Home » Erhverv » Giv os genierne tilbage
Giv os genierne tilbage

Giv os genierne tilbage

Share

Så forlod den sidste af de store personligheder
den internationale it-branche: Steve Jobs er på sørgelig vis gået bort. Var han det sidste geni i denne branche?

Steve Jobs er et typisk iværksættermenneske af amerikansk støbning: Hans mor var amerikaner, hans far var syrer og hed Abdulfattah John Jandali. Jobs gik i high school, men droppede ud af college. Han havde vigtigere ting at tage sig til: I en garage opfandt Steve Paul Jobs og Steve Wozniak Apple-computeren. Den amerikanske forstadsgarage er it-verdenens mest tyndslidte kliche, ihukommende Paul Allen og Bill Gates.

Steve Jobs fik dog noget ud af sin collegetid. Han har nemlig siden hævdet, at et kursus i kalligrafi var afgørende for, at Macintosh-computeren blev til det, den blev. Det må være det med den grafiske grænseflade. Den dag i dag elsker layouterne den.

Det var meget anderledes end IBM’s pc-miljø og dos-kommandolinjen. Hele Mac-grænsefladen var noget for sig. Da jeg som uprøvet it-journalist i 1994 blev sendt til Allerød for at prøve det seneste Mac-operativsystem, kunne jeg ikke finde ud af at tænde maskinen. Pinligt. Jeg var opfostret med pc’er. En Mac skulle tændes på tastaturet. Mac skulle altid være anderledes.

What’s NeXT?

Men så ragede Steve Jobs uklar med Apples bestyrelse, og han røg ud med et brag. Jobs kvitterede med en forrygende genistreg. Han skabte den labreste computer: NeXT Computer. Alle forelskede sig i ideen. Undtagen de økonomiansvarlige. Den var alt for dyr: 40.000 kroner for en pc i 1988. I 1988 kostede en billig computer 7.000 kroner i Danmark. Men NeXT-operativsystemet lever i dag videre i Mac OSX og på iPhone-platformen.

Siden hentede Apple Steve Jobs tilbage. Og så skete der noget. Han slog navnlig igennem med den efter min mening inderligt overflødige multitouch-grænseflade. Ih, hvor er det fint, at vi kan styre sagerne ved at vifte med en hånd. Ja tak, noget lignende kan min kat klare ved at spadsere elegant hen over komfurets touchknapper. Pludselig er der tændt for fire blus, og hjemmet trues af brand …

Thomas Alva Edison er alle tiders største opfinder. Han opfandt glødelampen. Han opfandt den første lydreproducerende maskine, fonografen. Den blev siden til grammofonen. H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, men det var Edison, der satte brugen af elektricitet i sys-tem. Gates og Jobs er næppe på det niveau, men de er det bedste bud på brillante moderne opfindere. Nu har de begge ude af spillet. Kommer der nye genier? Kommer der en ny NeXT? Forhåbentlig.


TAGS
Bill Gates
steve jobs

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S