Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gaming 2019: Det bliver nostalgiens år

Hvad sker der inden for gaming i det nye år? Her får du det helt store overblik. Gamle kendinge relanceres, solide serier får flere titler, og så er der en ny konsol på vej – men i gamle gevandter. Gaming 2019 står kort sagt i nostalgiens tegn.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du med glæde spillede Devil May Cry, Onimusha og Kingdom Hearts, er der godt nyt, for alle tre konsolserier får en genkomst. Selv gode gamle Shenmui vender tilbage takket være en Kickstarter-kampagne. I det hele taget bliver gaming-året 2019 en drøm for nostalgikere.

Her giver vi dig det helt store overblik over, hvad der sandsynligvis vil ske hen over de kommende 12 måneder. Vi ser ikke kun på spiltitler, men forsøger os tillige med et overblik over årets mest spændende hardware-nyheder.

Der er masser af spændende ting at se frem til. Men ikke alt det nye vil blive en succes. Hvert år har sine dundrende fiaskoer. Bekymrende er det for eksempel, at EA igen kaster sig over Star Wars-universet – med tanke på, hvor meget firmaet brændte nallerne på online-universet med Star Wars: Battlefront. Den nye EA-titel, Star Wars Jedi: Fallen Order, smager dog lidt af de gamle successerier: Jedi Outcast og Jedi Academy, så måske er der håb.

Ny konsol-klassiker på vej

2019 bliver også året for en ny konsol, nemlig Atari VCS (Video Computer System). Den er udformet som en hyldest til den gamle Atari 2600, men fyldt med hardware og Linux-baseret software, som gør konsollen klar til streaming, cloud-gaming og
stemmestyring.

Forhåbentlig giver 2019 også et gensyn med Gears of War, det lille sagndyr Ori, Doom-monstre og psykonauter. Af nye spiltitler er der høje forventninger til Biowares Athem, et multiplayer-action- og rollespil der sender deltagere på stumpejagt på en planet.
Læs med på de næste sider, hvis du vil vide, hvad 2019 bringer på spilfronten. Men som altid: Titlerne er ikke 100 procent sikre, for alt kan ske i spilbranchen.

Pc-spillene vi venter på

Flere og flere titler udkommer på både pc og konsol. Datatid TechLife har udvalgt fire 2019-titler, som vil gøre sig særlig godt på pc.

I tætsiddende rustninger

Titel: Anthem
Udkommer: 22. februar
Også til konsol: Ja

En Destiny-agtig onlineverden er usædvanligt for den ellers meget rollespilstro spiludvikler Bioware. Spillerne, som er iført tætsidden-de rustninger, udfører missioner og kæmper mod monstre, eventuelt på et hold, mens de indsamler efterladt teknologi på en planet. Ud fra stumperne kan der fremstilles nye dele og våben. EA, som står bag distributionen, lover, at der ikke vil være såkaldte loot-bokse, som forbedrer spillet mod betaling, men et afbalanceret system af mikrokøb.

Kæmp dig ind i en borg

Titel: Mount & Blade 2: Bannerlord
Udvikler: TaleWorlds
Entertainment
Udkommer: 2019
Også til konsol: Nej

Et velfungerende hær- og borgbygger-spil skal naturligvis have en efterfølger med barske nærkampe, borge, som kan opgraderes, og enorme belejringer. Mount & Blade 2 får et kamp-system, hvor dit våben, din fart og styrke indgår i beregningerne af skade. Du kan tilmed blive mor eller far og sikre arvefølgen til riget.

Dommedag!

Titel: Atomic Heart
Udkommer: Fjerde kvartal (beta)
Også til konsol: Ja

Vil du have dommedag a la Biochock, Fallout og Metro, så hold øje med Atomic Heart. Spillet er et typisk skydespil, hvor det gælder om at indsamle våben og udstyr, men den åbne verden foregår i en alternativ tidslinje med sovjetisk ”setting” i form af betonslum, røde stjerner og gamle godsvogne. Dertil kommer morderiske droner og robotter.

Styr en dæmon

Titel: Doom Eternal
Udvikler: id Software
Udkommer: 2019
Også til konsol: Ja

Er du stadig vild med at banke kæmpeøjede dæmoner med gigantisk techkram, kommer der en chance mere i 2019. Denne gang foregår handlingen ikke på Mars, men på Jorden. Du får mulighed for at kontrollere en dæmon, men vogt dig: Dine fjender er i stand til at slynge højhuse rundt, som om det var legoklodser.

De sjoveste og bedste konsolspil

Velkendte serier får nye medlemmer, men 2019 bliver også
året for masser af spøjse og skæve gengangere, relanceringer
og modige forsøg på at lave noget anderledes.

