Home » Software » Guide: Gendan dine programmer uden sved på panden
Guide: Gendan dine  programmer uden  sved på panden

Guide: Gendan dine programmer uden sved på panden

Share

Du kan blive nødt til at geninstallere dine programmer, hvis din pc er gået i sort, er blevet stjålet eller du må foretage en brutal formatering. Men hvad med licenser og rettigheder? Her får du vores guide til, hvordan du undgår at miste programmer i processen

Før cloud computing sad pc-ejere verden over og krydsede fingre, mens skærmbillede efter skærmbillede fortalte, hvor langt computeren var kommet med at installere Windows. Processen kunne tage timer og blev ikke altid kronet med succes. I dag foregår de fleste af den slags opgaver over internettet. Softwarefirmaerne er nemlig ret interesserede i at få os til at købe abonnementer i stedet for enkelt-downloads eller fysiske pakker med dvd-skiver i.

Selvom det kan virke omklamrende, er der flere fordele ved cloud computing. En af de største er, at du selv administrerer, geninstallerer og flytter programmerne fra en computer til anden. Det kan dreje sig om Office-pakken fra Microsoft og programmer fra Adobe, for eksempel Photoshop. To program-familier, som vi fokuserer på her.

Køber du et program af denne type – eller rettere tilladelsen til at bruge et bestemt antal licenser af det – bør du oprette en brugerkonto. Her får du overblikket over dit abonnement, produktnøglerne, mulige opdateringer og en oversigt over antallet af maskiner, dine programmer er installeret på. Går maskinen ned, bliver stjålet, skal formateres eller bare have en ren og frisk installation, fordi det er blevet den tid på året, så skal du ind gennem din brugerkonto.

Styr selv dine Office-pakker
Cloud computing – her som kontostyret software – er et opgør med den ”gamle” måde at gøre tingene på. Dit program er ikke længere tilknyttet maskinen, det er installeret på, men til dig som bruger, og din brugerkonto ligger i skyen. Køber du for eksempel et abonnement på Office 2016, kaldet Office 365, kan du fra din Microsoft-konto holde øje med, hvilke computere Office-pakkener installeret på.

Vil du flytte softwaren, skal den deaktiveres, så du med gyldig licens og produktnøgle kan installere den på en anden computer. Det hele foregår online, hvilket er en fordel, hvis computeren, som skal have deaktiveret sin Office-pakke, er gået ned, blevet stjålet eller på anden måde er utilgængelig. Samme metode bruger du for Office 2013.

Med ældre versioner af Office, for eksempel 2007 og 2010, kan du geninstallere på en genoprettet disk eller på en ny computer, men det kræver en gyldig, allerede aktiveret produktnøgle. Husk, at antallet af installationer afhænger af versionen. For eksempel kan du installere Office 2010 til hjemmebrug og studiet på op til tre maskiner. Er dvd-skiven forsvundet eller blevet skadet, kan du downloade ældre udgaver af Office fra www.support.office.com.

Orden på Adobe-programmer
Næsten samme metode skal du bruge med et program fra Adobes store programportefølje. I dag skal du for eksempel købe Photoshop eller Illustrator på abonnementsbasis i det Adobe kalder Creative Cloud. Det er en sky-tjeneste, hvor du vælger og downloader programmer efter behov.

I praksis fungerer det på samme måde som hos Microsoft. Du opretter en konto og får et Adobe-ID. Med kontoen har du overblik over, hvilke programmer, der indgår i dit abonnement, og endnu mere vigtigt: De produktnøgler, som programmerne har. En fin detalje, hvis du har forlagt nøglen.

Vær opmærksom på, at den hos Adobe kaldes et serienummer. Fidusen fungerer også med ældre programmer som denne skribents Photoshop Elements 10, der ikke er købt gennem Creative Cloud.

Omvendt kræver geninstallation, at du holder tungen lige i munden. Har du adgang til disken, som Adobe-programmet er installeret på, skal det først deaktiveres inde i programmet. Først nu kan du afinstallere det og bagefter, på en frisk harddisk eller en ny computer, geninstallere og aktivere det. Igen: Vær opmærksom på, hvor mange installationer af programmet, du må have. Omvendt må du geninstallere et utal gange på den samme maskine.

Nu hentes alt i skyen
I dag hentes og styres langt de fleste programmer fra skyen. Her har du typisk en onlinekonto, og du betaler for softwaren gennem et abonnement.
Metoden kan gøre det lidt uoverskueligt at vælge den rette ”pakke”, da du blandt andet skal tage stilling til, hvor mange computere, der må have softwaren installeret, og hvilke programmer din pakke skal bestå af.
Omvendt er metoden med en konto knyttet til ejeren, og ikke maskinen, en nem måde at håndtere programmerne på. Også selvom de oprindeligt ikke blev købt på abonnementsbasis.

Alle Adobes programmer – her er det layout-programmet InDesign – kan nu bruges i en abonnementsversion.

Alle Adobes programmer – her er det layout-programmet InDesign – kan nu bruges i en abonnementsversion.

Flyt Photoshop Elements i 3 trin

1 Deaktiver programmet
Åbn programmet. I eksemplet er det Photoshop Elements 10. Proceduren er lidt forskellig fra program til program. Har du ikke allerede gjort det, tilknytter du programmet til en Adobe-konto under fanen ”Help”. Deaktiver programmet fra samme menu. Vælg ”Deactivate permanently”, hvis det ikke skal geninstalleres på samme computer. Afinstaller, og åbn din nye computer.

DT04_gendan03

2 Hent og geninstaller
Gå ind på www.adobe.dk/dk, og log på. Har du abonnement på Creative Cloud, så vælg Menu > Downloads til skrivebord. Find dit program, og klik på ”Download”.
Vores Photoshop Elements 10 er købt uden for abonnement, så vi bruger metoden Menu > Læring og Support > Få support. Lidt længere nede finder vi linket til downloads af Photoshop Elements.

DT04_gendan04

3 Find serienummer og aktiver
For at fuldføre installationen beder programmet om dit serienummer. Det er listet ind under din Adobe-konto. Klik på dit navn. Vælg Administrer konto > Planer og produkter > Vis alle > Se dine produkter. Åbn programmet, og aktiver det. Du har nu en officiel udgave af programmet på en ny eller formateret computer.

DT04_gendan05

Tag Microsoft Office med dig i 3 trin

1 Tag først en kopi
Bestil en fysisk sikkerhedskopi af din Microsoft Office-pakke, hvis den er ældre dato med en dvd-skive, som er gået i stykker eller blevet væk. Eller hent programmet igen på https://products.office.com/da-dk/download-back-up-restore-microsoft-office-products. Find den produktnøgle, du fik, da du købte pakken, og indtast de 25 tegn. Følg vejledningen.

DT04_gendan06

2 Opret din Microsoft-konto
Har du ikke allerede en Microsoft-konto, kan du oprette en fra samme sted. Din produktnøgle og antallet af licenser knyttes nu til kontoen – så du har dem samlet ét sted. Åbn den maskine, som skal have Microsoft Office installeret. Gå ind på siden www.support.office.com. Log på, og klik på knappen ”Installer nu”.

DT04_gendan07

3 Styr dine licenser fra kontoen
Hvis du vil fjerne en Microsoft Office-licens, som er tilknyttet din konto, for eksempel på en udtjent eller stjålet maskine, kan du også gøre dette fra din Microsoft-konto. Klik på silhuetten i øverste højre hjørne. Klik på Vis konto > Status for installation > Administrer installationer > Deaktiver, og deaktiver den relevante computer.

DT04_gendan08


TAGS
Gendan
geninstaller
programmer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S