Home » Andet » Guide: Giv din computer et helt nyt liv i 2019
Guide: Giv din computer et helt nyt liv i 2019

Guide: Giv din computer et helt nyt liv i 2019

Share

Geninstallation af Windows 10 løser mange problemer, for eksempel sløv ydelse eller et ustabilt styresystem. Se her, hvordan du giver din Windows-computer en frisk start på 2019

Du kan ikke udsætte en geninstalllation af Windows for længe. Har du ikke geninstalleret, siden Windows 10 blev udgivet i 2015, er det på tide at få en frisk og spritny installation. Ikke alene forsvinder irriterende problemer, din pc vil også føles hurtigere og tættere på den oplevelse, du havde, da du købte den for år tilbage.

Men en geninstallation er ikke noget, du bare springer ud i. Måske har du udsat det, fordi der er spørgsmål, du har brug for at få svar på. Måske har du prøvet, men det gik ikke, som planlagt. Eller måske har du mistet dine Windows-installationsmedier, eller vil prøve at reparere Windows i stedet.

Uanset hvad, så har Datatid TechLife her samlet nogle af de oftest stillede spørgsmål om geninstallationsprocessen, og vi giver dig selvfølgelig svarene. Det er lige fra, hvordan du afgør, om en geninstallation overhovedet er det rette at gøre til at få tingene tilbage på plads, når geninstallationen er afsluttet.

Vi udstyrer dig her med den viden, du har brug for. Ikke blot til at foretage en velovervejet beslutning, men også sikre, at du har den vigtige backup på plads, så uanset, hvad der sker, kan du få din pc til at fungere igen uden at miste en eneste fil eller indstilling.

.lAlt i alt har vi besvaret mere end 30 geninstallationsrelaterede spørgsmål på de følgende sider. Hvis du stadig har spørgsmål efter denne guide, så er du velkommen tll at sende en mail til os på teknisk@datatid.dk, og vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig.

Før du går i gang

Her får du svar på relevante spørgsmål før en eventuel geninstallation. For eksempel om, hvor ofte du skal geninstallere, og om du behøver det.

Hvornår skal det gøres?

Hvor ofte bør jeg overveje at geninstallere Windows 10 på min computer?

Vi foreslår, at du geninstallerer Windows fra bunden hvert andet eller tredje år. Meget afhænger selvfølgelig af, hvor mange ændringer du foretager i dit system. Hvis du for eksempel installerer og fjerner programmer ofte, vil en geninstallation hver 12-18 måned være mere relevant.

For at gøre en lang historie kort: Er dit Windows-system begyndt at sløve hen og blive ustabilt, kan en klar og frisk geninstallation være svaret.Det er den sikreste måde, at få din pc til at føles som ny.

Vi anbefaler, at du i gennemsnit gen-installerer Windows fra bunden cirka hvert andet år.

Hvor lang tid tager det?

Hvor lang tid tager det i snit at geninstallere Windows?

Se også:  Guide: Fyr op under Windows

Processen tager omkring 30-60 minutter afhængigt af din pc’s hastighed, og om det drev, som Windows installeres på, er en traditionel harddisk eller SSD (Solid State Drive).

SSD-installationer er typisk meget hurtigere. Til gengæld er hele processen med at forberede og sætte tingene op igen efter geninstallation noget, der kan tage en halv dag eller måske en dag. Det gælder især, hvis du også med-regner geninstallation af alle dine programmer, apps, indstillinger og brugerfiler og personlige data.

Få styr på dine licenser. Åbn din browser og find hjemmesiden account.microsoft.com. Klik på ”Administrer” under Enheder.

Kan jeg gen-installere?

Hvis jeg brugte den gratis opgradering til Windows 10 i 2016, skal jeg så købe en ny udgave eller gå tilbage til en tidligere Windows-version?

Nej. Opgraderingen til Windows 10 betyder, at din pc’s informationer nu er forbundet med Microsoft, som ved, at din pc er blevet opgraderet.
Du kan således geninstallere Windows 10 fra bunden uden at bekymre dig om produktnøglen.

Bemærk, at din version af Windows ikke kan overføres til andre computere, så den er bundet til din nuværende pc. Får du en ny pc følger der en ny Windows 10-version med den.

En fejlfri kopi
Hvilken måde er bedst, når man vil lave en komplet sikkerhedskopi af alt, man gerne vil beholde, før geninstallation?

