Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Genoplev din ungdoms Sinclair ZX Spectrum

Se her, hvordan du genoplever Sinclair ZX Spectrum uden rent fysisk at have maskinen. For 80’er-generationen var denne lille enhed ofte det første møde med en computer. Maskinen havde billig grafik og primitiv lyd, men dens lave pris lagde grunden til et fænomenalt marked for billig gaming.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

ZX Spectrum blev udviklet under ledelse af den britiske opfinder Clive Sinclair, der var kendt for at lave elektroniske enheder, som var til at betale, ved hjælp af skånselsløs forenkling.

>> Spectrums arbejdstitel var oprindelig ZX82, idet den byggede på ZX80 og ZX81 – maskiner, der var med til at grundlægge den britiske computerbranche – men den omfattede et væld af forbedringer.

>> Spectrum-modellerne havde enten 16 eller 48 kB ram, og de blev drevet af Zilogs Z80A-cpu. Mikrocomputeren fik farveskærm; navnet Spectrum skulle netop gøre opmærksom på maskinens nye palet med otte farver.

>> Den havde desværre stadig et rædsomt tastatur. De billige gummitaster gav ingen respons, og de var berygtede for en følelse af “dødt kød”. Lyden var også primitiv; der var blot en bipper med en enkelt kanal. På grund af begrænsninger i hukommelsen blev spil som regel hjemsøgt af farvenedbrud, når to sprites krydsede hinanden.

>> Men herregud, hvor var den dog billig. I 1984 har den vel næppe kostet over 2000 kroner herhjemme for 16 kB-udgaven og snart også for versionen med 48 kB. Priserne faldt efterhånden til et leje, hvor Spectrum-computere kostede omkring det halve af den ikoniske Commodore 64-computer.

Billige spil

Ejerne af konsoller måtte hele tiden spare sammen til nye spil, men Spectrum-brugerne var heldigere: Deres hylder bugnede af spil til 200 kroner stykket, og der opstod et blomstrende marked for magasiner, der havde forside-kassettebånd med masser af spil. Føj hertil hele systemets galoperende piratmarked – Spectrum-ejerne fik hurtigt opbygget store spilsamlinger. Det, Spectrum-spil manglede i stil, kompenserede de for i mængde. De var ofte særdeles innovative og udgjorde en guldmine af alt det, der var skørt og anderledes.

>> Selvom grafikken var hårrejsende i sammenligning med Amstrad og Commodore, kunne maskinen noget særligt. Den kunne overgå Commodores ydelse i 3D-spil,  og den havde ofte langt skarpere sprites end de klodsede figurer, man så hos konkurrenterne. Det førte somme tider til flottere miljøer, hvis man kunne se bort fra den primitive farvelægning.

>> Hvis vi ser på højdepunkterne inden for spil, er Manic Miner og Jet Set Willy måske de mest berømte, og Dizzy-serien var allestedsnærværende. Exolon, Ant Attack og Silkworm er forrygende. Og hvis man har lyst til noget mere punket, hvorfor så ikke overveje Advanced Lawn Mower Simulator?

Sabre Wulf (1984) demonstrerer fint typisk Spectrum-grafik med den psykedeliske palet på otte farver, farvesammenstød og handlinger, der som regel finder sted om natten ...

Historisk betydning

Spectrum medvirkede bestemt til at gøre computere til hvermandseje og inspirerede flere dagligstue-kodefolk end nogensinde før. I Storbritannien indbragte det opfinderen Clive Sinclair et ridderslag: Sir Clive.

>> På trods af høje salgstal medførte bøvl med andre produkter økonomiske problemer. Sinclair Research solgte i april 1986 sin computerdivision til Amstrad. Amstrad fortsatte med at sælge Spectrum-maskiner med forbedringer såsom bedre tastaturer, en forbedret lydchip, mere ram og indbyggede bånd- eller diskdrev.

>> Spectrum-maskiner blev også udsat for omfattende kloning. Timex fik officielt licens til at lave kloner – de solgte ikke godt i USA, men salget gik glimrende i Polen og Portugal. Talløse kloner blev produceret i Østeuropa og Sydamerika, og nogle kloner er stadig i produktion. 

>> I begyndelsen af 1990’erne var salgstallene stadig langt bedre end forventet, og Amstrad fokuserede på 128 kB-modeller, der blev solgt som billige spilmaskiner. Spectrum blev omsider lagt i graven i 1992 efter at have solgt omkring fem millioner enheder. 

Hvordan emulerer jeg?

Der findes mange Spectrum-emulatorer, som kan køre på en pc. Selv kan vi godt lide Retro Virtual Machine (RVM), der er en emulator til ZX Spectrum og Amstrad CPC. 

>> Gå til “Downloads”-siden, hvor man finder pakker til Windows, Linux og macOS. Windows-brugere får en zip-fil, der indeholder en enkeltstående eksekverbar fil. Linux-brugere får en Debian-pakke og en binær tarball, eller de kan installere RVM fra Snap Store.

