Home » Guide » Giv din pc optimal sikkerhed
Giv din pc optimal sikkerhed

Giv din pc optimal sikkerhed

Share

Mayank Sharma og Torben Okholm viser, hvordan Windows 8.1 beskytter dine data

Microsoft gør en stor indsats for at forbedre sikkerhedsmekanismerne i operativsystemerne. Windows 8.1 bygger på udvidelser af sikkerheden fra tidligere systemer med det formål at beskytte brugeren mod ondsindet software såsom vira, spyware og andre væmmelige sager.

Microsofts eget Trustworthy Computing Team har beskrevet forbedringerne i sikkerheden i Windows 8.1 og har delt dem op i fire kategorier: pålidelig hardware, moderne adgangskontrol, beskyttelse af følsomme data og værn mod malware. De første tre har fokus på virksomheder og sigter på BYOD-scenarier (Bring Your Own Device).

Den gode nyhed for hjemmebrugere er, at Microsoft også fyrer op under sit indbyggede malware-værn. Således bliver Internet Explorer 11 leveret med Enhanced Protection Mode slået til som standard. Den er beregnet til at sikre data, selv hvis det er lykkedes en angriber at forurene browseren eller en af dens add-ons. Microsoft har også forbedret det indbyggede Windows Defender.

Brug Windows Defender

Windows Defender blev opgraderet til et antivirusprogram med lanceringen af Windows 8. Du får adgang til programmet ved at skrive defender på Startskærmen i Windows 8.1. Den farvede bjælke øverst i Windows Defender-grænsefladen viser din computers beskyttelsesstatus. Der er store røde advarsler, hvis programmet er slået fra, eller hvis din database er forældet. Windows Defender holder sig selv opdateret ved automatisk at downloade nye opdateringer til databasen med virusdefinitioner.

Hovedvinduet har fire faner. Fra Startside-fanen kan du køre en hurtig scanning eller en fuld scanning ved at vælge den relevante knap og klikke ‘Scan nu’. Du kan scanne specifikke drev, mapper og endda individuelle filer.

Hvis Windows Defender finder noget kritisabelt, fjerner den det til et karantæneområde. Hvis du vil se disse sager, skal du gå til fanen Oversigt, vælge knappen ‘Elementer i karantæne’ og klikke på ‘Vis detaljer’. Nu får du en liste over programmer, som Windows Defender har reageret på, plus advarselsniveau og dato. Herfra kan du fjerne alle de karantæneramte sager eller fjerne dem en ad gangen.

Sommetider kan Windows Defender ved en fejl sætte et harmløst program i karantæne. I sådan et tilfælde kan du klikke på ‘Gendan’ for at bede Defender lade dig blive ved med at bruge programmet. Nu bliver dette program markeret som et Tilladt element, og Defender vil ikke markere det under fremtidige scanninger.

Se også:  Over 40 procent giver egne adgangskoder til kolleger

Selvom Windows Defender er god til at holde systemet rent, kan du i tilfælde af malware-paranoia bruge en særlig antimalware-scanner som Malwarebytes (se gennemgangen her på siden). Der findes imidlertid en særlig form for malware, en orm, som er specialiseret i at sprede sig over netværket. En korrekt konfigureret firewall er et vigtigt værn mod denne form for malware. Den beskytter imod angribere, som prøver at snige sig ind i din computer, og som udnytter troværdige programmers funktioner.

Windows Firewall

Windows Firewaller beregnet til at blokere for uønskede og potentielt farlige forbindelser. Husker du, hvordan Windows beder dig vælge, om et nyt netværk er et hjemmenet, et arbejdsnet eller et offentligt net? Hvis du vælger et offent-ligt net, hvor din computer kan være et sårbart mål, blokerer Windows Firewall næsten alle indgående forbindelser eller indbrud.

