Home » NAS » Gem det på netværket
Gem det på netværket

Gem det på netværket

Share

Slut med USB-harddiske. Fremover sluttes de løse harddiske direkte til hjemme-netværket.

De fleste har et lille netværk derhjemme. Enten fordi I deler printere og internetforbindelse via netværket eller spiller netværksspil med vennerne. Ja, det kan selvfølgelig også være for at forbinde XBox’en med internettet og andre computere, eller hvad du nu ellers kan hitte på.

De mere avancerede har måske også en gammel computer stående, der tjener som fælles filserver for husstandens samling af digitale billeder, mp3-musik og hvad I nu ellers kan finde på at dele af filer.

Men det koster trods alt en del strøm at have sådan en gammel computer kørende, så oftest står den slukket, når den ikke skal bruges – og når så du endelig skal bruge den, så skal den først tændes.

Ja, det er enten frygteligt dyrt eller frygteligt besværligt! Men faktisk kan du få en meget billigere løsning, der hverken kræver en rabataftale med elværket, eller at du skal tænde for en computer for at få adgang til de filer, der er gemt på enheden.

Netværksdisk

Enheden kaldes for en netværksbaseret harddisk og minder meget om en USB-disk – ja, faktisk har de fleste også et USB-stik indbygget.

Det er simpelthen en harddisk, der kommer med egen strømforsyning, mini-operativsystem og netkort og kan sluttes direkte til lokalnetværket uden, at du behøver at have en computer imellem.

Netværksdiske kendes også under navnet NAS, Network Attached Storage. Det var tidligere en dyr historie, men i dag kan de fås enten som samlesæt fra omkring 700 kroner for kabinettet og så prisen på den størrelse harddisk, du ønsker at sætte i og op til RAID-løsninger på både en og to terrabyte til omkring 10.000-15.000 kroner.

Langt de fleste kan mageligt klare sig med samlesætløsningen, der med en 300 GB harddisk løber op i omkring 1.500 kroner, alt inklusive.

Konvertér USB til netværk

Der findes dog også en anden løsning, der er mindst lige så snedig, især hvis du i forvejen har investeret i en eller flere USB-harddiske.

Du kan nemlig købe en lille, selvstændig filserver med et eller flere USB-stik i den ene ende og et netværksstik i den anden. Så kan du sætte dine USB-harddiske – eller USB-hukommelse for den sags skyld – direkte i netværket uden brug af en computer.

Linux-NAS

De fleste netværksdiske kører Linux under overfladen. Det opdager du dog aldrig, for al opsætning foregår via et webinterface, og når først du har sat netværksdisken op og tildelt den et netværksdrev på computeren, så optræder den som alle andre diske – den står bare gemt af vejen et eller andet sted i huset i stedet for at sidde i computeren.

Opsætning

Selve opsætningen handler om at slutte netværksdisken til et netværksstik i den router, der deler internetforbindelsen i huset. Disken skal nemlig have tildelt en IP-adresse fra routeren eller en anden DHCP-tjeneste (den tjeneste der tildeler IP-adresser til de computere og andre enheder, du slutter til netværket)på netværket, for ellers kan de andre computere ikke finde den.

Har du ingen router, kan du oftest finde den IP-adresse, netværksdisken anvender som standard, ved at kigge i den medfølgende dokumentation. Det kræver dog, at du anvender samme adresseområde på dit eget netværk, for at du kan få forbindelse til disken.

Se også:  Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

For at få adgang til administrationsprogrammet på netværksdisken skriver du ”http://” efterfulgt af IP-adressen på netværksdisken i et browser-vindue på en af de computere, der er tilsluttet netværket.

Angiv det brugernavn og den adgangskode, der står opført i manu-alen. Så får du adgang til at formatere, navngive og foretage forskellige serviceopgaver på netværksdisken.

Opret forbindelse til netværksdisken

Når du har formateret harddisken i enheden, delt en mappe på disken og tildelt disken et navn på netværket, åbner du Denne computer og skriver netværks-
navnet i adresselinjen med ”\” foran.

Så får du vist de mapper, der er delt på disken og kan så knytte et netværksdrev til den delte mappe ved at vælge Funktioner-menuen | Opret forbindelse til et netværksdrev i Windows XP eller højreklikke på den delte mappe og vælge Opret forbindelse til et netværksdrev i genvejsmenuen på en Windows Vista-computer.

[pt id=’2005618′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”I Windows Vista kan du oprette alle de sikkerhedskopieringsopgaver du har lyst til og sætte Vista til at sikkerhedskopiere helt automatisk ud på et netværksdrev.”‘]

I Windows Vista kan du oprette alle de sikkerhedskopieringsopgaver, du har lyst til og sætte Vista til at sikkerhedskopiere helt automatisk ud på et netværksdrev.

Perfekt til sikkerhedskopiering

Når først netværksdisken har fået tildelt et drevbogstav, behøver du sådan set ikke tænke over, at harddisken ikke sider i computeren rent fysisk. Det eneste, du mærker til, at der er tale om et netværksdrev, er, at overførslen af filer til og fra disken går lidt langsommere.

Det gør netværksdisken til det perfekte medie til sikkerhedskopiering. Det er ikke mere besværligt end at kopiere filer mellem to diske på computeren, og da netværksdisken i princippet altid er tændt, kan du opsætte en regel i opgavestyringen i Windows XP, der automatisk sikkerhedskopierer dine vigtigste filer over på netværksdisken.

Det kan du også i Windows Vista. Her foregår det bare i stedet i Sikkerhedskopi- og gendannelsescenteret, der kan åbnes fra Kontrolpanelet. Her kan du vælge at sikkerhedskopiere bestemte filer, mapper og drev eller hele computeren, hvis det skulle være nødvendigt.

