Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en bærbar pc til gaming

Man ryster måske lidt mere på hånden end ved andre køb, når der skal betales for en gaming pc. Det er en stor investering, og den skal ikke gå galt. Bliv sikker i sagen med disse tips.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Den gaming pc skal måske med på jobbet

Den høje pris på bærbare computere, der egner sig til gaming, har for mange den konsekvens, at computeren ikke kun skal kunne bruges til sjov og ballade, men også seriøst arbejde – fra simpel tekstbehandling til billed- og videoredigering (til sidstnævnte er denne computertype særdeles velegnet).

Læs også: Stortest: Bærbar gaming for fuldt skrald

I så fald er det nok en idé at gå på udkig efter en model, som er mere anonym i designet end flertallet af gaming-pc’erne. I hvert fald hvis maskinen skal med på jobbet.

2 Så stor skal skærmen være

Gaming kan være en visuel nydelse, og under alle omstændigheder er der så mange detaljer i moderne spil, at du ikke kan få fuldt udbytte, hvis ikke skærmen er minimum 15,6” (men 17,3” er bedre). Der findes stærke maskiner, som egner sig til gaming, men hvor skærmen blot er 13-14” stor. Det går an, hvis du har mulighed for at tilslutte en stor, ekstern skærm, når du spiller.

Her er det så afgørende, at pc’en har HDMI-udgang til tilslutning af den eksterne skærm (hvilket stort set alle kraftige computere har i dag).

3 Tastaturet er et potent våben

Gaming involverer både mus og tastatur. Det sidste er næsten det vigtigste, for det er her, du kan foretage mange af spillenes afgørende manøvrer.

Læg mærke til, om tasterne har forskellige farveområder, eller om tasterne kan programmeres og lyse forskelligt i bestemte områder, så du i kampens hede hurtigt får fyret de rette tastekombinationer af. Tasterne skal også reagere hurtigt og ikke have en overflade, du glider på, når det går hurtigt.

4 Kombiner med ssd

Lagerpladsen i en gamingbærbar kan hurtigt blive fyldt op – især hvis den også bruges til foto, video og grafik. De lynhurtige ssd'er vinder frem, men de er endnu ret dyre pr. gigabyte, så en optimal løsning kunne være en maskine, hvor der både er et ssd-lager og en traditionel harddisk.

På ssd-lagret ligger styresystemet, og dette elektroniske drev kan computeren bruge som ekstra hukommelse. Kombinationen gør pc’en hurtigere, end hvis den udelukkende havde en traditionel harddisk.

5 Fordel med stor lyd

Det er en klar fordel, hvis de indbyggede højttalere er store og kan sparke godt fra sig. For selvom du kan tilslutte hovedtelefoner eller eksterne højttalere, er det lettere med god lyd fra computerens indbyggede. Se efter modeller, hvor der er fysisk store højttalere, da det ofte vil give et bedre og kraftigere lydtryk.


6 Sats ikke på høj batteritid

Bærbare pc’er til gaming imponerer aldrig på batteritid. I de fleste tilfælde vil maskinen jo også være tilsluttet elnettet. Så lad være med at bruge en masse penge på at få presset den i vejret.

Producenternes angivelser er ofte en anelse optimistiske, men typisk vil en computer af denne type kunne køre uden tilført strøm i to til fem timer afhængigt af opgaverne. Det er trods alt nok til en kort fly- eller togtur gennem landet.

7 Løft og mærk kvaliteten

Gamingmaskiner er tunge. Mange bærbare maskiner til gaming kan dårligt kaldes bærbare. Vægten skyldes solid konstruktion, store højttalere, kraftig bestykning – det er altså et kvalitetstegn. Men har du tænkt dig, at pc’en skal med i tasken, når du er på farten, skal du måske overveje, om den skal veje 2,5 kilo eller 4 kilo.