Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gendan mistede filer

Det er for nemt at slette filer. Gendan hurtigt dine slettede dokumenter med OSForensics.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når filer bliver slettet fra harddisken, bliver de først anbragt i Papirkurven. Så kan man ombestemme sig og gendanne dem. Men hvis man har tømt Papirkurven og bagefter erkender, at den rummede et vigtigt dokument, skal man bruge et specielt værktøj til at få det tilbage. Her kommer OSForensics ind i billedet.

Denne applikation gør det muligt at scanne drevet for gendannelige filer og føre dem tilbage til deres oprindelige tilstand. Det er i sig selv meget nyttigt, men programmet kan også efterspore dine skridt, således at du kan finde websites og filer, som du har brugt, men hvis navne du har glemt. Det kan være nyttigt, hvis du nogensinde får brug for at gå tilbage og se, hvilket website eller dokument du har arbejdet på, men det kan også være et godt sikkerhedsværktøj, der holder øje med, hvordan andre bruger din pc.

1. Installer OSForensics
Download OSForensics fra www.osforensics.com/download.html, og klik ‘Run’, hvis Windows viser en sikkerhedsadvarsel. Klik ‘Next’, vælg ‘I accept the agreement’, og klik så ‘Next’. Klik ‘Browse’ for at vælge, hvor programmet skal installeres, og klik så ‘Next’ efterfulgt af ‘Install’.

2. Kom i gang
Klik ‘Next’ ved Information-skærmbilledet, sørg for, at boksen ‘Launch OSForensics’ er afkrydset, og klik så ‘Finish’. Når programmet starter, klikker du på ‘Continue Using Free Version’, og så er du klar til at gå i gang. OSForensics opregner alle de opgaver, programmet kan udføre, til venstre i programvinduet.

3. Find mistede filer
Begynd at finde filer, der kan gendannes, ved at klikke på knappen ‘Deleted Files Search’ til venstre. I højre side af programvinduet klikker du på Disk-menuen og vælger den harddisk eller partition, som du ønsker at bruge til din søgning efter mistede filer.

4. Konfigurer søgefunktioner
Du kan blot klikke på knappen ‘Search’ og søge efter alle filer, der kan gendannes, men du kan indsnævre sagerne lidt ved at klikke på knappen ‘Config’. Hvis du omtrent kender størrelsen på den fil, du søger, kan du skrive de relevante tal i Min- og Max-boksene, før du klikker ‘OK’.

5. Filtrer dine søgninger
Man kan også begrænse sine søgeresultater ved at skrive specifikke nøgleord i Filter String-boksen. Søg for eksempel efter alle tekstdokumenter ved at skrive *.txt. Hvis du vil søge efter dokumenter, der rummer ordet ‘ferie’ i deres titler, kan du blot skrive dette ord i den samme boks.

6. Udfør din søgning
Når du har indstillet de funktioner, du vil bruge, klikker du på ‘Search’. Denne proces kan tage lidt tid. Hvis der bliver fundet mange filer, ved du måske ikke, hvilken af dem du leder efter – højreklik blot på en fil på listen over resultater, og vælg ‘View with Internal Viewer’.

7. Gendan fundne filer
Når du har fundet den fil, du ønsker, højreklikker du på den og vælger ’Save deleted file’. Vælg den mappe, hvori filen skal gemmes, og klik ‘OK’. Vi anbefaler at gemme filen på en harddisk eller partition, der ikke er den, hvor den oprindelig lå, for at undgå at overskrive andre filer, der kan gendannes.

8. Hold styr på dine aktiviteter
Det er alt for nemt at glemme, hvor man fandt eller gemte et bestemt stykke information. Det kan hjælpe på hukommelsen at bruge OSForensics til at vise en log over filer, der er blevet redigeret, og websites, der er blevet besøgt. Begynd med at klikke på ‘Recent Activity’ på venstre side af programvinduet.

9. Se din computerhistorik
Hvis du vil se historikken, skal du vælge ‘Search all items’ og klikke på ‘Scan’-knappen til højre. Når scanningen er færdig, skal du gå til fanen Timeline, klikke på år, måned og dag for den ønskede aktivitet og derefter højreklikke på en bjælke for tidspunktet og vælge ‘Show these files’.

10. Stol på OSForensics
Vi bliver alle glemsomme nu og da, men OSForensics kan hjælpe. Hvad enten du har slettet filer, som du senere får brug for, eller har glemt, hvilket herligt nyt website du opdagede forrige onsdag ved frokosttid, er det et uvurderligt værktøj, der kan spare dig for mange hovedpiner.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]