Farverig platformsleg

Titel: Kingdom Hearts 3
Udkommer: Januar
Platform: PS4, Xbox One

Få udgivelser i serien er kommet tæt på de oprindelige spil, hvoraf det ældste her snart har to årtier på bagen. Kingdom Hearts 3 ser lovende ud i forhold til seriens præmis: et farverigt platformspil med figurer fra Disney og Final Fantasy-serien. Tilmed kommer der bedre kameravinkler og et forbedret kampsystem.

Supertitel vender tilbage

 

Titel: Cuphead: The Delicious Last Course
Udkommer: Februar
Platform: Xbox One, pc

En af de bedste platformstitler vender tilbage i form af denne udvidelse. Spillet foregår i en verden i Fleischer Studio-stil kendt fra 30’ernes og 40’ernes tegnefilm, men med hundesvære baner. Du får en ny, spilbar karakter, Ms. Chalice, og en ny ø at udforske med nye, yderst besværlige fjender, som skal bekæmpes.

Intelligent spil

Titel: Metro Exodus
Udkommer: 22. februar
Platform: PS4, Xbox One, pc

Postapokalyptiske verden med mutanter er ikke nyt, men Metro-verdenen er stemningsfuld og spækket med intelligente udfordringer, som holder dig på tæerne. Du får ikke en total fri sandkasse, men der bliver klart mere at udforske. Og så kan du danne hold med muterede dyr.

Et stort kampspil

Titel: Devil May Cry 5
Udkommer: 4. marts
Platform: PS4, Xbox One, pc

Dette spil er en bærende søjle under den krævende kampaction-genre. Med motorsave, kæmpesværd og magi springer du rundt og afliver dæmoner i læssevis. Nero og legenden Dante bliver spilbare figurer sammen med den mystiske ”V”. Blandt dine våben er en robotarm og et sværd, der kan udslynge granater mod
Djævlens yngel.

Ikonisk serie igen

Titel: Resident Evil 2 Remake
Udkommer: Januar 2019
Platform: PS4, Xbox One, pc

Nu er det ikke længere et rygte: Andet spil i Capcoms ikoniske serie genoplives. Er du til zombie-horror i original aftapning, kommer du ikke tættere på end med Resident Evil. Du får smukke, men klaustrofobiske hverdagsscener garneret med kødædende vandrere, crawlere og levende lig.

Ud af glemslen

Titel: Shenmue III
Udkommer: August 2019
Platform: PS4, pc

Efter næsten 10 års glemsel, er serien igen på skinner. Teenageren Ryo er stadig på jagt efter sin faders moder. Denne gang i Kina. Ryo er kampsportsmester, men får også et par hints fra en hjælpsom pige. Shenmue 3 blev til via en Kickstarter-kampagne, som nåede sit mål på to millioner dollar på under otte timer.

Andre stortitler i 2019

Wolfenstein: Youngblood

B.J. Blazkowicz er forsvundet i 1980’ernes nazibesatte Paris,
så kampsoldatens to døtre
tager over. Udgivelsesdato er ukendt.

Jedi: Fallen Order

Respawn, som stod bag Titanfall, leverer i julen 2019 et actionfyldt Star Wars-eventyr, som foregår mellem Episode 3 og 4.

Ori and the Will of the Wisps

Det smukke platformsspil får i foråret 2019 en fortsættelse. Udgivelsesdatoen er ukendt, men hovedpersonen er stadig det lille, magiske dyr, Ori.

Psychonauts 2

Det spøjse univers (skabt af Tim ”Monkey Island” Schafer) er fyldt med skæve personer og deres inderste tanker. Udgivelsesdato er ukendt.

Hardware du skal holde øje med

Atari VCS

Relanceringen af Atari 2600 har en Radeon R7 cpu, en A10 cpu, 4 GB ddr4-ram og 32 GB eMMC (NAND flash-lager). Udover en kontroller medfølger 100 klassiske spil og en tunet udgave af den originale styrepind, som også er kompatibel med en pc. Lancering i andet kvartal 2019 til priser med 249 og 299 dollar (cirka 1630-1960 kroner). Spiltitler er endnu ikke offentliggjort.

Turtle Beach Stealth 300

Et headset optimeret til Xbox One, men giver også god lyd til pc og andre konsoller, blot der er minijack-udgang. 50 mm drivere giver god lyd, og der er indbyggede forstærkere. Understøttelse af Dolby Atmos. Batterilevetiden er på 40 timer, og vægten på 276 gram sikrer, at ørerne ikke bliver ømme. Turtle Beach Stealth er set til 699 kroner.

