Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Garmin Fenix 7x Sapphire: Det bedste ur der kan følge din træning

Det nye Garmin Fenix 7 er ganske enkelt et fremragende ur til træning. Hvis du er parat til at betale 7000 kroner, får du et smartur, der i sin kategori er længder foran konkurrenterne.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man kan vist roligt sige, at Garmin med Fenix-serien har sat niveauet for, hvor lækkert et hverdagsur, som du både kan bruge til træning og til hverdag, er skruet sammen.

Det er dog ikke den store overraskelse for testholdet. Allerede for to generationer siden med Fenix 5-uret blev standarden slået fast. Kvalitetsoplevelsen blev løftet med ekstra features i Fenix 6, og nu er Fenix 7 landet. Og her er der sket endnu mere.

Batteritiden opgives til cirka en måned – og det er den også i praksis. Det opnås, selvom du bruger pulsmåler i uret plus GPS-funktionen. Uret holder også batteritiden, selvom du har forbundet den med din smartphone, så du får notifikationer på uret.

En af årsagerne til den høje batteritid er de indbyggede solceller – i glasset. Det er en feature, du kun fandt i nogle udgaver af den foregående model. Garmin lover endda, at hvis du slår GPS, pulsmåling og alt andet ”smart” fra og kun bruger Fenix 7 som ur, vil det kunne holde i op til et år. Du læste rigtigt – ét år!

Det har vi af indlysende årsager ikke kunnet teste, men om det så kun er det halve, er det stadig imponerende.

En stor sag på håndleddet

På håndleddet opleves Fenix 7 som en stor sag. Den testede model er den største med en diameter på 51 mm. Har du ikke et kraftigt håndled, bør du prøve 47 mm- eller 41 mm-udgaverne.

Uanset størrelse fungerer 7’eren, der har fem funktionsknapper, som de tidligere modeller – bortset fra, at du her har en touchskærm. Det er naturligvis rart, men mange foretrækker faktisk, at undvære denne ”forbedring” – især under træning. Heldigvis kan funktionen slås helt fra.

I træningstilstande kan du i øvrigt nemt bede uret om at slå forskellige funktioner fra, så du for eksempel ikke får en sms eller et telefonopkald, mens du er ude at løbe. Og du kan indstille, at funktioner automatisk er slået til, når du afslutter din træning. Al opsætning foregår meget let via din mobiltelefon.

Det fine ved Fenix 7 er, at du kan tilføje alverdens forskellige sportsgrene og en masse forskellige urskiver. Desuden kan du styre musik, betale ved kassen osv. Uret er så funktionsrigt, at det ville fylde det meste af bladet at omtale alle funktionerne i detaljer. Så lad os blot konstatere, at uret fungerer fremragende.

Kun en lille fejl

Eneste tunge ankepunkt er pulsmåleren. Den måler ikke hurtigt eller præcist nok til intervaltræning, hvor pulsen varierer meget. Mange træningsure og smarture fejler på det punkt, så her må du købe et pulsbælte og parre det med uret, hvis det er vigtigt med ultrapræcision måling.

Denne lille detalje til trods er Fenix 7 lige nu det bedst fungerende smartur, du også kan anvende til at holde styr på din træning. Derfor får det naturligvis også både en anbefaling og topkarakter.