Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fremtidens mobil kender dine følelser

Fremtidens smartphone kan mærke, om du keder dig, og den kan beskytte dig mod stress og dårlig minoritetsbehandling eller give viden om dine kolleger – det viser allerede eksisterende app-projekter.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

En gruppe forskere fra Telefonica Research i Barcelona har udviklet en algoritme, som kan få din smartphone til at fornemme, hvornår du keder dig. Algoritmen bider mærke i, hvor længe det er, du sidst snakkede i telefonen eller sms’ede og parrer det med tidspunktet på dagen og kendskab til dine mobilvaner. Og i 83 procent af alle tilfælde har algoritmen ret.

Dette er blot et eksempel på, hvad fremtidens smartphone har at byde på. Noget tyder på, at den udvikler sig til vores personlige ven, også på det følelsesmæssige plan.

Det kræver dog grundige studier at udvikle så kompleks en algoritme og forvandle den til en mobilapp. De spanske ingeniører måtte først udvikle en Android-app, som blev installeret hos et udvalgt antal testpersoner. Appen bad i en periode på to uger sine brugere om flere gange om dagen at meddele, om de kedede sig og hvor meget. Derpå blev resultatet sammenholdt med data på forsøgspersonernes mobiler om, hvor mange apps, de havde downloadet og brugt, og hvor intensivt mobilen blev benyttet. Begge aktiviteter, havde indledende forskning klarlagt, var nemlig markant hyppigere hos personer, der kedede sig.

Appen Blendoor skjuler jobsøgeres navn, alder, køn og etniske herkomst, så det alene er kvalifikationerne, der vil fremgå af ansøgningen. Appen Blendoor skjuler jobsøgeres navn, alder, køn og etniske herkomst, så det alene er kvalifikationerne, der vil fremgå af ansøgningen.

Måske er du stresset

Appen tilbød nu kedsomhedsramte personer at læse en udvalgt artikel på nyheds- og underholdningssiden BuzzFeed. Og herefter viste det sig, at de forsøgspersoner, der angav at kede sig mest, klikkede hurtigere og uden tøven ”Ja” til at læse artiklen, mens brugere, der ikke angav tomgang som regel undlod at klikke på tilbuddet. På basis heraf udviklede forskerne en helt ny app, som altså er i stand til at afgøre, om du keder dig og i hvor høj grad.

Fremtidens mobil vil også kunne holde øje med dit helbred og advare dig om alvorlige konsekvenser i tide. Allerede nu har den danske virksomhed Worklife Barometer i samarbejde med

Psykiatrifonden udviklet en app, Howdy, som kan fortælle dig. hvor stresset du er.
Howdy er rettet mod virksomheder, og som medarbejder kan du en gang om måneden modtage en mobilbesked med fem spørgsmål, som skal kortlægge mulige stress-symptomer:

”Er du vågnet frisk og udhvilet?” eller ”Har du følt dig glad og i godt humør i dag?”
Spørgsmålene er baseret på WHO’s internationalt godkendte trivselsmodel, og bagved ligger
videnskabelige studier, der dokumenterer, at spørgsmålene entydigt opfanger mistrivsel og på den måde kan være med til at forebygge stress.

Hvis svarene indikerer tegn på stress ud over det almindelige, bliver den pågældende medarbejder kontaktet af en erhvervspsykolog fra Psykiatrifonden. Ledelsen i virksomheden modtager årligt anonymiserede rapporter, der fortæller om medarbejdernes psykiske trivselstilstand. Erfaringerne med Howdy er, at programmet gør mere end 85 procent af virksomhederne mere opmærksomme på at gøre noget for at fremme medarbejdernes trivsel.

Hjælper folk i job

Føler du dig udsat på arbejdsmarkedet? Så kan mobilen også blive din støtte – for den hjælper dig ikke kun af med dine indre kriser, men skal også hjælpe dig med at klare tilværelsen uden for hjemmets vægge. Allerede nu kan nogle af verdens borgere få hjælp fra appen Blendoor, som er udviklet af Stephanie Lampkin, der begyndte at programmere som 13-årig og er uddannet it-ingeniør fra universiteterne Stanford og MIT og har været ansat i Microsoft. Hendes erfaring er, at mange med minoritetsbaggrund går uden om de traditionelle job-apps af frygt for at blive fravalgt på forhånd på baggrund af navn eller hudfarve.

