Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gå videre med Flickr

Se her, hvordan du kan få glæde af Flickrs skjulte skatte.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er ikke mange websites, der har dækket deres marked så effektivt som Flickr. Alle kender til det, og de fleste bruger det. Men bruger vi det så effektivt, som vi kunne? Under de vigtigste funktioner, som vi alle kender til – fotoupload, billedtagging, organisation af grupper af billeder i albummer – findes et dybere lag af funktionalitet. Nogle er ukendte dele af Flickr-tjenesten, andre er addons, som man kan bruge til at komme videre. Alle kan de hjælpe dig til at bruge tjenesten mere produktivt. Vi har valgt de bedste værktøjer og indstillinger, så du kan gå fra af være Flickr-bruger til at være Flickr-ekspert.

En bedre url

Du har meldt dig til Flickr og glæder dig til at uploade billeder. Dine tildelte gallerier er stuvende fulde af feriebilleder, og nu skal du til at lege med url’er og sætte dem ind i blogtekster. Problemet er, at standardadressen ikke netop er indlysende. Prøv at løse det problem ved at tilpasse url’en, så det er nemmere for folk at huske. Hvis du ikke har været igennem Flickrs Three Steps, skal du klikke på det første de link, der hedder ”Personalize your profile”. Klik dernæst på ”Choose your custom Flickr URL”. Der er en tekstboks, hvor du kan skrive et brugernavn eller ord, du har lært udenad. Hvis disse tre starttrin ikke findes på din forside, kan du i stedet gå til http://www.flickr.com/configurator/flickrurl.

Masseupload

Flickrs online-uploader er fin, når man skal føje billeder til sine album, men hvis man skal tilføje masser af billeder på en gang, skal man gå til www.flickr.com/tools og hente Desktop Uploadr. Når man første gang starter softwaren, skal man skrive sig ind og autorisere den, så den kan bruge ens Flickr-konto. Derefter kan man markere flere billeder i Windows Stifinder og trække dem direkte til uploaderen. Softwaren gør det muligt at føje billeder til sæt og tilføje navne og beskrivelser. Man kan også oprette nye sæt – op til tre med gratis konti – uden at skulle åbne Flickr i browseren.

Windows Live Photo GalleryFlickr Desktop Uploadr er ikke kun et upload-værktøj. Windows Live Photo Gallery er et komplet værktøj til fotoorganisering, der tilfældigvis har indbygget Flickr-upload. Det er et af de nemmeste og mest omfattende værktøjer, man kan bruge i forbindelse med Flickr, og det kan hentes gratis på http://download.live.com/photogallery. Softwaren scanner Dokumenter-mappen for at finde fotos og videoer. Man kan tilføje flere billedmapper manuelt ved at trække og slippe dem til gallerivinduet eller søge efter dem ved at gå til ”File | Include a folder in the gallery”.

Når Photo Gallery er installeret, vælger du de filer, du vil uploade, ved at føre musen hen over billedets thumbnail og klikke i den tjekboks, der kommer frem. Gå til ”Publish” og vælg ”More Services | Publish on Flickr”.

Første gang du bruger denne funktion, bliver du bedt om at autorisere din Flickr-konto. Der er en menu, som gør det muligt at skifte mellem flere konti, men for os er den nyttigste funktion, at man kan ændre størrelse på billederne ved hjælp af menuen Image Size.

Upload fra en tildelt mappe

Hvis du bruger Flickr til at gemme fotos, kan et freewareværktøj ved navn Flickr Foldr Monitr gøre dit liv meget nemmere. Det tjekker regelmæssigt en tildelt mappe for ændringer i indholdet og uploader nye billeder til ens konto, når det finder dem. Det er et specielt backup-værktøj til Flickr, og det kan findes på www.rebeleos.com/foldrmonitr.

Upload fotos fra mobilen via e-mail

Tager du fotos med mobilen, når du er på farten? Du kan hurtigt uploade dine billeder som e-mail-vedhæftning. Gå til www.flickr.com/account/uploadbyemail, når du er logget på. Din Flickr-e-mail-adresse bliver opført under ”Email your photos or video to this adress” og får formatet <tilfældigtnavn>@photos.flickr.com.