For hver sikkerhedskopieringsopgave, du opretter, kan du tilføje, hvor tit opgaven skal gentages, så al sikkerhedskopiering foregår helt automatisk og uden du behøver at huske på det.

[pt id=’2005632′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Netværksdrevet optræder som et helt almindeligt drev på computeren så snart man har tildelt det et drevbogstav.”‘]

Netværksdrevet optræder som et helt almindeligt drev på computeren, så snart man har tildelt det et drevbogstav.

FTP-server indbygget

De fleste netværksdiske har indbygget egen FTP-server, således at man kan få adgang fra internettet til netværksdisken, hvis du har givet adgang til FTP-overførsler i routerens firewall og omdirigeret alle FTP-opkald til netværksdisken.

Så kan du altid få adgang til dine digitale billeder, mp3-filer, dokumenter og hvad du nu ellers har liggende på disken, selvom du er på farten og ikke har tændt computerne derhjemme.

Alt, hvad du behøver, er at låne en computer, åbne Denne computer og skrive ”ftp://” og så den IP-adresse, din router har ud mod internettet i adresselinjen. Når du har angivet brugernavn og adgangskode, har du fuld adgang til alle dine filer.

Det er dog en fidus, du skal passe på med at benytte, for alverdens hackere ligger på lur efter den slags ledig lagerkapacitet, og de er rigtig gode til at bryde ind. Vil du beskytte dig lidt mod det, kan du vælge en anden port til FTP-overførslen end standardporten, port 21.

Se også:  Så stor er forskellen på internethastigheder i Danmark

Vælg f.eks. port 2121, når forbindelsen sættes op i routerens NAT-tabel. Så skal du bare huske at sætte ”:2121” efter IP-adressen, når du skriver IP-adressen hjem til ude fra byen.

Men selv denne simple beskyttelse kan de fleste portscannere afsløre, så derfor bør du nok ikke gemme vigtige data eller sikkerhedskopier på netværksdisken, hvis du anvender den som FTP-server.

Sådan konfigurerer og tilslutter du et netværksdrev til din computer.

1. Start med at finde IP-adressen

Start med at åbne administrationsinterfacet til routeren i netværket (oftest http://192.168.1.1), og find siden med DHCP-tabellen. Her finder du netværksdiskens navn og dens tilhørende IP-adresse.

[pt id=’2005630′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

2.Åbn administrationssiden

Åbn derefter en ny fane i Internet Explorer, skriv ”http://” og så IP-adressen på netværksdisken. Så åbnes administrationssiden på netværksdisken. På forsiden kan du ændre bl.a. diskens navn.

[pt id=’2005629′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

3. Fast eller dynamisk IP-adresse

Under IP Config kan du vælge, om disken bare skal have en IP-adresse fra routerens DHCP-tjeneste eller have en fast IP-adresse. Det sidste er det nemmeste, for så er du sikker på altid at kunne finde disken på den samme adresse.

[pt id=’2005628′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3.”‘]

3.

4. Opret mapper, og del dem

For at kunne finde disken på netværket, skal du sørge for som minimum at oprette én mappe på disken og dele den. Det gøres under SMB Server eller et lignende navn. Du kan eventuelt beskytte mappen med adgangskode.

[pt id=’2005627′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”4.”‘]

4.

5. Formatér, eller scan disken

De fleste netdiske har også en eller flere vedligeholdelsesfunktioner indbygget. Denne her kan du enten formatere, sætte til at gå i stand by efter et bestemt antal minutter eller køre en gammeldags Scandisk på.

[pt id=’2005626′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”5.”‘]

5.

6. FTP-server

Hører du til de mere modige, kan du konfigurere den indbyggede FTP-server, der findes i mange netværksdiske og give adgang til den fra internettet ved at knytte port 21 til netværksdisken i routerens NAT-tabel.

[pt id=’2005625′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”6.”‘]

6.

7. Få forbindelse fra computeren

Når du har givet netværksdisken et sigende navn og delt mindst en mappe på den, kan du oprette forbindelse til den fra din computer, ved at åbne Denne computer og skrive ”\” efterfulgt af navnet i adresselinjen.

[pt id=’2005624′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”7.”‘]

7.

8. Opret netværksdrev

Du kan knytte et drevbogstav til en delt mappe på netværksdisken ved at vælge Funktioner-menuen | Opret forbindelse til et netværksdrev i Windows XP. Vælg et ledigt drevbogstav, og angiv netværksstien til drevet.

[pt id=’2005623′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”8.”‘]

8.

9. Et helt almindeligt drev

Nu kan du tilgå netværksdisken på samme måde som alle andre drev på computeren. Det eneste, du mærker til, at harddisken ikke sidder direkte i computeren, er, at overførslen går lidt langsommere.

[pt id=’2005622′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”9.”‘]

9.

Sådan sluttes et netværksdrev til en computer, der kører med Windows Vista.

1. Skriv navnet på disken

Dobbeltklik i adresselinjen i Computer, og skriv ’\’ efterfulgt at navnet på netværksdisken. Så dukker de delte drev op i stifinder-vinduet.

[pt id=’2005621′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

2. Højreklik på mappen

Højreklik derefter på den delte mappe, der skal tildeles et drevbogstav, og vælg Opret forbindelse til netværksdrev i genvejsmenuen.

[pt id=’2005620′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

3. Tildel drevbogstav

Så åbnes Opret forbindelse til netværksdrev-dialogboksen, der stort set ligner den, der kendes fra Windows XP. Tildel et drevbogstav, og klik på Udfør-knappen.

[pt id=’2005619′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3.”‘]

3.


TAGS
Guide
netværk
Sandberg
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S