Mange jobansøgere rundt omkring i verden har rapporteret at have været ude for diskrimination, når de har søgt job via networking-tjenester som eksempelvis LinkedIn. Det har bragt en kvindelig afroamerikansk iværksætter til at udvikle en job-app, hvor hverken foto eller navn optræder, og hvor jobsøgende kan svare på stillingsopslag uden at indsende hverken navn eller vedhæfte foto.

Appen er en jobbank, hvor hverken foto eller navn optræder, og hvor jobsøgende kan svare på stillingsopslag uden at indsende navn og vedhæfte foto.
”Jeg kender adskillige succesrige og højtuddannede amerikanere med afroamerikansk baggrund, der nægter at bruge LinkedIn af frygt for at blive diskrimineret,” påpeger Stephanie Lampkin.

Den danske app Howdy, som allerede er i brug, hjælper med at opdage tegn på stress. Den danske app Howdy, som allerede er i brug, hjælper med at opdage tegn på stress.

Analyser dine kolleger

Den personlige fremtidsmobil vil også være i stand til at forstå dig lidt bedre. I 2014 lancerede bog-giganten Amazon sin helt egen udgave af en smartphone, der dog var ret dyr og ikke blev den store succes. Mobilen havde imidlertid et par perspektivrige features. Eksempelvis kunne brugeren fremkalde og styre flere funktioner ved blot at bevæge mobilen eller hovedet, ligesom telefonen også kunne levere underholdning på skærmen i 3D – vel at mærke uden brug af 3D-briller.

Amazon-mobilen var udstyret med et kamera i hvert af de fire hjørner på skærmsiden. Sammen med mobilens gyrosensor og accelerometer muliggjorde dette arrangement ”head-tracking”, så brugeren kunne betjene menuer, surfe på nettet eller bladre i en e-bog ved blot at vippe telefonen eller læne hovedet mod højre eller venstre.

Samtidig rettede perspektivet på skærmbilledet sig ind, så der fremkom en overbevisende 3D-effekt på skærmen. Det er en teknologi, som det vil være oplagt at benytte sig af for spiludviklere og producenter af underholdning og nytte-apps som eksempelvis landkort og e-bøger, hvor skærmbilledet kan få både dybde og perspektiv.

Samme bagvedliggende software kunne også udføre ansigtsgenkendelse ved at tracke x-, y- og z-koordinaterne fra de fire kameraer og udnytte disse data til ud fra særlige ansigtskendetegn at afgøre en persons køn, alder og etniske herkomst. Dette kan udvikles til en app, som giver dig informationer om dine kolleger, dine gæster eller venner – ting du ikke vidste om dem. Spændende eller bekymrende? Fremtidens mobil bliver et helt nyt bekendtskab.

 

Ved hjælp af enkle spørgsmål kan en ny kedsomheds-app klarlægge, om du bare slapper af eller keder dig. Og så kan den foreslå opmuntringer. Ved hjælp af enkle spørgsmål kan en ny kedsomheds-app klarlægge, om du bare slapper af eller keder dig. Og så kan den foreslå opmuntringer.

Hvad tænker din chef om dig?

Kunne du tænke dig at vide, hvad din chef, ægtefælle eller kollega synes om dig lige nu?

Det britiske firma CrowdEmotion har udviklet en software, der afkoder, hvilke følelser og indre oplevelser forskellige tv-programmer giver seerne, alene ved at studere ansigtsudtryk og bevægelser.

Ved hjælp af kameraet i brugernes smartphones kan programmet aflæse de små trækninger og udtryksskift, der kan tolkes som glæde, overraskelse eller vrede. Andre biometriske signaler ville kunne indgå i en sådan analyse, hvis softwaren blev udviklet til en app for alle os nysgerrige mennesker: stemmebrug, svedniveau, hjerterytme osv.

CrowdEmotion bruges i dag af tv-stationen BBC til at analysere udvalgte seergrupper, før nye udsendelser sendes ud til samtlige seere. Men programmet bygger på maskinlæring, en allerede afprøvet form for dataanalyse og -bearbejdning, hvor softwaren lærer at forstå, hvilke data der bedst kan tolkes som udtryk for bestemte følelser – og i denne proces bliver klogere og klogere. Det er en teknologi, vi må forvente integreres i mobilapps i den nærmeste fremtid.

Det britiske program Crowd-Emotion kan ud fra subtile ansigtsudtryk aflæse dine følelser og dit humør. Det britiske program Crowd-Emotion kan ud fra subtile ansigtsudtryk aflæse dine følelser og dit humør.