Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gigabyte F2A88XN-WIFI

Der er altid et sort får i en gruppetest ...

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne gang er det testeksemplaret fra Gigabyte, som ikke rigtig fungerer. Da vi sidst testede cpu’er, føltes det, som om hver eneste komponent var lavet af ragelse. Så slem var fejlprocenten. Resultatet lignede en slagmark.

Denne gang var det Gigabyte F2A88XN-WIFI, det kneb lidt med. Efterhånden, som testprocessen skred fremad, stod det klart, at der var et eller andet i vejen. Først var det den underlige ventetid, der betød 30 sekunderes manglende reaktion, så snart vi åbnede til Windows’ skrivebord. Men de værste problemer kom, da vi skulle teste integreret grafik. Kortet kunne ikke komme igennem vores Rome II-benchmark uden at falde omkuld.

Det var ved standard-clock-frekvensen. Overclocking af gpu’en kom overhovedet ikke på tale. Sært nok havde det ingen problemer med at køre den mere gpu-intensive Heaven-benchmark.

Sort uheld

Vi er ikke i tvivl om, at vi blot har været uheldige med vores eksemplar, men det er ærgerligt, for vi havde gerne set det tage kampen op mod ASRock FM2A88X-ITX+ i dysten om det bedste mini-ITX-Kaverikort.
Det lever op til ASRock med integreret trådløst netværk, men det går videre med en superhurtig 5 GHz ac-forbindelse til en teoretisk ydelse på 867 Mbps. Det kommer man ikke i nærheden af i virkelighedens verden, men man kommer heller ikke i nærheden af ASRocks specificerede maksimum på 300 Mbps.

Bortset fra det, ligner bundkortene hinanden meget. De har begge dvi og dual-HDMI, digital audio, multipoint-surroundsound og et par USB 3.0-porte på bagpanelet. Stillingen er her alt i alt meget lige. Hvis vi ser bort fra den integrerede grafik, er benchmarkresultaterne også meget lige.

Gigabyte fører, når det gælder lagerydelse og med de hurtigste tider for sekventiel læsning og skrivning, mens ASRock leverer triste tal. På den anden side er det ASRock, der presser cpu-kernen op til 4,4 GHz – et fint resultat for et mini-ITX-kort. Gigabyte F2A88XN-WIFI klarer kun 4,2 GHz. Gigabyte har dog tilføjet nogle ekstra funktioner, herunder telefonvenlig opladning fra kortets USB 3.0-porte.

Det er en vældig god pakke, og vi er sikre på, at problemerne med den integrerede grafik under testen blot skyldes, at vi havde fået et mandagseksemplar. Det eneste problem er, at vi ikke kan være sikre på, hvordan kortet ville have ydet, hvis vi overclockede gpu’en.

Føj hertil middelmådig overclocking af cpu-kernen, og der er tilstrækkelig grund til at tvivle på Gigabyte-kortets formåen. Den eneste mulige undtagelse består i at bruge kortet til en klient-boks i en Steam-baseret gamestreaming-maskine.

Maksimal trådløs netværksydelse kunne udmærket være en faktor i dette scenario, og den reducerede interferens, der følger med ac-standarden –
i hvert fald, indtil den bliver mere udbredt – kunne give en glattere og mindre hakkende streamingoplevelse. På den baggrund er dette kort sandsynligvis det bedste valg, hvis man er ude efter et mini-ITX-Steambox-kort.