Home » Internet » Gennembryd gigabit-muren med kobber!
Gennembryd gigabit-muren med kobber!

Gennembryd gigabit-muren med kobber!

Share

”GbE” eller ”Gigabit Ethernet” er  et buzzword, som vi kommer til at se meget mere til i det endnu nye 2019. Lynhurtige netværk i 10 Gbps-klassen kan nu køre  gennem billige og robuste  Ethernet-kabler med de velkendte RJ45-stik.

Når vi på Alt om DATA ser tilbage på 2018, har vi haft meget fokus på netværk, for det er et område, hvor udviklingen virkelig går stærkt – helt bogstaveligt. For overtegnede skribent har det været et kæmpestort spring at gå fra en 400 Mbit internetforbindelse (til 409 kr.) og helt op til 1 Gbit (til 499 kr.).

Og mere vil som bekendt have mere. Derfor har vi også researchet netværksprodukter, der kan flytte data ved højere hastigheder end den enlige gigabit, som er standard på alle gængse routere og switche. I NAS-gruppetesten i nummer 1/2019 har vi set på to enheder, hvor den ene er født med en 10 Gbit LAN-port, og den anden kan opgraderes til denne hastighed.

Umætteligt behov

”Hvem har dog brug for 10 Gbit?”, vil mange sikkert spørge. Vi kan roligt fastslå, at til streaming af musik og film i selv en meget stor familie vil 10 Gbit svare til at skyde gråspurve med krydsermissiler. En traditionel 1 Gbit-forbindelse vil – teoretisk – være tilstrækkelig til at håndtere 40 samtidige 4K-streams på 25 Mbps hver. Situationen er anderledes i business- og organisationsverdenen, hvor der kan være behov for at lagre og flytte massive datamængder. Billedbanker i raw-format, ukomprimeret video og konstruktionstegninger er blot tre eksempler på materiale, som nemt kan svulme op i TB-klassen, hvor næsten ethvert netværk kun kan være for langsomt.

På det mere jordnære niveau har vi alle – eller bør have – en rutineopgave som sikkerhedskopiering af data, der heller ikke bør tage længere tid end højst nødvendigt. Ikke mindst i virksomheder med centraliseret backup af et større antal medarbejderes enheder. Vi må heller ikke glemme den it-nørdede fryd ved at opleve en computer sprinte af sted og se progress-baren bevæge sig som et missil hen over skærmen.

Se også:  Elon Musk slutter grise til internettet
Guld i kobber

”Skal vi så skifte til fiber?” Det spørgsmål har vi fået nogle gange, når vi har underholdt omgangskredsen med vidunderlighederne ved 10 Gbit. ”Ikke nødvendigvis”, lyder svaret, som får nogle nørder til at se lidt slukørede ud. Fiber eller lyslederkabler signalerer ny teknologi og fremskridt, men ligesom coax-kabler til tv også kan klare gigabit-bredbånd, er det blevet muligt at bruge almindeligt udseende, lavteknologiske Ethernet-kabler til lynhurtige netværksforbindelser. Man skal selvfølgelig bare være opmærksom på, at kobber ikke giver ubegrænset rækkevidde.

Et dyrt netværk baseret på fiber og SFP+ (Small Form-factor Pluggable Plus) kabling kan række op til 80 km. Dette er langt mere end nogen form for Ethernet. Med kobber skal man være opmærksom på kablets såkaldte kategori – Cat-faktor. Normalt følger der et megabilligt Cat 5e-kabel med en router. Det er fint til Gbit op til 100 m og langsommere forbindelser, men frarådes til 10 Gbit. De stivere og dyrere Cat 6- og Cat 6a-kabler er specificeret til 10 Gbit-streams over henholdsvis 30 m og 100 m, hvad der bør være rigeligt til de fleste private hjem og mindre virksomheder. Bundlinjen på dette regnestykke lander på, at et eksisterende, kablet netværk kan være tilstrækkeligt til 10 Gbit, hvis ejeren ikke har sparet for meget på kabel og stik ved den oprindelige installation. Ved etablering af nye netværk bør man efter vores mening som minimum bruge Cat 6a og overveje fiber.

Når en NAS skal indgå i et netværk med en router uden 10 Gbit-porte, kan en switch som Stealth-designede Netgear SX10 klare jobbet. De to LAN-porte til højre er 10 Gbit-kompatible, og i øvrigt er der næsten lige så mange indstillingsmuligheder som på en router.

Normalt er netværkskabler med ledere af kobber ikke ruinerende i anskaffelse. Vi har for nylig opgraderet et 15 m langt internt kabel fra kontoret til tv-stuen til Cat 6a og betalt 127,20 kr. inkl. moms, men ekskl. forsendelse og arbejdstid. De endnu hurtigere Cat 7- og Cat 8-typer koster kun lidt mere, og hvis de ikke var så stive og besværlige at trække, ville vi nok investere i dem.

Se også:  Guide: Sådan får du mere ud af dit Wi-Fi

Men vi vil da også lige nævne, at hi-fi-nørder kan få lettet stakattrykket ved at smide penge efter Ethernet-kabler, som er udviklet af og til gyldne ører. Vores EISA-kolleger på det svenske magasin Hifi & Musik har sammenlignet lytteindtrykkene fra et gratis ”Cat 5/6-kabel”, som de med en vis legemsdel i tagrenden på en skyskraber kalder SSSK – Sämsta Sortens SkitKabel, med 9 købekabler fra ca. 75 kroner og op. Bladets konklusion går kort ud på, at man skal smide omkring 2500 kroner for en meter, før der overhovedet er ”hul igennem”, og helt sublim bliver lyden med et Chord Company Music Streaming 1,0 m-kabel, som Lydspecialisten i Aalborg kan tilbyde for 33.000 kroner.

Opskrift på et 10 Gbit-system

Foreløbig er der ikke mange pc’er med 10 Gbit Ethernet i handelen. Google har fundet et par Apple iMac Pro med sådan en tilslutning og en prislap på den høje side af 40.000 kroner. Så er det nemmere at købe et bundkort og bygge selv, for ComputerSalg tilbyder 101 produkter i denne kategori til priser fra knap 1600 kroner. og helt op til over 50.000 kroner.For at skrive denne historie har vi udbygget vores primære pc-arbejdsplads til 10 Gbit. Vi har startet med at sætte et Aquantia AQtion AQN-107-124-SBA PCIe-kort til godt en tusse i den sidste ledige sokkel i vores Lenovo M710t med Intel Core i7-7700, 32 GB ram og Windows 10 Pro.

TAGS
Gbit
gigabit ethernet
Internet

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S