Home » Internet » Gennembryd gigabit-muren med kobber!
Gennembryd gigabit-muren med kobber!

Gennembryd gigabit-muren med kobber!

Share

Næste skridt har været at oprette forbindelse til den Netgear NAS RN524X, som blev testvinder i nummer 1/2019, og hvis ”X” står for 10 Gbit LAN. Dette har vi gjort via en Nighthawk SX10 Pro Gaming switch, som er udstyret med to 10 Gbit-porte – plus 8 almindelige LAN-porte. Denne lækre, frækt designede og ret dyre switch testede vi i nummer 8/2018, og Carsten Sørensen vurderede, at den var i særklasse, men markedsmæssigt forud for sin tid. Nu – godt et halvt år senere – er den højaktuel, hvis man vil være First Mover på netværksfronten.

Op til 10-dobbelt læsehastighed

Vores research viser med al ønskelig tydelighed, at en 10 Gbit-forbindelse kan gøre en NAS som den testede RN524X betydeligt hurtigere. I præcis den samme, oprindelige Raid 1-konfiguration med to Western Digital Red harddiske på hver 4 TB springer den sekventielle læsehastighed fra 116,9 MBps med 1 Gbit opkobling til 1168,9 MBps med 10 Gbit – altså præcis en 10-dobling. Skrivehastigheden for den samme type filer bliver næsten fordoblet, men CrystalDiskMark 6.0-programmet afslører også, at de mekaniske harddiske sætter grænsen for læsning og skrivning af små, tilfældigt organiserede (Random) filer. Der er simpelthen en grænse for, hvor hurtigt de magnetiske læse/skrivehoveder kan flytte sig. Derfor har vi gentaget eksperimentet med et lille ssd-drev på blot 250 GB. Denne drevtype uden bevægelige dele har markant bedre skrivehastigheder, men til gengæld falder læsehastighederne med to filtyper. Disse hastigheder er dog stadig meget højere, end en 1 Gbit-forbindelse tillader.

Se også:  Ny version af Chrome - farvel til Flash og hundrede procent privat surfing
Benchmark

Som måleværktøj til hastighed har vi brugt gratisprogrammet CrystalDiskMark 6, der foretager læsning og skrivning af 1 GiB-filer på fire forskellige måder (se også illustrationerne):
• Seq Q32T1: Sekventielt (blokstørrelse 128 KiB) med multiple køer og tråde.
• 4KiB Q8T8: Random (blokstørrelse 4 KiB) med multiple køer og tråde.
• 4KiB Q32T1: Random (blokstørrelse 4 KiB) med multiple køer og tråde.
• 4KiB Q1T1: Random (blokstørrelse 4 KiB) med multiple køer og tråde.

Ved vurdering af disse benchmark-værdier er det vigtigt at være opmærksom på, at målingerne er baseret på filer, hvis størrelser traditionelt opgives i MB (megabyte) – ikke Mbit (megabit). Da en byte er lig med 8 bit, svarer eksempelvis 1169 MBps til 9,352 Gbps og kommer dermed meget tæt på de 10 Gbps, som kan overføres via 10 gigabit-portene i vores nye opsætning.

Se også:  Fuld drøn på dit netværk: Wi-Fi 6 er på skinner!
En foreløbig konklusion

Som al ny teknologi er 10 Gbit ikke gratis. Lige nu koster det nemt nogle tusinde kroner at komme op i denne superliga, men det varer næppe længe, før 10 Gbit bliver lige så almindeligt i den højere ende, som 1 Gbit er i dag. Forbedringerne er i hvert fald til at tage og føle på. I denne artikel har vi primært beskæftiget os med 10 Gbit i business- og luksussegmentet. Vi har ikke glemt, at gamere kan være endnu mere interesserede i høje hastigheder på netværket generelt og kortere responstider.

Efter sigende skal en 10 Gbit-forbindelse mellem en pc og en router kunne reducere den såkaldte latenstid med faktor 10. Det bliver en af vores vinkler i en kommende artikel om 10 Gbit til gaming. We will be back!

TAGS
Gbit
gigabit ethernet
Internet

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S