Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fuld fart på processoren

Det er nemt nok at køre en Core i5 på 4,66GHz – men kan vi nå 5GHz?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er det glade vanvid ikke at satse på Intel Core i5 2500K. Ikke siden fortidens Celeron 300a har der eksisteret en processor, der er så imødekommende over for overclocking. Intel er omsider begyndt at udvide rækken af ulåste processorer, og det betyder, at de repræsenterer det aktuelle højdepunkt, når det gælder ydelse og pris.

Tag en ASRock Z68 Extreme4 med Core i5 2500K, suppler med noget ddr3, og prisen bliver ikke meget mere end 3.000 kroner. Med lidt fræk overclocking kan man få en pc, der nærmer sig de hastigheder, man finder hos de bedste systemer på markedet – og her taler vi om Core i7 og serverprocessorer.

Teknologiens fremskridt og Intels beslutning om atter at lave ulåste processorer betyder, at med det rigtige bundkort bliver over-clocking næsten reduceret til et enkelt tryk på en knap. Med ASRock Z68 Extreme4 gav funktionen Optimized CPU adgang til forudindstillede overclocking-indstillinger fra 4GHz op til 4,8GHz. Det gjorde ikke den store forskel, bortset fra at cpu-mutiplikatoren steg fra 33 til 48, idet autoindstillingen for cpu’ens kernespænding selv øger strømforsyningen, når det er nødvendigt.

Ved standardindstillingen tager Core i5 2500K en kernespænding på 1,12 V, en multiplikator på 33 ved en grundclockfrekvens på 100MHz. Det er vigtigt, at man undgår at ændre den grundlæggende clockfrekvens – i hvert fald på dette trin – fordi chipsættet bruger den til ikke kun at køre hukommelsesbussen og alle de andre hubcontroller-enheder, det skal også kunne skrue ned for den.

Hvis man øger den, kan det give problemer. Ud fra vores erfaringer klarer bundkortet fint at styre spændingstallene, når det er sat på auto. Det regulerede den overclockede tilstand glimrende op til 4,8GHz. Vil man højere op, kræver det manuelt arbejde, hvis man skal undgå nedbrud ved start, og resultaterne under belastning kan blive en blandet fornøjelse.

Sandy Bridge-systemer har en række standardfunktioner, som vi kan vælge, før vi gør noget andet. Man kan lade Turbo Mode være, som den er; den er kun effektiv ved enkeltkerne-belastninger og påvirker ikke vores overclockede tilstand. For at bevare stabiliteten slår vi C1, C3 og C6 fra. De bruger kun lidt strøm, og når man slår dem fra, bliver spændingen konstant. Ulempen er, at det fordobler strømforbruget ved ubelastet tilstand til omkring 100 W.

Hvis man vil have højere hastigheder, skal man også slå cpu’ens varmemåler fra. Til normalt brug vil vi ikke anbefale det, for den beskytter mod kølersvigt. Men ved enkeltstående overclocking, hvor man overvåger systemet, bør det være i orden.

Vi konstaterede, at det gav gevinst at tænde for funktionen ’Intern pll-overvoltage’. Det er den interne phase-locked loop, og den er med til at generere cpu’ens hovedclockfrekvens ud fra grundfrekvensen. Den er typisk på 1,8 V, men ved højere overclocking kan det være nødvendigt at skrue den op til 1,89 V eller ved underclocking ned til 1,7 V.

To andre nyttige funktioner er ’Load line calibration’ og ’Vdrop control’. Under belastning kan inputspændingen falde, og det prøver llc at kompensere for, men samtidig stiger temperaturen. I forbindelse med overclocking skal man sætte alle llc-funktioner til det højeste niveau.

De grundlæggende indstillinger, som man skal holde øje med

Kom i gang

Hvis du håber på gode resultater med overclocking, skal du bruge en solid maskine for at komme i gang. Det vigtigste er at sørge for, at køleren er rigtigt installeret. Det er klogt at investere i en ordentlig strømforsyning og et godt kabinet. Du kommer måske til at betale 500-600 kroner mere, men investeringen holder i nogle gode år.

