Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gem dine data under hovedpuden

Amazon og Google er på vej til at indtage Danmark og Norden med nye datacentre. De vil betyde hurtigere adgang for forbrugerne men ikke komme til at spille en rolle for virksomhedernes planer om at gå i skyen. Det bør de i hvert fald ikke, mener en dansk it-chef, der stiller store spørgsmåls-tegn til sikkerheden.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flere og flere danske virksomheder inddrager skyen i deres it-strategi. Men i en tid, hvor udenlandske virksomheder som Amazon og Google træder ind på det nordiske marked med store datacentre - Amazon i Sverige og Google i Danmark - er der al mulig grund til at spørge, om disse udenlandske giganter vil blive en trussel mod de danske hostingfirmaer.

Det bliver de ikke, hvis man spørger den 49-årige Per Overgaard, der er nordisk direktør for Lenovos Datacenter Group med 45 medarbejdere, og hvis man oven i købet spørger ham direkte, vil han ikke engang anbefale virksomheder at lægge deres data i en offentlig sky. Sikkerhedsrisikoen er simpelthen for stor. Dels fordi risikoen for at blive hacket er nærliggende, og dels fordi virksomhederne på trods af de lokale datacentres geografi ikke på noget tidspunkt kan føle sig sikre på, hvor deres data rent faktisk befinder sig.

Stol ikke på den offentlige sky

Amazons og Googles indtog i Norden bør altså ikke få nogen konkurrencemæssig betydning for hostingmarkedet i Danmark - i hvert fald ikke, når det gælder virksomheds- og forretningskritiske data. Per Overgaard, der landemæssigt har ansvaret for Lenovos datacenteraktiviteter i Norden og Baltikum, er imidlertid godt klar over, at fristelsen til at vælge den offentlige sky kan være stor, og det skyldes primært, at det at opbygge en it-infrastruktur er blevet en så kompleks verden, at overskueligheden er gået totalt tabt.

”Den offentlige sky må imidlertid ikke ses som mere end en afgrænset legeplads til ikke-følsomme virksomhedsdata. Som verdenen og teknologien ser ud lige nu, kan du hverken som virksomhed eller som privatperson stole på sikkerheden i den offentlige sky. Du kan ganske enkelt ikke placere data og dokumenter her, som du ikke ønsker på en eller anden måde og på et eller andet tidspunkt skal falde i de forkerte hænder”, siger Per Overgaard, der i april 2017 skiftede fra en stilling som direktør for Lenovos Enterprise Business Group.

Softwaren som omdrejningspunkt

Han siger samtidig, at virksomhederne ikke for enhver pris skal gå i skyen, og at hvis man ønsker at gøre brug af en enterprise cloud, er det essentielt, at man som udgangspunkt bygger den selv. Udfordringen er imidlertid, at det efter Per Overgaards mening er blevet vanvittig kompliceret at etablere den infrastruktur, der skal understøtte den cloudbaserede forretningsstrategi. Derfor ser han en fremtid, hvor det er softwaren, der bliver omdrejningspunktet for løsningerne.

Serverne vil efter hans mening blive en central enhed i datacenteret, for de kan f.eks. hoste både en netværksswitch og en storagecontroller, og som eksempel kan nævnes, at Lenovo i tæt samarbejde med industripartnere som Microsoft og VMware allerede har hjulpet virksomheder som Vestas og Cloudfactory med udvikling og implementering af en softwaredefineret datacenter infrastruktur.

Mobilitet som konkurrenceparameter

Nu er det ikke sådan, at Per Overgaard fuldstændig fornægter hostingbranchen, og han understreger, at der findes adskillige gode og kvalitetsbevidste hostingfirmaer i Danmark, men uanset hvem, der måtte blive valgt som leverandør, slår han endnu engang en tyk streg under, hvor vigtigt det er, at virksomhederne er bevidste om, hvor deres forretningskritiske data befinder sig rent fysisk. Især fordi det der med sikkerhed ikke pr. tradition er noget, vi tænker ret meget over i Danmark.

Det er ikke fordi, han mener, at det er brugerens ansvar, hvor data gemmes. Tværtimod - det er it-afdelingens. Den har imidlertid den udfordring, at det kan være endog særdeles svært at balancere mellem sikkerhed på den ene side og brugernes krav om mobilitet på den anden. I dag forventer medarbejderne ganske enkelt, både at de kan arbejde hjemmefra og tilgå alle nødvendige data fra mobilplatformen. Det er blevet et konkurrenceparameter, når kvalificeret arbejdskraft skal tiltrækkes, men åbner op for en række potentielle sikkerhedstrusler.

gem-data2 Medarbejderne interesserer sig ikke en døjt for sikkerhed. De vil bare have mobilitet og adgang til data, hvilket er en kæmpe udfordring for sikkerheden i de danske virksomheder. De lider nemlig i forvejen under en fuldstændig uoverskuelig it-infrastruktur, der betyder, at man ofte ikke aner, hvor data befinder sig, siger Per Overgaard, der er nordisk direktør for Lenovos Datacenter Group.

Forenkling er en simpel nødvendighed

”Generelt set er it-verdenen blevet særdeles kompleks. Det er alt for svært at integrere forskellige løsninger samt få dem til at virke på samme platform - og det er ikke mindst helt uoverskueligt, hvad der sker med virksomhedens data, og hvor de befinder sig, når man både arbejder on-premise, i skyen og på den mobile platform. Vi er nødt til at forenkle løsningerne for vores kunder, og derfor er vi nødt til at gøre softwaren til det centrale omdrejningspunkt omkring appliancebokse med specifikke arbejdsopgaver, der kan sættes op via nogle enkle tryk med musen.

Det vil gøre det langt nemmere at holde sig inden for de sikkerhedskriterier, virksomheden har defineret og minimerer såvel muligheden for fejl som muligheden for sikkerhedsmæssige brister. Vores branche går altså mod en verden, hvor servere, netværk og storage smelter sammen til én enhed, der styres af softwaren”, siger Per Overgaard og føjer til, at ændringerne i it-verdenen aldrig er sket hurtigere end nu.

Find dine data - inden det er for sent

Kundeporteføljen i Lenovos Datacenter Group tæller kunder lige fra enterprisesegmentet med 10.000 virtuelle server til den mindre håndværksvirksomhed i SMB-segmentet med en enkelt eller to servere. Efter eget udsagn har man en vision om at tage kompleksiteten ud af den it-mæssige ligning. Kompleksitet og manglende gennemskuelighed er ifølge Per Overgaard nemlig en af de største risikofaktorer for virksomhederne. Især i en tid, hvor it kommer til at spille en stadig større rolle for de forretningsmæssige strategier.

”Derfor er det vores opgave som leverandør at være med til at simplificere tingene således, at det bliver nemmest muligt for virksomhederne at nå dertil, at deres it-infrastruktur rent faktisk giver dem en forretningsmæssig fordel. Og ikke mindst er det essentielt, at de får klarhed over, hvor deres data befinder sig - inden det er for sent. Se bare hvad der skete med Mærsk, hvis aktiviteter blev lammet over det meste af verdenen”, siger Per Overgaard.