Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Fujifilm X-T100: Spejlløst kamera du nemt betjener

Det spejlløse kamera er det mest oplagte alternativ til din smartphones kamera. Denne nyhed fra Fujifilm ligger prismæssigt i den nedre ende, men er bestemt ikke uden evner.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

X-T100 er Fujifilms sidste nye spejlløse kamera, hvor det lægger sig ind imellem modellerne X-A5 og X-T20. Udseendet kan nogle gange snyde. X-T100 ligner af ydre den dyrere X-T20, men indmaden minder mest om den billigere model X-A5.

X-A5 er rettet mod begynder-segmentet, der ønsker et kamera, som er nemt at bruge, men som giver bedre billeder end en mobiltelefon. X-T100 tager et lille skridt op. Med en indbygget søger en masse gode styringsmuligheder retter nyheden sig mod de brugere, som gerne vil arbejde lidt kreativt med deres skud.

Billedet hentes ind på en 24,2 MP stor APS-C cmos-sensor. Kameraet har en bred ISO-rækkevidde, 150-51.200, men hvis du vil skyde i raw-format, får du kun mulighed for at bevæge dig inden for 200-12.800.

Den elektroniske søger med et 0,39” stort display leverer en fornuftig opløsning på 2,36 millioner punkter samt en forstørrelse på 0,62x.
Den store søgerskærm bagpå kamerahuset kan ganske fikst vippes op, så du kan skyde fra hoftehøjde, og den kan samtidig bruges til selfies. Der er touchskærm-funktionalitet, herunder touch-fokus og -lukker – samt en klem-fingrene-sammen-zoom.

Normalt købes kamerahuset i et kit med et objektiv. Det giver mest mening pengemæssigt. Her er det med et 15-45 mm-objektiv. Brændvidden er 23-68 mm, hvilket er lidt mere end i standardobjektiver til kameraer.

Der er både Wi-Fi og Bluetooth. Når kameraet først er blevet parret med din mobiltelefon med Fujifilms app Camera Remote, er det nemt at dele billeder. X-T100 forbinder sig automatisk til smartphones, den tidligere har benyttet, hvilket dog kræver, at Bluetooth er slået til på begge enheder.

Mindre plastik

Der er mindre plastik i X-T100 end i andre af Fujifilms X-T-modeller. For eksempel er oversiden af aluminium. Det er så også en snert tungere end nabomodellerne – 448 gram mod for eksempel X-T20’s 383 gram. Designet er dog mere strømlinet og ligger bedre i hånden.

Betjeningen er noget enklere. Tre af T20’s knapper er samlet til en enkelt drejeknap, hvor du vælger, hvordan du vil skyde. Derudover er der to drejeknapper uden påskrift. Her styrer du eksponering og X-T100's filmsimulationstilstand.

Men hvis du kører fuldt manuelt, vil knappen øverst til højre i stedet styre lukkerhastigheden, mens hjulet bagved styrer blænden. Hvis du ikke er interesseret i filmsimulation, kan du omprogrammere knappen til venstre på oversiden til at styre en anden indstilling. Du kan også ændre, hvad den lille funktionsknap skal gøre – plus fire svirpe-gestikker på touchskærmen.

Kameraet er glimrende til at måle lyset i omgivelserne. Derfor kan det eksempelvis undereksponere optagelsen, hvis omgivelserne er voldsomt kontrastrige. Også kameraets automatiske hvidbalancesystem gengiver troligt farverne i motiverne realistisk uanset, hvad vi peger på, men du kan også justere hvidbalancen manuelt.

Kombinationen med det omtalte objektiv giver en lidt blandet oplevelse. Objektivet giver en plastikagtig fornemmelse, der ikke lover godt for billederne. Men de bliver faktisk ret gode, selvom vi vil anbefale at investere i et bedre objektiv – fra Fujifilms fine topsegment af kompakte objektiver. Ikke mindst fordi standardobjektivets eldrevne zoom er lidt sløv i responsen.

Batteriet giver mulighed for 4390 skud, hvilket er i orden, men noget mindre end DSLR-kameraer i samme prisklasse kan levere. Men kameraet her kan oplades med en USB, hvilket er ganske praktisk.

Fint billede til prisen

Selvom over 5000 kroner da er en slat penge, befinder vi os i den lavere prisende af markedet for spejlløse kameraer. Set i det lys tager X-T100 fine billeder, og hvis du ikke går op i at kunne optage raw-filer, vil du være mere end tilfreds med antallet af filmsimulationsmuligheder – som leverer virkelig nydelige jpg-filer.

Der er ikke meget støj i billederne op til ISO1600. Her kommer alle de vigtigste detaljer med. Når du kommer over dette niveau, skal du vælge at optage i raw-format for at undgå, at X-T100’s algoritme til støjreduktion ofrer detaljer for at opnå et billede, der ser mere ”rent” ud. Den støj, som du ser i raw-optagelser ved ISO3200 og ISO6400 er velkontrolleret.