Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gamerlaptop med 3D og fed lyd

Så er Toshiba klar med sin gamerlaptop, der både er udstyret med Nvidias 3D og Harman Kardons lyd. En stærk laptop til den kræsne gamer.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Toshiba er langtfra nogen ny spiller på markedet for bærbare computere. Men i mange år var det, som om producenten ikke rigtigt havde noget at byde med. Dets laptops blev tunge og kantede, og det blev hurtigt sådan, at det ikke var dem, man først tænkte på, når det handlede om en lækker laptop – hverken til gameren eller til dem, der ville have en bærbar til arbejdet.

Tingene ændrede sig

Men heldigvis er intet statisk, og for et par år siden var det, som om Toshiba genopfandt sig selv igen, og pludselig begyndte der at dukke laptops op, der tydeligt viste, at Toshiba var på vej i den rigtige retning med sine bærbare computere.

Noget af det første vi så for en små fire år siden, var, at Toshiba havde indgået en aftale med Harman Kardon, for pludselig dukkede der laptops op med dette lydsystem. Harman Kardon er netop kendt for at levere fantastisk lyd, og det var spændende at se, at dette system var kommet til Toshibas laptops.

Samtidig skete der også en del med designet, og Toshiba fik langsomt ændret sine laptops til at blive rigtig flotte.

Den udvikling er fortsat til i dag, og med dets nye Qosmio X770, som Alt om DATA netop har haft til test, har man ikke alene fremstillet en laptop, der nærmest skriger gaming-laptop, man har også udstyret den med et meget vellydende lydsystem fra Harman Kardon. Og for lige at sætte prikken over i’et så er den også udstyret med Nvidias 3D Vision-system.

Testet som en gamer

Vi var allerede nu ret positivt stemte over for Qosmio X770, og inden vi satte os til at lytte til lydsystemet og afprøve 3D-delen, blev den sendt igennem et par af vores gaming-benchmarks.

Den første test vi sendte laptoppen igennem, var 3DMark 11, som primært tester maskinens evne til at afvikle spil, der kræver DirectX 11. Da resultatet dukkede op, fik vi en advarsel om, at testen ikke afspejlede computerens faktiske evner. Benchmarkprogrammet mente nok, at en nyere grafikdriver ville gøre resultatet bedre. Så vi måtte en tur forbi Nvidias hjemmeside, og der hentede vi så den nyeste driver og gentog testen. Nu fik vi så et helt andet resultat, og scoren endte denne gang på 2.200 rent.

Et nærmere kig på resultaterne viste tydeligt, at grafikkortet var højtydende. Delmålingerne i testen viste tydeligt, at den del af testen trak pænt op i den samlede score. Specielt Physics-testen gav en meget høj fps-score, hvilket alle gamere vil sætte stor pris på.

Vi sendte nu maskinen igennem 3DMark Vantage, hvor den samlede score endte på 4.980. En pæn score, dog uden på nogen måde at være prangende eller ”lad mig blæse dig ud af vandet”-imponerende.

Vores benchmarkprogram informerede os da også om, at denne score var lav i sammenligning med, hvad den burde have været, men vi kunne ikke lige se, hvorfor den score var for lav. Processoren scorede fint i denne test, men grafikkortet imponerede ikke i denne del af testen.

Specielt var Pixelshader-testen en af dem, der scorede en lav fps. Vi kunne ikke lige finde årsagen, men måtte konstatere, at tingene var, som de nu engang var.

Den sidste test vi sendte maskinen igennem, var PCMark Vantage. Denne benchmark er ikke en egentlig gamingtest, men mere en allroundtest, der dog primært fokuserer på produktivitetssoftware, såsom video- og billedredigering.

Her fik vi en flot score på 8.976, og igen viste processoren, at den havde kræfter nok. Men deltesten der handler om gaming, scorede også meget højt, mens hukommelsestesten ikke imponerede, hvilket harddisken dog gjorde.

Samlet set må vi dog konkludere, at Qosmio X770 er en fortrinlig maskine til gameren, men indrømmet – er du hardcore gamer, vil du nok ikke være helt tilfreds med denne maskines ydelse.

I lyd og billeder

Qosmio X770 har, som nævnt tidligere, dog andre kvaliteter, end blot at den er en flot gaminglaptop. Vi kastede os nu over at se nærmere på det indbyggede 3D-system og naturligvis også lyden.

Med laptoppen fulgte der et sæt 3D-briller, men hvor vi ved andre såkaldte 3D-laptops først skulle forbinde de to systemer til hinanden, skulle vi her udelukkende tænde for brillerne.

Før vi kom så langt, skulle vi dog lige installere en 3D-afspiller, så vi rent faktisk kunne se 3D-film på maskinen. Hvorfor Nvidias player ikke var installeret fra starten, undrede os, men vi måtte konstatere, at sådan var tingene nu engang.

Med den på plads fyrede vi op under et par forskellige 3D-film og lænede os så tilbage og nød showet. 3D-effekten var imponerende, langt bedre end vi turde have håbet på. Hverken grafikkort eller skærm havde nogen problemer i at følge med, selv ikke når 3D-film med meget hurtige skift blev afspillet, og 3D-tegnefilm var overbevisende flotte på skærmen.

Naturligvis havde vi lyd på under denne del af testen, og igen måtte vi nærmest bøje hovedet i respekt. At det er muligt at pakke så flot lyd ned i en laptop, er meget imponerende. Lyden havde en rigtig god klang, flot bas, fin mellemtone og flot diskant. Der var ikke noget at udsætte her.

Alt det andet

Der er et par andre småting, der gør en god laptop, så vi kiggede også lidt nærmere på tastaturet, skærmen og touchpad’en.

Tastaturet var noget anderledes, end vi havde forventet. Tasterne er af ø-typen, hvilket vil sige, at de er isolerede fra hinanden.

Det overraskende var dog mere, at tasterne var utroligt glatte. Det var først efter lidt tilvænning, at det var et rigtig godt tastatur at arbejde på.

Skærmen var ligeledes en skøn skærm. Den var meget blank, hvilket godt nok giver risiko for reflekser, men omvendt giver det også et meget klart og flot billede.

Endelig var der touchpad’en, som ikke skal have nogen ros. Den fungerede godt nok, men de knapper, der sidder under den, virkede meget ”billige”, hvilket var helt ude af kontekst med res-ten af laptoppen.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Tekniske specifikationer

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]