Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gamle ERP-systemer hæmmer virksomhederne

Hvis den digitale transformation skal lykkes for danske virksomheder, kræver det let adgang til data, og det betyder at fleksible ERP-systemer er nødvendige.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den digitale transformation er i fuld gang, og en ny global rapport fra  integrationsvirksomheden Boomi viser, at 94 procent af alle virksomheder har anlagt en helt ny ERP-strategi og vender ryggen til gamle ERP-løsninger.

De klassiske ERP-systemer er, ifølge Gartner, en hindring for den digitale transformation på grund af deres manglende fleksibilitet. De har svært ved at samle adskilte virksomhedsapplikationer.

AOD PRO har talt med Linda Lindborg, salgsansvarlig hos Boomi i Danmark og Norge, om hvad det er, der gør de fleksible ERP-systemer vigtige for virksomhederne.

”I bund og grund kræver digital transformation, at man med lethed kan koble lige præcis de data sammen, som man ønsker, med de – for den pågældende virksomhed – best-in-class-systemer, der skal levere den pågældende digitale ydelse, hvad enten denne ydelse er internt imellem afdelinger og processer i virksomheden eller eksternt til kunder og samarbejdspartner, herunder nye digitale værdikæder,” fortæller Linda Lindborg og fortsætter:

”Dét kræver at man uafhængigt kan vælge frit, og at man uden problemer har adgang til de data, man har brug for. Muligheden for frit at sammensætte sit eget bud på et ERP-system er netop dét, der ligger i fleksible eller byg-selv-ERP.”

Byg-selv-strategi

Ifølge Boomi har 24 procent allerede implementeret en byg-selv-ERP-strategi, hvor de selv vælger, hvilke applikationer og tilhørende data, der skal kobles sammen. 44 procent er i fuld gang med projektet, og 26 procent har planer om at iværksætte det indenfor de næste 12 måneder.

Virksomhederne skal dog holde fokus på deres forretningsmodel, når de vælger platform, og de skal være opmærksom på, hvilket datagrundlag de baserer deres beslutninger på.

”Virksomheder i dag tager jo udgangspunkt i, hvad det er, som er deres kerne, altså deres produkt eller den service, som de leverer, og vælger deres primære teknologi-platform ud fra, hvordan denne kerne bedst supporteres i virksomheden. Et eksempel kan være at virksomhedens primære kerne er udvikling af SW. Så kan det vise sig at human capital management-platformen (HCM) sammen med finansplatformen måske integreret udgør virksomhedens virkelige ERP. Fordelene er, at virksomheden kan vælge den platform, som bedst understøtter deres egne processer. Udfordringen er at datagrundlaget for mange analyser vil ligge i forskellige systemer (data repositories), og disse vil man behøve at integrere for at skabe sammenhæng i virksomhedens tværgående processer,” forklarer Linda Lindborg.

Undersøgelsen fra Gartner viser, at 47 procent har svært ved at klare udfordringerne i deres nuværende integrationsløsning, 42 procent fortæller, at det er dyrt at vedligeholde disse løsninger, og 38 procent mener, at de ikke kan klare det komplekse hybride it-miljø, og det er en af årsagerne til, at virksomheder investerer i standardisering og konsolidering af applikationer.

Fejlslagne projekter

”Der er skrevet mange artikler om fejlslagne implementeringer af de klassiske ERP-systemer, som har kostet virksomheder dyrt. Primært fordi det har været virksomhederne, der måtte tilpasse sig til de gamle ERP-systemer, og ikke omvendt,” pointerer Linda Lindborg.

Hun fortæller at det har betydet, at de har måtte gå på masser af kompromisser for at få tingene til at fungere, og at det betød at de klassiske ERP-systemer, er alt for rigide til de behov for digital agilitet, som virksomhederne har behov for.

”Det er ikke alene kostbart i implementering, men tager også al for lang tid,” siger Linda Lindborg.

Nye integrationsplatforme

Hun fortæller også, at skiftet mod byg-selv ERP primært er gjort muligt på grund af de nyere integrationsplatforme, som den hun selv repræsenterer hos Boomis. Den slags integrationsplatforme kan nemlig nedbringe implementeringstiden fra måneder til dage, nogle gange timer, alt efter omfangen.

”Netop derfor har virksomhederne først nu mulighed for at sammensætte deres digitale drømmescenarie. Derfor ser vi dette store skift væk fra de klassiske ERP-systemer,” forklarer Linda Lindborg.

Hun pointerer også, at den typiske virksomhed i dag har 850 applikationer i gennemsnit og kun 30 procent af disse er forbundet med hinanden, og det skaber udfordringer, og derfor er integration væsentlig.

Det kan dog godt føles svært at komme i gang med gør-det-selv ERP-systemer. Mange små og mellemstore virksomheder kan opfatte opgaven som for stor, og det kan være fristende bare at købe sig ind på en kendt løsning.

”Ikke desto mindre giver det mening for virksomheder af alle størrelser at gennemgå øvelsen og vurdere, hvilke og hvor mange kerne-systemer der behøves for at understøtte deres forretning. Min aktie i det her er jo alene, at der skal være en platform til at understøtte at disse systemer integreres, så virksomheden oplever at de har en løsning hvor virksomhedens forretningsprocesser er automatisererede, desuagtet at disse processer understøttes af flere forskellige systemer – og hvad enten de er få eller mange,” slutter Linda Lindborg.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere