Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gamingheadset [STORTEST]: Super-headset til gaming og musik

Et gamingheadset er et must, når der skal spilles. Her tester vi syv af markedets mest spændende headset i en prisklasse med god balance mellem flot lyd og pris. Flere af dem er tilmed fine til musiklytning og film.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gamere har naturligt nok mest fokus på kvaliteten af computerens processor og grafikkort, men der er gode grunde til ikke at glemme lyden, som kan skabe den ultimative gamingoplevelse. Og så kan det ikke helt afvises, at god lydgengivelse gør dig til en bedre gamer.

Du kan ikke rigtig nøjes med et sæt hovedtelefoner, for headsettet skal selvfølgelig have indbygget mikron. Du kan få udmærkede gamingheadset til 500 kroner. Men du får altså en ekstra dimension i spiloplevelse, hvis du ofrer noget mere. Testen her afslører, hvor god lyd du reelt får, og at du er godt på vej allerede ved 1100 kroner. Ofrer du det dobbelte, er du nærmest i gaminghimlen. For så sparker lyden virkelig fra sig!

Nogle af testens hovedtelefoner er trådløse, nogle skal tilsluttes med kabel. Det sidste var det eneste, der duede til gaming for ganske få år siden. Det har forandret sig, for når man kommer op i testens prisklasse er den trådløse forbindelse hurtig og stabil. Der er ingen forsinkelse i lyden, hvilket er altafgørende under spillene.

Yderligere et markant plus i denne prisklasse – ud over god lyd og nul forsinkelse – er god komfort. Du får bedre polstring omkring ørepuderne og ikke mindst på hovedet end med billige gamingheadset. De bedste modeller kan du bære på hovedet i timevis, uden at de opleves varme, og nogle har endda aktiv støjreduktion, selvom der er tale om helt lukkede modeller. Så kan du spille uforstyrret, selvom der skulle være larm i rummet.

Lydmæssigt giver de dyrere headset en varmere gengivelse med mere glød, præcision og saft og kraft. Du får et mere klart lydbillede, hvor du med større præcision kan bestemme, hvor de forskellige elementer og figurer i spillet befinder sig. Den lidt skarpe, anmassende lyd i ringere headset er helt væk. Her kan du spille i timevis uden at blive træt i hovedet på grund af dårlig, anstrengende lyd.

Også til film og musik

Uanset hvordan man vender og drejer det, er 1000-3000 kroner for et sæt hovedtelefoner da en del penge, hvorfor vi med glæde kan konstatere, at testdeltagerne også er fine til andre formål. Er du hi-fi-entusiast, skal du stadig købe en hovedtelefon, der kun er konstrueret til musik, selvom et par styk i testen næsten gendriver dette råd.

Musik og ikke mindst film kan sagtens nydes i et godt gaming-headset. Lydprofilen er dog sat lidt anderledes op, så især musik med akustiske instrumenter ikke klinger helt så naturligt. Til gengæld vil en film eller serie kunne nydes. Flere af de testede modeller har Dolby-løsninger indbygget. Nogle af testdeltagerne kan desuden fungere trådløst med almindelig Bluetooth og kan derfor også bruges til dine musikoplevelser på farten.

Ingen af testens deltagere falder igennem. Men der er stor forskel mellem dem, både når det handler om komfort og om evnen til at levere lyden. Nogle gange kommer der mest af alt an på, hvilken musikgenre du lytter til, og din musiksmag. Overordnet er niveauet på alle deltagere tårnhøjt, hvad det da også skal være, når vi er i dette prisleje.

[su_quote]
Testeren mener:


Et gamingheadset kan være fremragende til spil, men alligevel ikke særlig velegnet til ren musiklytning. Så skal du bruge dit næste headset til begge del, er det slet ikke nogen dårlig idé at nærlæse testene her i AOD eller se, om du ikke kan få mulighed for at lytte til de udvalgte headset før køb. Især de producenter, som er kendt for gode hi-fi-hovedtelefoner, har ofte gamingheadset, der mestrer begge opgaver godt, om end ikke lige godt.


Peter Hyldahl

[/su_quote]

Sådan bedømmer testholdet

AOD giver alle testede produkter en karakter på mellem 1 og 6 stjerner på en række udvalgte punkter. Ved beregningen af ”Samlet vurdering” tillægges karakteren for ”Ydelse” samme vægt som alle andre karakterer tilsammen. ”Testvinder” er testens bedste produkt samlet set. ”Bedste Køb” er det produkt, som giver bedst valuta pr. investeret krone. Nogle produkter får desuden anerkendelsen ”Anbefaler” for særlig høj kvalitet.