Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fuld af numre

Konverteringsprogram der konverterer det du ønsker, og ligeledes konverterer mellem enheder du aldrig har hørt om.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er den nysgerrige type eller blot kan lide at have styr på en lang række facts, så er NumericalChameleon 1.6.0 sikkert noget for dig.

Programmet med det lidt langstrakte navn er et konverteringsprogram, men ikke et hvilket som helst af slagsen. NumericalChameleon indeholder en syndflod af enheder, der kan konverteres imellem.

Intet mindre end 3.276 enheder fordelt på 82 kategorier kan programmet konvertere imellem.

Platformsuafhængig

Der er tale om et gratis program, der tilmed er open source frigivet under GNU GPL-licensen. Numerical Chameleon er platformsuafhængig, programmet er skrevet i java og kan afvikles på ens computer, så længe "java runtime environment" findes på selv samme computer. Har du adgang til netbank, er det tilfældet.

Programmet hentes på programmets webside i en zipfil, der pakkes ud på din computer. Programmet installeres efterfølgende derfra.

Meget omfattende og alsidigt

Som sagt er der snart sagt ikke de enhedstyper, der ikke kan konverteres med dette program.

Men ikke nok med det, for med NumericalChameleon er det muligt at fastsætte antallet af betydende cifre i decimaltal fra 0 og helt op til og med 1.000 cifre.

Programmet har et ganske nydeligt brugerinterface. Der kan vælges mellem mere eller mere elementære udgaver af brugerinterfacet, og det er ligeledes muligt at vælge mellem en lang række temaer, der forandrer programmets udseende.

Som sagt er NumericalChameleon ganske omfattende, men det er alligevel ligetil at benytte. Naturligvis under hensyntagen til, at man kender til betydningen af de enheder, man ønsker at konvertere imellem.

Hovedreglen er, at man vælger, hvilken overordnet type enheder man vil konvertere imellem. Herefter taster man en enhedsværdi ind i første felt, og resultatet dukker omgående frem for den anden enhed, man har valgt i det andet felt.

Der er mange valgmuligheder som areal, længde, tryk, energi, elektricitet, men også mere eksotiske som omregning fra almindelige tal til romertal, kalenderregning, tidszoner og meget, meget mere.