Der er normalt ingen grund til at konfigurere Windows Firewall. De fleste programmer, der skal lytte til indgående forbindelser, justerer automatisk Windows Firewall, så den slags forbindelser bliver tilladt. Men Windows tillader brugere at konfigurere firewallen manuelt. Du åbner styringen af Windows Firewall ved at skrive firewall på Windows 8.1’s Startskærm. Her finder du flere muligheder.

Funktionen ‘Tillad, at en app eller en funktion passerer gennem Windows Firewall’ giver en liste over netprogrammer på pc’en. Her fremgår det også, om de må kommunikere over private og offentlige net. Private net er dem, der tillader deling, mens offentlige net er dem, der begrænser adgangen til deling.

Hvis du vil ændre indstillingerne for et program, klikker du på ‘Skift indstillinger’, hvor-efter du justerer valgmulighederne. Med ‘Rediger indstillinger for meddelelser’ kan du justere, hvordan Windows Firewall giver dig besked – for eksempel når et nyt program bliver blokeret – ved både offentlige og private net. Du kan også få mulighed for enten helt at blokere indgående forbindelser, hvilket forhindrer dig i så meget som at browse på nettet eller for helt at slå din firewall fra.

Hvis du vil justere Windows Firewall yderligere, klikker du på ‘Avancerede indstillinger’. Her kan du styre netværks-trafik langt mere detaljeret ved at oprette regler. For eksempel ved at begrænse trafikken til specifikke porte.
Selvom ukorrekte modifikationer af Windows Firewall kan isolere din computer fra nettet, skal du ikke frygte eksperimenter. Du kan altid bruge ‘Gendan standarder’ til at føre firewallen tilbage til udgangspunktet.

Se også:  Nu stormer virksomhederne op i skyen

En vigtig komponent i Windows 8.1 spiller en afgørende rolle, når det gælder om at holde computeren sikker online: Windows Løsnings-center. Det overvåger de vigtigste dele af pc’en og deler dem op i to store kategorier: sikkerhed og vedligeholdelse. Du finder Løsnings-center i Skrivebordets Kontrolpanel under funktionen ‘System og sikkerhed’.

[pt id=’2030981′ size=’large’ link=’file’]

 

Når der er noget, som kræver din opmærksomhed, markerer Løsningscenter problemet klart og tydeligt. Det farvemarkerer også eventuelle advarsler, der kræver din opmærksomhed lige nu. Problemer, der er markeret med en gul ramme, kan potentielt påvirke pc’ens sikkerhed eller ydelse, mens en rød ramme angiver, at proble-met er af en mere kritisk art.

Foruden farvemarkering viser Løsningscenter også en kort beskrivelse af et bestemt problem plus et link, der åbner konfigurationsvinduet for det værktøj, som kan løse den pågældende problemstilling.

Forsyn Windows 8.1’s sikkerhed med ekstra beskyttelse fra Malwarebytes

1 Download og installer

Malwarebytes kan fås som betalingstjeneste, men man kan også downloade en gratis udgave – besøg www.malwarebytes.org. Når du installerer programmet på din pc eller laptop, skal du huske at fraklikke den boks, der vælger prøveudgaven af Pro-versionen – på den måde sikrer du dig, at du får den rigtige version.

[pt id=’2030978′ size=’large’ link=’file’]

 

Programmet downloader automatisk nye malwaredefinitioner, så det holder sig selv (og din pc’s sikkerhed) up to date. Det er nemt at gå til fanen Indstillinger og justere den måde, Malwarebytes fungerer på, men de standardindstillinger, du finder her, burde virke fint for de fleste mennesker.

[pt id=’2030979′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis du vælger fanen Scanner, kan du foretage enten en hurtig eller en komplet analyse af din pc. Den sidstnævnte løsning er langt den grundigste, men den tager sin tid. Den tredje form for scanning – en flash-scan – er kun til rådighed for brugere med licens, men det komplette tjek rækker til de fleste brugere.

[pt id=’2030980′ size=’large’ link=’file’]

 

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
sikkerhed
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S