Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Garmin 67W: Fang trafiksynderen – og bliv advaret om for høj fart

Et bilkamera i forruden kan give dig dokumentation for andres færdselsforseelser eller påkørsel på en parkeringsplads. Her tester vi det nye Garmin 67W, som har en række spændende funktioner.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De såkaldte bilkameraer – også kaldet dashcams – er blevet populære. Bilkameraet monteres i din bils forrude, og herfra kan kameraet dokumentere alt, hvad der sker foran bilen under kørsel, eller mens den er parkeret.

Dermed kan du få et ”bevis” for din uskyld (hvis du ikke er årsag til forseelsen), hvis du bliver påkørt i trafikken, eller nogle kører ind i dig under parkering og ”glemmer” at sætte sit navn i forruden. Dokumentationen kan du gøre brug af både over for politiet og forsikringsselskabet.

Du kan naturligvis også nøjes med at filme bilturen til Harzen, fordi det er sjovt at klippe en video med dine køreoplevelser sammen. Bilkameraet har med andre ord mange brugsmuligheder.

Kameraet dækker til siden

Der er masser af modeller på markedet, og et af de nyeste og smarteste er Garmins 67W, der udmærker sig på flere punkter. Eksempelvis er det udstyret med et 180 graders-kamera, som dækker hele fronten af bilen (eller bagud, hvis du monterer det i bagruden). Så selv siderne af bilen er med på billedet – ganske praktisk, hvis du bliver påkørt eller får anden skade.

Sker der et uheld, vil 67W registrere, hvor bilen befinder sig, da kameraet har indbygget GPS. Det nye Garmin-bilkamera udmærker sig også ved at have en særligt indrettet skærm på bagsiden. De fleste bilkameraer er udstyret med en skærm, men hos Garmin får du også Live View. Så kan du hele tiden følge, hvad kameraet optager.

Det giver umiddelbart ikke mening, da du jo kigger ud af forruden, når du kører. Men kameraet kan også aflæse trafiksignaler og angive, hvis du kører for hurtigt.
Det sker med et lille ”blib”, hvorefter skærmen viser rødt og fortæller, hvor hurtigt man må køre på strækningen.

Det er den indbyggede GPS, som gør det muligt for kameraet at vide, hvilken vej du kører på. Kameraet kan også vurdere afstand og hastighed, så er du for tæt på en forankørende, får du besked om, at der er fare for kollision. Begge features kan være både enormt praktiske og enormt irriterende, hvorfor det er fint, at du selv styrer, om funktionerne skal slås til.

Gem på kort eller mobil

Kameraoptagelserne kan gemmes på et Micro-SD-kort, som ikke medfølger. Men du kan også overføre løbende og automatisk til for eksempel din smartphone og spare plads på kortet.

Garmins bilkamera 67W er på mange måder ”toppen af poppen” lige nu. Det har masser af funktioner – flere praktiske, end vi har haft plads til at gennemgår her. Men vi kan da lige tilføje stemmestyring. Sig ”OK, Garmin”, så lytter kameraet, og du kan give det kommandoer om blandt andet at starte videooptagelse eller tage stillbilleder.

Prisen for kameraet på små 2000 kroner er derfor godkendt, og 67W får en fortjent anbefaling herfra.