Paragon Backup & Recovery Free (https://paragon-software.com/free/br-free) giver dig mulighed for at sikkerhedskopiere filer og mapper samt lave diskafbildning. Den trinvise vejledning her viser, hvordan du tager et fejlsikret billede af din pc, så ingen indstillinger eller filer går tabt.

1 Vælg backup-type

Start programmet. Klik på ”+” ved siden af My Backups for at oprette ny sikkerhedskopi. Klik på ”Backup”-kilden for at vælge, hvad der skal sikkerhedskopieres. Vælg Disk/Volumes for at oprette et fejlsikret drevbillede af drevet, med Windows på.

2 Vælg Windows-drev

Klik på drevet, der indeholder din Windows-installation. Søg efter Windows-logoet, hvis du ikke kan identificere det. Paragon Backup & Recovery Free vælger automatisk alle relaterede partitioner, der kræves for Windows, for at starte korrekt. Klik på ”OK”.

3 Vælg backup-destination

Klik på knappen ”Destination” for at vælge sikkerhedskopi-drevet. Vælg ”External” for et USB-flashdrev, eller klik på ”Network” fulgt af ”+” for at oprette forbindelse til en eventuel NAS. Angiv brugeroplysninger, for at logge på, om nødvendigt.

Se også:  Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

4 Tag sikkerhedskopien

Ignorer sektionen ”Backup strategy” for nu. Dette er en engang-sikkerhedskopi, før du geninstallerer Windows. Geninstaller Paragon, efter at Windows er blevet geninstalle-ret, og undersøg mulighederne for at holde din pc sikkerhedskopieret fremover.

Ældre version først?

Hvis jeg har en opgraderingsversion, skal en ældre Win-dows-version så geninstalle-res først og derefter opgraderes?

Nej, det skal den heldigvis ikke; det ville også være be-sværligt.
Så længe du ikke skifter harddisk, genkender Windows din nuværende version i starten af geninstallationsprocessen (før du formaterer drevet), så du kan installere og aktivere opgraderingskopien.

Benyttede du dig af den gratis opgradering til Windows 10, behøver du sandsynligvis ikke at installere din tidligere version,
selvom du har skiftet drev.

Med en geninstallation er du nødt til at finde alternativer til pensionerede programmer som for eksempel Windows Media Player.

Kan program gendannes?

Får jeg Windows Media Center tilbage på min pc, hvis jeg geninstallerer en ældre version af Windows?

Desværre ikke. Windows Media Center forsvandt med Windows 8
Selvom du geninstallerer Windows 7, og derefter opgrade-rer til Windows 10, bliver programmet fjernet som en del af opgraderingen.
Du skal enten rulle tilbage til Windows 7 og holde fast i det eller finde et alternativ som Kodi (https://kodi.tv). Det samme gælder for andre programmer som Outlook Express/Windows Mail.

Hurtige svar
Hvor mange gange kan jeg geninstal-lere på samme pc?

Der er ingen begrænsning på antallet af gange, du kan geninstallere Windows på samme pc, så længe bundkortet ikke skiftes. Du kan dog opgradere komponenter som harddisken, hukommelsen og grafikkortet m.m.

Hvilket medie egner sig bedst ved geninstallation?

USB-flashdrev er meget hurtigere end dvd, og de fleste moderne pc’er understøtter opstart fra USB-drev. Ældre pc’er søger måske efter en USB-mulighed i opstartsmenuen i pc’ens BIOS eller UEFI ved genstart. Ellers kontakt din pc eller bundkortproducents hjemmeside for at få det opklaret.

Skal jeg geninstallere Windows, hvis jeg køber ny harddisk?

Nej. Fungerer Windows korrekt, kan du bruge et værktøj som AOMEI Partition Assistant (www.disk-partition.com) til at overføre hele eller en del af drevet til dit nye drev. Brug guiden Disk Copy, eller vælg ”Migrate OS to SSD”, hvis du flytter fra en stor harddisk til en mindre ssd. Men det forudsætter, at du kører Windows på samme pc som før og blot opgraderer eller udskifter den eksisterende harddisk.

Kan min Windows overføres til ny pc?

Kun hvis du har en detaillicens-nøgle til den pågældende version af Windows. Du kan ikke gøre det, hvis Windows kom forudinstalleret på den nye computer, eller hvis du siden hen har købt en såkaldt OEM-version af styresystemet. Er der tale om en af disse to muligheder, er du tvunget til købe en ny kopi af Windows.

1 2 3 4Næste

TAGS
optimering
Systemoptimering
Update
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S