Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gaming-grej der tryner fjenden

Gaming-udstyr handler om hastighed, komfort og avancerede kommandoer. Vil du løfte dine præstationer op på et djævelsk højt niveau, bør du overveje at udskifte den langsomme kontormus og pc'ens prisbillige tastatur.

Af Kasper Nesager, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gaming-mus eller gaming-tastaturer er ikke nødvendigvis forbeholdt blege teenagedrenge, hvis eneste dagslys stammer fra computerskærmen. Vi spiller online mere end nogensinde, hvor 12-årige drenge skoler familiefaren i strategispil eller det seneste skydespil. Vejen til sejr er ikke tildækket med pigtråd og landminer for mainstream-gameren, da udstyret kan give konkurrencefordele, der opvejer den rutinerede teenagers styrker.

Spiltastaturet er din kommandocentral, hvorfra du styrer træningen af soldater og kampfly i strategispillet eller skifter mellem dine baser. Det er også styreredskabet i dine onlinerollespil eller skydespil. Derfor skal tastaturet være djævelsk hurtigt til at reagere på dine kommandoer, så du ikke spilder dyrebare millisekunder på grund af forsinkelser.

Et billigt kontortastatur har oftest taster med en silikonekuppel under plastikoverfladen. Dette gør knapperne forholdsvis lydløse og bløde at trykke på. Til gengæld sker det ofte, at du kommer til at trykke på flere taster ad gangen, fordi tasterne ikke skal trykkes særligt dybt ned i tastaturet – fatalt hvis du skal dyste online!

Kommer du til at trykke på granatkastetasten, samtidig med at du trykker på genladetasten ved siden af, kan du være så ”heldig” at kaste en granat ind i muren, du har søgt ly bag, mens du skulle genlade – man kan næsten gætte dig til, hvorfor det vil være mindre heldigt. Vælger du et spiltastatur, der koster mere end nogle få hundrede kroner, vil det højst sandsynligt være mekanisk.

Dette betyder, at tasterne har en hård plastikoverflade. Under hver tast sidder der en fjederlignende ”switch”, der gør, at tastaturet reagerer i det øjeblik, du begynder at trykke ned på knappen. Dette ”anti-ghosting”-system gør, at du stort set slipper for at komme til at give to kommandoer på én gang, hvormed du slipper for granat-mod-muren-du-sidder-bag-problematikken. Du får også en kommandocentral, der reagerer hurtigere på dine ordrer.

Langt de fleste high end-spiltastaturer har også lysdioder i hver tast, så du nemmere kan se, hvad du trykker på i mørket, hvor silikonetastaturer blot har baggrundsbelysning, som gør det sværere at bevare overblikket, mens du er under krydsild.

Endelig har de lidt dyrere gaming-tastaturer dedikerede genvejstaster, også kaldet makro-taster, der kan programmeres til at foretage avancerede kommandoer ved blot ét tryk. Det er en kæmpefordel, når du eksempelvis spiller strategispil, og du skal træne enheder. Før i tiden skulle du ind i den enkelte barak, pege på den enkelte enhed og trykke på museknappen en gang pr. soldat, du ville træne. Med makrotasterne skal du blot programmere dem til at træne ti soldater på en gang med ét tryk.

Også gaming-musen har en række fordele, du ikke finder i den konventionelle kontormus. Sensoren, i en almindelig mus til et par hundrede kroner, er ikke ligeså god til at opfatte bevægelser, hvormed du vil kunne opleve millisekunders forsinkelse. De fleste high end-spilmus har særligt udviklede sensorer, der ikke kun kan opfatte bevægelser hurtigere, de kan også bruges på glasborde og blanke metalborde.

Trådløse spilmus er stadig på vej frem, selv om store dele af de professionelle gamere stadig sværger til mus med ledning, fordi de mener, at ledningen sikrer hurtigere reaktionstid. Køber du en trådløs gaming-mus til omkring 1000 kroner, vil du dog ikke kunne mærke forskel på reaktionstiden, fordi den trådløse teknologi i dag er så veludviklet.

Gaming-mus har et ergonomisk design, der kan tåle, at du sveder i håndfladen. Musen har ofte en gummibeklædning, der er skridsikker, eller en ru plastikryg, så du ikke mister grebet i farten.

Du kan justere eller omprogrammere musetasterne. Et tryk på højre museknap kan pludselig lade dit våben, mens du kan justere cursorens bevægelseshastighed i de tempi, du finder mest praktiske i dine skydespil.

Gaming-mus har som regel en cursorhastighed på omkring 8000-9000 dpi, hvilket er så hurtigt, at de fleste mainstream-gamere ikke kan nå at følge med. Ikke desto mindre er det vigtigt med variabel cursorhastighed i skydespil, hvor du skal sigte hurtigt, når du bliver omringet af fjenden, mens cursoren skal være langsom, når du skal sigte med din snigskytteriffel.

Kvaliteten af sensoren, designet og muligheden for at ændre på knappeopsætningen samt cursorens hastighed er, hvad der gør gaming-mus til mere end et pegeredskab, som kun er designet til kontorarbejde.

Læs testene af mus her:

Logitech G502 Proteus Core
Razer Ouroboros
Roccat Kone XTD

Læs testene af keyboards her:

Black Widow Ultimate Elite
Logitech G510s
Roccat Ryos MK Glow

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene af mus her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene af keyboards her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]