Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Gaming-headset: God lyd til lange gaming-aftener

Det kræver noget særligt af et headset at klare sig igennem lange aftener med intens gaming, hvad enten det foregår hjemme i privaten eller i store haller med flere tusindvis af ivrige gamere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gaming er ikke bare uforpligtende underholdning. Mange unge tilbringer en stor del af deres fritid med at spille computerspil, og enkelte lever ligefrem af det. At et gaming-stævne for nylig kunne fylde kæmpehallen Royal Arena med mere end titusind tilskuere, siger noget om, hvor stor e-sporten er blevet.

Markedet for gaming-grej vokser eksplosivt. Det er et område, producenterne tager utrolig seriøst, ikke mindst når det kommer til de headsets, der er en afgørende del af en pc-gamers grej.
Især hvis man spiller i rum med mange andre gamere, er et headset helt nødvendigt, da det gør, at du så kan høre, hvad der sker lige præcis dér, hvor du er i spillet.

Men headsettet har samtidig den funktion, at du kan tale med dine medspillere via den indbyggede mikrofon, så selv når du er alene hjemme i privaten, kan det faktisk være en fordel at bruge et headset fremfor højttalere.

Da man ofte sidder mange timer i træk og spiller, er komforten afgørende. Det går ikke, at man bliver træt i ørerne af at sidde med hørebøfferne på efter en halv time.

Det har producenterne af de testede headset været helt klar over. Dog har de løst opgaven på forskellig vis, demonstrerer denne test af tre nye headsets.

Store ørekopper

De relativ store ørekopper hos HyperX gør, at headsettet ikke klemmer så meget på ørerne. Desværre har man iklædt dem syntetisk kunststof, hvilket gør det svært for huden at ånde. Efter længere tids brug kan man derfor godt blive lidt klam om ørerne.

Turtle Beach anvender også kunststof omkring de gigantiske ørekopper, men indersiden er heldigvis beklædt med stof, så huden bedre kan ånde, og det bløde skum, der nærmest føles som en pude mod ørerne er tilsat kølende gele, så ørerne ikke bliver varme, og det virker faktisk. Under den justerbare hovedbøjle sidder desuden et elastisk bånd, som fordeler vægten ligeligt. Headsettet er behageligt at bære, selvom man føler sig en lille smule lukket inde bag de store ørekopper.

Det elastiske bånd og den justerbare hovedbøjle går igen hos Plantronics, omend konstruktionen er noget anderledes. Her kan du helt tage hovedbøjlen af, enten for at udskifte den, hvis den skulle gå i stykker, eller for at vælge en i et andet design – eksempelvis med dit gamingholds farver.

Materialerne er alt andet, end hvad man almindeligvis ville forvente af et kvalitetsheadset, men plast og stof giver rigtig god mening her, da det gør headsettet utrolig let. Man mærker nærmest ikke, at man har det på og kan derfor sidde med det på ørerne i mange timer uden at blive generet.

Mikrofonen kommer fastmonteret hos Plantronics, men kan vippes op, så den ikke forstyrrer. Hos de to andre testdeltagere er den en løsdel, der skal påsættes.

Med eller uden kabel?

Gamere har været skeptiske ved trådløs teknologi, da stabiliteten og præcisionen traditionelt ikke har været på niveau med en kablet forbindelse. Og så er det selvfølgelig surt, hvis headsettet løber tør for strøm og skal lades op under en vigtig kamp.

Derfor vælger Turtle Beach en kablet løsning. Du tilkobler headsettet via USB-porten på din pc eller via en minijack-indgang med et af de medfølgende kabler. De senere år er der dog sket et skred i den trådløse teknologi, så situationen er ikke helt så firkantet længere.

Såvel Plantronics som HyperX har valgt at skrotte kablet til fordel for trådløs tilslutning. For at sikre klippestabil forbindelse og et minimum af forsinkelse leveres headsettene med en dedikeret USB-dongle, der håndterer det trådløse signal. Vi oplevede ingen udfald eller mærkbar forsinkelse hos hverken RIG 800HD eller Cloud Flight under testen.

Men vi nød til gengæld den trådløse frihed. Og med en batteritid på op til 24 timer for RIG 800HD og op til 30 timer for Cloud Flight når du sandsynligvis at gå død, før headsettet gør det.

Fysisk kontrol

Det er rart med en fysisk volumenkontrol, så man har mulighed for at regulere lydstyrken løbende. Det får man på alle de tre headsets. Hos Plantronics og HyperX sidder den på den ene ørekop, mens den hos Turtle Beach sidder på ledningen. Den kunne vi dog ikke få til at virke.

En knap til mute af mikrofonen er der også på Elite Pro. Hos Plantronics mutes mikrofonen, når du vipper den op, og der er desuden et hjul til at styre balancen mellem spillets lyd og kommunikationen. Dertil kommer en knap under modsatte ørekop, der skifter mellem en række prædefinerede lydindstillinger.

God lyd er ikke nødvendigvis det samme for en musikentusiast som det er for en hardcore gamer. Det, der gør, at du kan høre, hvad der sker omkring dig i spillet ned til mindste deltalje, er ikke nødvendigvis det, der gør, at et stykke musik lyder lækkert.

