Home » Køling » Frisk luft i pc’en [GUIDE]: Alt du skal vide om pc-kølere
Frisk luft i pc’en [GUIDE]: Alt du skal vide om pc-kølere

Frisk luft i pc’en [GUIDE]: Alt du skal vide om pc-kølere

Share

Enhver ventilator dør før eller siden. Ventilatorer bliver bedømt ud fra en MTBF-skala (mean time before failure), der angiver den gennemsnitlige levetid. Hvis det drejer sig om et meget vigtigt system på en fjerntliggende ø, bør man overveje en løsning med lang levetid. Men i andre tilfælde kan enkel matematik vise os, at moderne ventilatorers høje driftssikkerhed gør, at levetiden ikke er så vigtig, som den var tidligere. En billig ventilator med glidelejer holder måske kun 30.000 timer, mens gode ventilatorer kan køre 100.000 til 200.000 timer. Selv en meget beskeden 50.000 timer-ventilator holder til 5,7 års konstant brug. Vil du stadig bruge dit nuværende system i 2022?

Se også:  Grafikkort [STORTEST]: Det bedste grafikkort til din gamer-pc

Hvad mangler vi? Vi kunne godt tænke os et vibrationsdæmpende system med silikonegummi. En omhyggeligt beregnet luftstrøm kan vride bittesmå stumper ydelse ud, og der findes nogle, der argumenterer for blade med underlige faconer eller med tænder. Måske virker de, måske ikke.

Endelig er der spørgsmålet om æstetik. Fancy farver og gennemsigtige dele kan se seje ud, men det allerbedste er LED-lys. De er i dag så billige, at selv lavprisventilatorer ofte er forsynet med små lamper. Er det ikke smart nok? Hvad så med RGB-lys med skræddersyede, mangefarvede lamper, som man kan sætte til at blinke og skifte farver. Meningsløst, men vældig sjovt.

Ventilation

Corsairs maglev’er har en fancy RGB-belysnings-controller på lejerne.

Hvad med prisen? En almindelig glideleje-ventilator på 120 mm med et LED-lys eller to koster under 40 kroner, men det vil vi ikke have. En fornuftig Noctua med kuglelejer står i omkring 150 kroner, og en Corsair med magnetisk levitation og smarte lamper løber op i 200 kroner. Når man tager i betragtning, hvad vi ellers skal bruge på resten af hardwaren, navnlig grafikkortet, er det småpenge. Man kan lige så godt købe ordentligt udstyr og sørge for tilstrækkelig kapacitet. Kølig kørsel forlænger levetiden for hele systemet.

Ventilation

Thermaltakes farverige Riing-serie har hydrauliske lejer og et væld af RGB-lamper, som man kan styre med software.

Man kan dog nemt komme til at forkøbe sig. En kabinetventilator for og bag kan være tilstrækkeligt til de fleste brugere, men det er fristende at tilføje flere, og en fordobling skader ikke, især ikke i en højtydende gamingmaskine.

Vi støder imidlertid her på loven om aftagende afkast. Når man har opnået en fornuftig luftstrøm over alle komponenterne, gør ekstra ventilatorer ikke stort andet end at se fancy ud. Der er en grænse for den luftstrøm, man kan opnå fra en 12 V-ventilator, og hvis man tilføjer flere, risikerer man turbulens og varmefælder, og man kan komme ud for, at ventilatorerne modarbejder hinanden, navnlig hvis man anbringer dem ved hver åbning i kabinettet.

Hvis du er i tvivl, må du eksperimentere. Software kan styre, hvor varm processoren og grafikkortet bliver. Prøv at ændre ventilatorernes placering, og juster deres hastighed. Der er ikke mange håndfaste regler, men der er til gengæld behov for en del sund sans – såsom at holde stierne til den indkommende og udgående luft klart afgrænsede og undgå input foroven eller tæt ved psu’en.

Din maskine kan aldrig blive for kølig eller for stille. Et par almindelige ventilatorer kan være nok, men der er noget vidunderligt beroligende ved at have et godt sæt blæsere, der stilfærdigt snurrer af sted. Det er cool.

TAGS
hardware
køler
Køling
luftkøling
pc
Ventilator

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S