Når du vil uploade dine fotos på farten, skal du maile dem til denne adresse med fototitlen i emnefeltet og fotobeskrivelsen som mailens indhold. Selv om du har en ældre telefon, tilbyder de fleste mobiludbydere afsendelse af MMS-beskeder direkte til e-mail-adresser. Hvis din mobil har denne funktionalitet, bør du prøve upload på farten.

Indstil niveauer for privatlivets sikkerhed ved e-mail-upload

Når du uploader billeder via e-mail, antager billedet automatisk dine standardindstillinger. Det kan du ændre ved at tilføje en modifier til e-mail-adressen, når du uploader. Hvis du Flickr-upload-adresse for eksempel er ”user08@photos.flickr.com”, kan du uploade fotos ved hjælp af ”user08+ff@photos.flickr.com”.

Når man føjer ”+ff” til brugernavnet, kan billedet kun ses af venner og familiemedlemmer. De andre modifiere er ”+friends” for kun venner, ”+family” for kun familie, ”+public” for alle og enhver og ”+private”, hvis de skal skjules helt.

Rediger billeder med Picnik

Med Picnik (www.picnik.com) kan man beskære, rotere og rette billeder direkte i Flickr. Gå blot til din photostream, klik på et billede for at komme til dets side, og klik ”Edit Photo”. Nu kommer du til Picnik-tilstand, hvor du kan bruge et standardsæt af kommandoer på dit billede. For at gøre tingene mere interessante kan du klikke på knappen Create. Selv om mange af funktionerne her kun henvender sig til Premium-brugere, er de meget nyttige filtre i sektionerne Effects og Text gratis.

Et sidste Picnik-tip: gå til ”Stickers” og blad ned til ”Photo Licenses”. Her kan du synligt markere dit fotografi med et copyrightsymbol eller et Common Rights-symbol, der viser, at der findes reproduktionsrettigheder. Det er praktisk, hvis man er bange for, at andre skal snuppe ens fotos.

Hidden Surf-tilstand

Der er flere forskellige måder, når det gælder om at få adgang til sine fotos, efter at de er blevet uploadet. Du ved sikkert allerede, at du kan browse gennem din photostream på din hovedside og orientere dig via thumbnails eller se billederne som slideshows.

Men der findes også en Hidden Surf-tilstand. Den aktiverer du ved at klikke på et billede i din photostream og derefter skrive surf for enden af url’en i adresselinjen. Tryk [Enter] for at opfriske siden. Nu ser du en ny udgave af photostream’en med det aktuelle billeder midt på siden med ældre og nyere billeder, der viser væk fra det til højre og venstre. Det svarer til ”før og efter”-navigation i standard-photostream’en, men med langt mindre bøvl.

Hvis Flickrs indbyggede Picnik-editor ikke giver dig tilstrækkeligt med billedbehandlingskraft, kan du prøve Splashup. Det er en browserbaseret Photoshop-klon, der er Flickr-kompatibel.

I modsætning til Picnik skal man have en konto, men værktøjet bygger mere på billedproduktion end dets rival. Når man skal redigere billeder fra en Flickr-konto, går man til ”File | Open Image”, klikker på knappen Flickr og godkender, når man bliver bedt om det.

Når ens bibliotek kommer frem, vælger man en fil og klikker ”Open”. Splashup mangler Picniks quickfix-funktioner, men det understøtter lag og har indbyggede tegneværktøjer. Når man er færdig, kan ens billede uploades til Flickr lige så nemt, som da det blev åbnet.

Det er nemt at glemme, at tags stadig var noget nyt, da Flickr blev lanceret. Men søgeteknologi buldrer frem, og vi har fundet tre værktøjer, som man skal kende.

Det første er Retrievr (http://labs.system.one.at/retrievr/. Brug de enkle tegneværktøjer til at skitsere et billede, så finder der fotos, der har tilsvarende egenskaber. Resultaterne svinger, men de kan være forbløffende.

Det samme kan man sige om Multicolr Search Lab, et værktøj, et værktøj, der sætter brugeren i stand til at hente op til ti farver fra en farvepalet. Så får man de billeder, der indeholder de farver. Hvis man holder sig til to-tre farver, er det ideelt til at fine websiteillustrationer.

Vores sidste valg er et separat site. Polar Rose (www.polarrose.com) er et program til ansigtsgenkendelse, som man kan slutte til Flickr og Facebook. Mærk fotos med navne fra dine kontakter, så prøver det at sammenligne dem med andre billeder i din samling. Meget smart.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge...

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]