En anden mulighed er den diminutive maskine fra Black Mirror: Bandersnatch.

Begynd med bånd

Når man første gang åbner RVM, får man et tomt interface, og det er i orden. Klik på stregmenuen øverst til venstre; det åbner sidemenuen. Klik på knappen “Create machine”. 

>> Nu får du valget mellem Amstrad eller Spectrum. Vælg “Spectrum” og klik “Next.” 

>> Det næste billede har et udvalg af Spectrum-modeller. Det nemmeste valg er +3e-modellen, som har både tapedrev og diskdrev tilknyttet. Efter at have valgt en Spectrum klikker du “Create.” Du kommer tilbage til hovedbilledet, og din nye model er klar til start.

>> Når du klikker på den nye Spectrum, får du et nyt vindue med et tomt, emuleret skærmbillede. Tryk på startknappen i rullemenuen øverst på skærmen.

>> Nyere Spectrum-modeller har en bootmenu med funktionerne “Loader” og “Tape Loader”. Tryk Enter. Loader venter på, at du indlæser en kassette. 

>> I rullemenuen foroven til højre er der et kassetteikon. Tryk på det, så kommer der et stort tapedrev. Tryk på “Eject” for at vælge et tape-image, og tryk på “Play” for at starte.

Indlæs diske

Genstart maskinen med knappen “Machine Reset”. Klik på disketteikonet øverst. Nu fremkommer der to diskettedrev.

>> Du skal sætte en diskette i det nederste drev. Tryk på “Eject”-knappen, som åbner en diskmenu. Klik på “Insert,” der åbner en filbrowser. Vælg dit diskimage, og klik “Open.” Når du har valgt din virtuelle disk, trykker du Enter og vælger “Loader” i Spectrums bootmenu. Hvis Loader-pro-grammet finder dit disk-image, bliver det indlæst automatisk; hvis det ikke sker, bliver du i stedet bedt om at indlæse et bånd.

Indlæsning af   Memorydumps

Det er nemt at indlæse memorydump-filer (normalt    .Z80-filer) hurtigt. Klik på stregmenuen foroven til venstre, og klik “Load State.” Vælg din imagefil, og klik “Open.” 

>> Hvis noget skulle gå galt, kan du prøve at indlæse dit image ved hjælp af en ældre 48 kB-model.

Micronaut One (1987) er et eksempel på Spectrums 3D-forspring, som selv den dag i dag virker imponerende.

Manuel indlæsning af bånd

Originale Spectrum-maskiner har ikke boot-menuer, og derfor skal man indskrive kommandoer i Basic. Her får du lidt introduktion.

>> Først skal man kende programmets navn. Indlæs et bånd som vist ovenfor, men kast et blik på selve båndet – på mærkaten er navnet på det pågældende program angivet i anførselstegn, for eksempel “TRAIL” for Trailblazer.

>> Du kan blade gennem de forskellige programmer ved at bruge knapperne “Fast-Forward” og “Rewind”, der fremkalder forskellige programmer på kassettemærkaten.

>> Tænd først for din maskine, hvis du ikke allerede har gjort det. Ved Basic-prompten trykker du ”J”, hvilket fremkalder Load-kommandoen. Skriv navnet på dit program i anførselstegn, men lad være med at trykke Shift! Tegnet “ kommer frem, men det gør tegnet ‘ ikke. Hvis du har indtastet kommandoen korrekt, bliver dit bånd indlæst, så snart du trykker “Play.” 

Specifikationer


  • Sinclair ZX Spectrum

  • Cpu: Zilog Z80A, 3,5 MHz

  • Ram: 16, 48 eller 128 kB

  • Salgspris: 1000-2000 kr.

  • Grafik: 256 x 192, 8 farver

  • Lyd: General Instrument AY-3-8912 (128 kB)

  • Lager: Kassette, ZX Microdrive, 3”-diskette

  • Styresystem: Sinclair BASIC

  • Lanceret: April 1982

  • Produktion: 1982–1992

  • Globalt salg: 5 millioner stk. (den første udgave)


Find Software

Biblioteket med Spectrum-programmer er kolossalt stort, så du får ingen problemer med at finde software.

Hvis vi ser bort fra tvivlsomme rom-sites, kan http://archive.org tilbyde masser af spil, herunder forside-kassettebånd. De er en utrolig kilde til gratis spil, og de har ofte eksklusivt indhold.

Til den, der søger Spectrum-spil, findes der et udvalg af moderne titler på http://zxonline.net, http://playonretro.itch.io og www.retroworks.es.

Ønsker du et omfattende bagkatalog? Der er intet, som slår http://worldofspectrum.org, der synes at passe på kun at viderebringe spil, som enten er abandonware, eller som kan distribueres frit. Her finder man også magasinartikler, bøger, brugermanualer og andet.