Gamdias Hermes P1

Tastaturet har mekaniske taster og en kampvægt på 1,16 kg, så det flyver ingen steder i kampens hede. Hermes P1 understøtter Key-rollover, hvilket sikrer mod ”ghosting”, hvor indtastning ikke registreres. Du kan indstille seks profiler og 12 spil-indstillinger. Ledningen i solidt flet er på 1,8 meter. Hermes P1 er set til 1079 kroner.

Asus ROG Swift PG258Q

Er Nvidias G-sync-teknologi et must, kan denne Asus-skærm være sagen. Ifølge Nvidia er G-sync garantien for gaming uden flimmer. Yderligere kan den 24,5” store 1080p-skærm skifte mellem 240 Hz og 144 Hz med baggrundslys-strobing og opnå reduceret bevægelses-uskarphed. Responstiden er på 1 ms. Asus ROG Swift er set til 4450 kroner.

Logite ch Z-623

Det kompakte THX-certificerede 2.1.-kanals-højttalersystem giver 200 watt til dyb og stærk volumen. Det har RCA- og 2,3 mm jackstik-indgange med mulighed for op tre enheder tilsluttet. Logitech-pakken har en let subwoofer, som er nem at placere. Logitechs pc-højttalersystem er set til 980 kroner.

Panasonic TX-55FZ800E

Skærmen på 55” leverer 4K og et sortniveau uden flimmer, hvilket er et godt udgangspunkt for konsolspil i storformat. Der er HDR 10+
for dybe farveniveauer og tilslutningsmuligheder i form af fire HDMI-indgange og tre USB-indgange. TX-modellen fra Panasonic fylder 1228 x 774 x 300 mm og vejer 27,5 kilo. Prisen er 17.998 kroner.

Deltaco GAM-020

En mus til venstre- og højrehåndede. Musen har solid metalbund, seks knapper og et kabel på 1,5 meter. Poling-hastigheden er 125 Hz og den maksimale dpi er 3200. Der medfølger ikke specialsoftware, men GAM-20 anvender styresystemets drivere, hvad enten det er Mac OS eller Windows. GAM-20 er set til 149 kroner.

Steelseries Rival 500

Rival 500-musen er til store rollespil og hektisk arena-gaming. Den har 15 knapper til makroer og kommandoer, justerbare, indbygget vibrations-alarm og en ergonomisk form. Sensoropløsningen er på 16.000 CPI (counts per inch) og højeste hastighed på 300 IPS (inches per second). Responstiden er nede på 1 ms, og ledningen på praktiske to meter. Rival 500 er set til 680 kroner.

Acer Predator Helios 500

Med en 17” full HD-skærm er Acers bærbare skabt til gaming. Processoren er en Intel Core i7-8750H med seks cpu-kerner og HyperThreading. Hastigheden er på 2,20 GHz, men hver kerne kan hæves til 4,10 GHz. De 16 GB ddr4-ram kan udvides til 32 GB. GTX1070-grafikkortet er fra Nvidia. Kampvægten er på fire kilo og prisen på 16.500 kroner.

HP Pavilion Gaming 790-0809no

En gaming-pc i den bedre del af mellemklassen. Pavillion 790 har en Intel Core i7-8700 med seks kerner fra Coffee Lake-serien med 8 GB ddr4-ram. Grafikkortet er Nvidias GeForce GTX 1060 med 6 GB dedikeret ram til støtte for full HD, 4K, 3D og VR-spil. Maskinen leveres med en 256 GB ssd og en 1 TB klassisk hd. HP’s spille-pc er set til 10.999 kroner.

Plantronics Rig 500 Pro E-sport Edition

Headsettet med indbygget mikrofon har Dolby Atmos-surround, 50 mm drivere, specialoptimerede koblinger til både pc og konsol samt en pasform, som kan justeres ved bøjlen. Kopperne er tætomsluttende og lukker alle uvedkommende lyde ude. Sættet kan kobles på en kontroller og styres derfra. Pris: 1100 kroner.

Thrustmaster T80

Racing kræver et rat, hvis du vil have den fulde oplevelse. Rattet fra Thrustmaster har 11 knapper og kan indstilles alt efter, hvor meget modstand du vil have i styring og bremser. De to pedaler kan justeres efter den position, som passer dine fødder. T80 kan hæftes på ethvert bord og fungerer med PlayStation 3 og 4. Prisen er 999 kroner.

Mens vi venter på PlayStation 5

Sonys spillekonsol, PlayStation 4, nærmer sig officielt slutningen på sin levetid, men indtil videre er der intet nyt om efterfølgeren, PlayStation 5 – og dog …

Microsofts Xbox One og Sonys PlayStation 4 er i de kommende år på vej mod slutningen på den såkaldte livscyklus. Mens Nintendos maskiner synes at leve deres eget liv med et stort udbud af egne spiluniverser, er Xbox’en og PlayStation konstant i konkurrence, og nye modeller er et krav.

