Home » Drone » Dansk droneteknologi har optimale vækstmuligheder
Dansk droneteknologi har optimale vækstmuligheder

Dansk droneteknologi har optimale vækstmuligheder

Share

Den tidligere Odense Lufthavn, nu H. C. Andersen Airport, er i dag ramme om UAS Denmarks aktiviteter. Herfra drives det nationale testcenter og den nationale droneklynge, der er drivkraften i dansk dronetek-nologi og skal være med til at sikre førerpositionen i et internationalt marked i eksplosiv vækst

På europæisk plan regner man med, at droneindustrien kan skabe op mod 150.000 nye dronejob alene i den private sektor. Cirka en tiendedel, altså 15.000 job, regner man med kan blive skabt i Danmark. Tallene vedrører ikke operatører, altså piloter, men vedrører udelukkende den bagvedliggende droneindustri, der er med til at udvikle nye løsninger til et teknologi-område i ekstremt hastig vækst. Således estimerer analysefirmaet Teal Group, at den erhvervsmæssige værdi i dronemarkedet i 2025 vil udgøre intet mindre end 600 milliarder kroner.

Derfor siger det sig selv, det er et marked med gode indtjeningsmuligheder, og derfor siger det ligeledes sig selv, det er en rigtig god idé, at Danmark har fået et af Europas mest progressive dronecentre. Som et af de eneste har regeringen nemlig bakket op om initiativet med ressourcer til udviklingsarbejdet for luftrum samt midler til at opbygge laboratorier. Dronecentret ligger placeret i H. C. Andersen Airport ved Odense, der efter åbningen af Storebæltsbroen lukkede ned for kommerciel rutetrafik, men som nu har fået nyt liv takket være droner i alle mulige størrelser. Her er der nemlig tildelt hele 900 kvadratkilometer luftrum at boltre sig på.

Boeing kom lige forbi

”Det er et helt unikt område med tre sektioner over land og vand. Desuden kan det ad hoc udvides efter behov, og netop områdets karakter var medvirkende til, at Boeing tidligere har lagt vejen forbi H. C. Andersen Airport for at teste en fastvinget drone. Den skulle flyve såkaldt Beyond Visual Line of Sight – BVLOS – hvilket betyder, at den opererer uden for pilotens synsvidde”. Det siger Jakob Elmkær Hansen, der er External Relations Manager i UAS Denmark – International Test Center & Cluster, som er dronecentrets officielle navn.

De første konturer til centret begyndte så småt at tegne sig i 2013, og baggrunden for placeringen var som nævnt, at aktiviteten i H. C. Andersen Airport var kraftigt faldende og en del af luftrummet derfor blev frigivet. Samtidig byder en lufthavn vel sagtens på noget nær de optimale driftsmuligheder for et dronecenter, men endnu en væsentlig faktor var, at Odense Kommune lige fra starten ligeledes gik helhjertet ind i projektet. Man stod med resterne af et nedlagt skibsværft men indså hurtigt, at lokalområdet kunne danne grobund for ny aktivitet.

SDU er en god drivkraft

Det har betydet opblomstringen af flere teknologiclustere, der eksempelvis rummer både en række robotvirksomheder og på lufthavnsområdet masser af droneteknologi samt ikke mindst forskning. Således er Syddansk Universitet netop nu ved at lægge sidste hånd på indretningen af en tidligere hangarbygning, hvor der både bliver plads til en række opstartsvirksomheder, forskellige former for undervisning samt udviklingslaboratorier og en stor hal, hvor dronerne kan prøves af, inden de lukkes ud i det fri.

”Vi er meget glade for, at Syddansk Universitet lægger deres droneaktiviteter her hos os. Der er nemlig ikke nogen tvivl om, at det vil give det danske dronecenter masser af international bevågenhed samt være med til at tiltrække internationale kompetencer”, siger Jakob Elmkær Hansen og føjer til, at lufthavnsområdet rent teknologisk ligeledes rummer en række faciliteter til flyveteknisk verifikation af dronerne. En række af de industrielle droner kommer nemlig til at flyve under regler, der er meget lig dem, man kender fra kommerciel flyvning.

UAS Denmark hviler på solidt fundament

UAS Denmark beskæftiger i øjeblikket omkring 10 ansatte, hvis løn betales halvt af Syddansk Universitet og halvt af Udvikling Fyn, der er et erhvervssamarbejde mellem flere fynske kommuner. Formelt har Odense Kommune afsat 20 millioner kroner til UAS Denmark til og med 2021. Det betyder, at i forhold til støttemidler er UAS Denmark et af de mest velfungerende dronecentre i Europa.

Endnu en væsentlig aktør i samarbejdet er naturligvis Trafikstyrelsen, som vil tillade UAS Denmark selv at godkende dronetest op til 150 kilo i luftrummet, når de endelige godkendelser mellem styrelsen og UAS Denmark er på plads. Netop nu arbejdes der i øvrigt i EU på udarbejdelse af fælleseuropæiske regler for droneflyvning, og vedtagelsen af disse vil efter UAS Denmarks mening yderligere være med til at øge den internationale interesse for dronecentret. Desuden kan nævnes, at regeringens strategi om en national, digital hub ligeledes er med til at styrke digital innovation i virksomheder samt tiltrække talenter og investeringer fra eksempelvis EU’s infrastrukturfond.

TAGS
Drone
finans
vækst

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S