Men vi var faktisk ret overraskede over, hvor godt de tre headsets klarede sig allround. Direkte ud af boksen, uden diverse surround-teknologier aktiveret, formår de at give almindelige musikheadsets i samme prisklasse seriøs kamp til stregen. Store drivere sikrer fyldig lyd med fine og klare detaljer.

Det er dog først, når du slår de ekstra lydfeatures til, at du får fuld valuta som gamer. Cloud Flight har ikke så meget at byde på her, men Elite Pro byder på DTS Headphone:X 7.1 Surround Sound samt den særlige lydindstilling Superhuman Hearing, der giver ultraklar gengivelse af detaljer i spillet. Tilsammen bidrager de til, at man som spiller får en imponerende rumfornemmelse. Man føler virkelig at spillet foregår i tre dimensioner omkring én.

RIG 800HD byder i stedet, som et af de første headsets på markedet, på den nye Dolby Atmos-teknologi. Den aktiveres via en app til Windows eller Xbox, som du får gratis via headsettet. For at udnytte den optimalt kræver det selvfølgelig, at spillene understøtter teknologien, men gør de det, får du en helt uforlignelig oplevelse, hvor du føler, at handlingen foregår ikke bare hele vejen rundt omkring dig, men også oppe over og nedenunder dig.

Spiller du sammen med andre, er det vigtigt, at dine medspillere kan høre dig klart og tydeligt. Mikrofonen skal derfor ikke bare gengive din stemme godt, men også sørge for at omgivelsernes lyde så vidt muligt filtreres fra. Mens mikrofonen hos Elite Pro således leverer den bedste lyd af de tre, er de to andre bedre til at isolere din stemme.

Især RIG 800HD klarer denne opgave godt, så i en stor hal med mange ivrige gamere omkring dig vil det være denne, der gør sig bedst. Mikrofonen hos Cloud Flight klarer sig dog også ganske fint.

Letvægteren vinder

Vi ser ingen grund til ikke at omfavne den trådløse teknologi, når den er så god som her. Der er ingen reel forskel i lydoplevelsen af de to trådløse deltagere sammenlignet med den kablede. Du får blot den ekstra frihed ved ikke at være bundet til et kabel.

Der er dog meget godt at sige om det kablede Elite Pro. Komforten er høj, lyden glimrende og byggekvaliteten rigtig god. Man føler sig dog en smule indelukket bag de store ørekopper.
Trods billigere materialer er det RIG 800HD, der tager stikket hjem. Det lette headset er behagligt at bære rigtig mange timer, mens design og funktioner er gennemtænkt til mindste detalje, så du har fuld kontrol i gaming-situationen. Samtidig bidrager Dolby Atmos til en helt særlig lydoplevelse.

Cloud Flight leverer også glimrende lyd og god batterilevetid, men prisen taget i betragtning er det billigt designet og lidt fattigt på features.

Turtle Beach Elite Pro

Turtle Beach Elite Pro En særlig, kølende gele medvirker til at gøre dette headset behageligt at bære, når spillet trækker ud.
  • Forbindelse: Koblet – digitalt via USB eller analogt via minijack
  • Driver: 50 mm, neodymium
  • Lydteknologi: DTS Headphone:X 7.1 Surround + Superhuman Hearing
  • Mikrofon: Aftagelig
  • Vægt: 390 gram Pris: 1999 kr.
  • Kvalitetsindtryk: 4.5/5
  • Brugervenlighed: 4/5
  • Funktioner: 4/5
  • Ydelse: 4.5/5
  • Pris: 3/5
  • Samlet vurdering:4.5/5

HyperX Cloud FLight

HyperX Cloud FLight HyperX er ikke noget mislykket headset, slet ikke, men man kan godt mærke, at det er billigere end konkurrenterne i denne test.
  • Forbindelse: Trådløs m. USB-dongle + analog kabel
  • Driver: 50 mm, neodymium
  • Mikrofon: Aftagelig, støjreduc.
  • Batterilevetid: Op til 30 timer
  • Vægt: 300 gram
  • Pris: 1199 kr.
  • Kvalitetsindtryk: 3/5
  • Brugervenlighed: 4.5/5
  • Funktioner: 3/5
  • Ydelse: 3.5/5
  • Pris: 3/5
  • Samlet vurdering: 3.5/5

Plantronics RIG 800HD

Plantronics RIG 800HD Dette er et af de første gaming-headsets, hvor du kan opleve Dolby Atmos-lyd.
  • Forbindelse: Trådløs m. USB-dongle + analogkabel
  • Driver: 40 mm, neodymium
  • Lydteknologier: Dolby Atmos for Headphones
  • Mikrofon: Fastmonteret, støjreduc.
  • Batterilevetid: Op til 24 timer
  • Vægt: 290 gram
  • Pris: 1299 kr.
  • Kvalitetsindtryk: 4/5
  • Brugervenlighed: 5/5
  • Funktioner: 4.5/5
  • Ydelse: 5/5
  • Pris: 4.5/5
  • Samlet vurdering: 5/5