Hvornår, der kommer en afløser for PlayStation 4, er i skrivende stund stadig uklart, men Sony er i det mindste begyndt at tale om, at en ny spilmaskine er på vej. Buddene på en lanceringsdato er mange, men flere medier, her i blandt T3, forventer, at PlayStation 5 kommer i julen 2019. Højtiden er typisk sæson for lancering af stortitler og længe ventet hardware.

Et af de utallige gæt på udformningen af den kommende PlayStation 5. Dette er fra sitet netbookcheck.net.

Afhænger af forbrugerne

At lancere en konsol handler ikke kun om enhedens hardware, titler og muligheder, men ligeså meget om, hvad forbrugerne ejer. Jo flere 4K-skærme, vi får hentet hjem til stuen, jo mere logisk bliver det at udvikle spil og hardware, som matcher. Årsskiftet mellem 2019/20 vil der, ifølge tv-branchens forudsigelser, blandt andet være 50 procent flere 4K-skærme i de amerikanske hjem. Det giver muligheder.

PlayStation 4 Pro sælger stadig godt, og dens specifikationer er fine i forhold til nutidens krav. Omvendt kan Sony ikke hvile på laurbærrene, for Microsoft er i gang med afløseren til Xbox One under kodenavnet Xbox Scarlett. Microsofts nye konsol lanceres formentlig i 2020.

VR-muligheder indbygget

Uanset dato, specifikationer og pris vil PlayStation 5 bygge bro mellem nyt og gammelt. Eksperter forventer, at disken bibeholdes, da mange spillere endnu ikke har tilstrækkelig båndbredde til gaming i højeste gear over nettet.

Omvendt vil PlayStation 5 blive Sonys bud på indlejret VR-teknologi (virtual reality) i stedet for ekstra, klodset udstyr. Ifølge sitet SemiAccurate kan den kommende konsol være udstyret med en gpu baseret på AMD’s kommende Navi-arkitektur i kobling med en Octo Core Zen cpu – for de teknisk interesserede.

Brugerne bestemmer i den virtuelle fremtid

Fremtidens gaming er ikke kun 8K-opløsning og musik i 7-kanals surrondsound. Udover muligheder med virtual reality bliver brugerne også en større del af spillet.

Større regnekraft og en voksende forbrugerskare har gjort spilbranchen til en milliardindustri, men spillerne er også blevet mere selvstændige. Flotte spil er ikke længere noget, som imponerer på samme måde, og mange hygger sig med umiddelbart mere simple spil.

Det kan eksempelvis være det charmerende Animal Crossing, som får debut på Nintendos hybrid-konsol Switch. Vi får også flere retro-titler og klassiske spil i genopfrisket udgave i takt med, at spillere bliver ældre eller ønsker at gå nye veje. Flere spil kommer også til verden takket være opbakning fra brugerne. For eksempel gennem kampagner på Kickstarter.

Virtuelle fif skal være sjove

Virtual reality er heller ikke en automatisk løftestang, for ifølge eksperter, citeret på sitet Polygon.com, er udstyret stadig en hæmsko både økonomisk og fysisk. De virtuelle spilverdner får ikke et gennembrud før tidligst efter 2022, hvor Sonys PlayStation 5 efter alle vurderinger er kommet på banen med integreret VR.

Brugerne afsøger også gerne det specielle. For eksempel den britiske spilrobot MekaMon, hvor AR-kampe (augmented reality) sker mellem to robotter, men eksplosionerne vises på spillernes mobiler. Pokémon Go viste i hvert fald vejen for spil med simpel grafik, men med et vanedannende gameplay. Flere titler lanceres også fra start på mobile platforme.

Historie og stemning

Grafik er stadig en væsentlig del, for eksempel i det kommende rollespil Cyberpunk 2077 skabt af folkene bag The Witcher, men historie og stemning er mindst lige så vigtig. Hold øje med Valley of the Gods (fra folkene bag Firewatch) og Sable, hvor spilleren udforsker en ørken. Spillets indhold minder om det grafisk smukke Journey.

Men spil koster tid og penge at udvikle, og mange titler falder under radaren, alene fordi udbuddet er enormt. Eksperterne på blandt andet Polygon.com vurderer, at en streamingtjeneste i stil med Netflix kunne være vejen frem. Spilbutikker som Steam er i hvert fald et glimrende sted at begynde, hvis du vil prøve noget anderledes eller nogle spil med et par år på bagen.