Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

God på distancen

Edimax er relativt ukendte på det danske marked, men deres
produkter fejler intet. Alt om DATA har testet deres n-router og er imponerede
over såvel signalkvalitet som signalafstand.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et af problemerne med routere er, at de alle ligner hinanden. Det er absolut heller ingen undtagelse med nMax fra Edimax, en hvid kasse med tre uklædelige antenner på bagsiden – godt, at den skal pakkes væk, ikke?

Men derudover så ligner nMax ikke specielt meget andre routere, vi har testet. Den medfølgende dokumentation er, udover at være næsten ikke-eksisterende, ret dårlig, og den der findes indbygget i enheden er ikke meget bedre. Men signalkvalitet og signalafstand er imponerende.

Der er også et hav af mulige indstillinger i routeren, som gør den meget alsidig. Men indrømmet – den er altså ikke for nybegyndere, når den skal installeres første gang.

Navneforvirring

Der er to måder at sætte routeren op på. Enten med den medfølgende software eller ved at logge ind på administrationsdelen, og herfra gå de enkelte punkter igennem. Vi valgte softwaren for at lade os guide igennem denne opgave.

Det viste sig dog med det samme at give problemer. For som noget af det første, skal man vælge hvilken model, der skal sættes op. Nu var problemet så, at det modelnavn, der stod på vores router, ikke var det samme som nogle af de tre, der kunne vælges imellem.

Det endte med, at vi måtte en tur ind på administrationsdelen via web-brugergrænsefladen. Der fandt vi så det nummer, vi skulle bruge, og processen kunne fortsætte.

Nu skulle der så bare svares på nogle få spørgsmål, og så var vi i gang – troede vi.

For da vi skulle vælge type af netforbindelse, var der ikke umiddelbart en, der mindede om vores direkte forbindelse, og da vi valgte ”Cabel Modem” som var det nærmeste, vi kunne komme vores forbindelse, så nægtede den at etablere forbindelse til internettet.

Derefter opgav vi den automatiske guide og loggede ind på administrationssiden, og derinde tæskede vi selv de nødvendige oplysninger ind, og til vores store overraskelse, kunne vi her sagtens vælge den korrekte type forbindelse.

Ret hurtigt havde vi så fat i internettet, og vi skulle nu sætte vores trådløse netværk op. I bund og grund var det en øvelse, der gik ret let. Dog var der en ting, der frustrerede os fælt. Menuen var nemlig organiseret sådan, at der hvor vi slog det trådløse netværk til, var ikke det samme sted, hvor vi satte sikkerheden op. Det havde ikke været så slemt, hvis det havde været let at komme tilbage til det foregående punkt. Men der var ingen tilbage-knap. Næ – vi måtte navigere tilbage ved hjælp af en link-sti der var øverst på siden.

Hvad der også irriterede os var, at for hver ændring vi lavede, ville routeren genstarte. Vi kunne godt vælge ikke at gøre det, men da det så endelig gik op for os, at vi var færdige, var det faktisk svært for os at finde den knap, der genstartede routeren.

Så brugergrænsefladen kan Edimax virkelig godt arbejde videre på.

Meget funktionel

Vi sluttede testen af med at se, hvor godt netværket så var til at flytte filer, og der var ingen tvivl om, at hastigheden var høj. På pakken påstår Edimax at hastigheden er 12 gange så høj (de skriver dog ikke i forhold til hvad), og at rækkevidden er gange så lang (igen ikke noget med i forhold til hvad).

Vi kunne dog konstatere, at der var en meget høj dataoverførsel, at vi ingen lag oplevede på netværket, og at vi kunne gå gennem adskillige kontorer og lukke dørene bag os og stadig have forbindelse til netværket.

Vores klagepunkter på denne router går udelukkende på dokumentation og på dårligt interface. Der er absolut intet i vejen med selve produktet, det performer utrolig godt. Samtidig er prisen faktisk meget rimelig, hvilket gør den til et rigtig godt køb – men kun for den dygtige eller eventyrlystne netværksmand.