Standardindstillinger

Det er klogt at notere grundindstillingerne og gemme en standard-profil. I en standardprofil er alle spændingerne sat til auto, og strømbesparelsen er slået fra. Denne indstilling styrer de forskellige strøm-mosfet’er på bundkortet, men til overclocking bør den være slået fra. Vi skal nemlig bruge dem alle sammen.

Automatisk overclocking

Alle bundkort kan levere en form for foruddefineret eller automatisk overclocking. Vi foreslår, at du begynder her, så du kan iagttage processen og notere spænding og andre variabler. Det foregår i et miljø, der mere eller mindre har garanti for stabilitet. Begynd altid lavt og skru op. Vi skal iagttage strømforbrug og temperatur.

Hukommelsesindstillinger

Vi skal ikke se på hukommelsesoverclocking som del af et Core i5-system. Hvis du kører xmp-hukommelse, er den allerede overclocket omtrent så meget, som den kan blive. Og eftersom processoren er ulåst, forbliver hukommelsesbussen urørt og forårsager begrænset ustabilitet.

Vi er trofaste fans

Vi elsker siden med hardwareovervågning – for at være seriøse: Den viser os stuetemperaturen. Når man overclocker, er det en god ide at skrue helt op for ventilatoren. I stedet for at give dine ører falske forhåbninger må du hellere vænne dem til den konstante blæserlyd.

Avancerede indstillinger

Til sidst kan du rode rundt i de avancerede indstillinger eller noget tilsvarende for at finde yderligere cpu-styrefunktioner. Det er gerne her, styringen af de ekstra strømbesparende tilstande er gemt ved siden af virtuel maskine og kernestyringen. Ved ekstrem overclocking kan det være en fordel at slukke for strømbesparelse og thermal throttling.

Med en justering her og der burde du kunne nå op på 5,0

Kulde ved 4GHz

Det viser, hvor vanvittig Core i5 2500K er, at en hastighedsforøgelse på 21 procent fra 3,33GHz til 4GHz bliver betragtet som et roligt starttempo. Vi ville altid begynde her for at tjekke, at alt fungerer rigtigt. Spændingen toppede ved 1,29 V med en systembelastning på 145 W og en temperatur på 58 grader i forhold til 26 grader uden belastning.

De basale 4,6GHz

De fleste 2500K-processorer kan levere 4,5GHz, op vi er derfor gået op til 4,6GHz. Med en spænding på 1,31 V og de strømbesparende tilstande slået til er forbruget 54 W ved 26 grader ud fra blot 6 W ved standardhastigheden. Under belastning steg tallet til 181 W, 77 W højere end standardforbruget på 104 W, og temperaturen nåede op på 71 grader.

Op på 4,8GHz

Vi må indrømme, at ASRock Z68-bundkortet overraskede os. Det har en indbygget overclockingprofil på 4,8GHz – men endnu mere overraskende var det, at det glad og fro bootede og kørte vores test uden problemer. Temperaturen nåede op på 81 grader, og strømforbruget var 220 W med en maksimal spænding på 1,44 V.

Over 5GHz

Vi fulgte vores ekstreme tips om at bruge pll-overvoltage og frakoble strømbesparende tilstande, og systemet bootede og kørte stabilt ved 5GHz. Men under testene skruede processoren næsten øjeblikkelig ned for multiplikatoren. Det viste, at køleren havde nået varmegrænsen. Hvis vi skulle nå videre, måtte vi bruge en væskeløsning.

Test

Hvordan gik det med hastigheden? Ved standardhastigheden scorede Core i5 2500K 5,29 i Cinebench v11.5. Ved 4GHz steg tallet med 18 procent til 6,25. Når vi gik til 4,2GHz, steg det til 6,54 eller 24 procent. Samtidig steg strømforbruget med 50 procent, og temperaturen gik fra 47 grader til 60 grader. Ved 4,8GHz scorede processoren 7,38, en stigning på 40 procent.

Windows-tricks

Læren af denne øvelse er, at Core i5 2500K nemt kan klare en over-clocking på 900MHz eller 27 procent, uden at der sker alvorlig stigning i temperatur eller spænding. Vi ville ikke køre den over 4,5GHz i længere tid, i det mindste ikke uden væskekøling. Men et Windows-værktøj ville kunne styre overgangen hurtigt og nemt.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

De smarte ord

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Et godt tip

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]