Home » Andet » Gemt bort i et computermuseum siden krigen
Gemt bort i et computermuseum siden krigen

Gemt bort i et computermuseum siden krigen

Share

Forgængeren til Colossus, der i forvejen er en af verdens ældste fungerende computere og den første programmerbare digitale datamaskine overhovedet, er uventet blevet fundet i et kælderrum i computermuseet i Bletchley Park og er nu blevet minutiøst restaureret.

Her er beretningen om kodebrydermaskinen Heath Robinson, hvordan den fungerede, og hvordan den er blevet rekonstrueret, og den historie er bestemt ikke kedelig.

Nazikodernes store udfordrer

Heath Robinson maskinen blev oprindelig udtænkt af Newmanry-afdelingen på Bletchley Park under ledelse af chefen for afdelingen matematikeren Max Newman selv med det formål at bryde tyskernes indviklede Lorenz-kode. Det var nazisternes tophemmelige kryptering af alle strategiske meldinger fra Hitler og hans generaler.

Lorenz-koden var berygtet og endnu mere avanceret end den berømte Enigma-kode og blev effektueret på en specialbygget SZ40/42 cifferfjernskriver, der gik under øgenavnet Tunny (tunfisk), fordi englænderne smædede fiskenavne til alle de tyske kodemaskiner, de fik kendskab til. Det officielle navn på koden stammer fra SZ40/42 cifferfjernskriverens fabrikant firmaet C.

Se også:  Din gamle Ghettoblaster kan være guld værd for denne samler

Lorenz AG i Berlin. Denne maskine bestod af 12 roterende hjul, der greb ind i hinanden på en overmåde kringlet facon med udgangspunkt i den Booleanske XOR-funktion og producerede, hvad der kaldes en Vernam-cifferkode. Det betød, at en besked, der var krypteret af maskinen, var sindsoprivende svær at knække, da samme hjularran-gement, der havde indkodet meddelelsen, også skulle anvendes for at afkode den igen.

Den engelske Storm P.

Hjemme i England var det de to elektronikingeniører Tommy Flowers og Frank Morrell, der gik i gang med at bygge Newmans computer, der skulle tage udfordringen op. Begge havde erfaring fra det engelske General Post Office (GPO), hvor de havde været beskæftiget med at tilvirke telefoncentraler. Maskinen stod færdig i juni 1943 og nød herefter en succesfuld om end ikke helt uproblematisk karriere.

Se også:  Hjernegymnastik til weekenden - kan du gætte computer-quizzen?

Maskinens kaldenavn blev inspireret af W. Heath Robinson, der var en slags britisk svar på vores egen berømte Storm P. Og lige som han ikke mindst kendt for morsomme tegninger af indviklede maskiner og mekanismer, der trods deres sindrige opbygning kun var beregnet til at løse de mest simple og praktiske dagligdags og ofte meningsløse opgaver.

TAGS
computermuseum
historie
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S