Home » Smart hjem » Smartdust: Fremtidens IOT blæser i vinden
Smartdust: Fremtidens IOT blæser i vinden

Smartdust: Fremtidens IOT blæser i vinden

Share

I 2035 vil luften både udenfor og indenfor måske være fyldt med myriader af små computerstyrede og netforbundne sensorer. De vil ikke kunne ses med det blotte øje, men selv vil de kunne holde øje med alt.

I det indre København hvirvler millioner af forbundne sensorer rundt i luften. De er ikke umiddelbart til at få øje på, men trods deres mikroskopiske størrelse leverer de et altomfattende øjebliksbillede af byens helbredstilstand og borgernes velbefindende. De ultrasmå sensorenheder, der er på størrelse med saltkorn, svæver rundt over byen og måler og registrerer alt fra luftens kvalitet til mængden af lys.

De er også til stede inde i huse og bygninger og værner om de enkelte borgeres helbred og ejendomsret. Indbrud og tyveri vil være fortid for altid, fordi alt, hvad der forlader din bolig uden din forudgående tilladelse, vil skrige op som en vanvittig med en frekvens på 2,4 Ghz, og du altid vil kunne finde dine ting igen. Det samme gælder ved vold og røveri, hvor sensorer i dit tøj eller på din hud omgående slår alarm og identificerer gerningsmanden.

Se også:  Prisvenlige sikkerhedskameraer fra Panasonic

Selv om det lyder science fiction-agtigt, har vi allerede teknikken, og den dagligdag, hvor alt og alle ja, selv luften er forbundet af dette såkaldt ”intelligente støv” (smartdust), vil formentlig kunne blive virkelighed inden år 2035.

Udtænkt af det amerikanske militær

Ideen til smartdust blev undfanget og udviklet af det amerikanske udviklingslaboratorium DARPA (Advanced Research Projects Agency), der hører under forsvaret, og Research And Development Corporation (RAND) i begyndelsen af 1990’erne.

Det smarte støv ville jo være selvskrevet til at bistå i militære operationer til at aflure fjendtlig aktivitet, komme ind over ellers uigennemtrængelige områder og advare fremrykkende styrker mod giftige luftarter eller andre former for kemiske angreb.

Se også:  Arlo Pro 3 Floodlight + Essentiel Spotlight [TEST]: Dette kamera bader tyven i afslørende lys

Dengang var miniaturiseringen af elektroniske kredsløb først knapt begyndt, men i dag har vi teknologien til dette fremtidsscenarie i form af bl.a. de såkaldte MEMS-komponenter (Micro ElectroMechanical Systems), hvor det ved hjælp af bl.a. nanoteknologi er muligt at skrumpe elektroniske enheder, der omfatter både sensorer, computere, kommunikation og strømforsyning ned i millimeterstørrelse

Smartdust med ultraminiaturekamera

Smartdust sensorer er knapt til at se og er mindre end et flueøje. Placeres de på en fingertip, er de knapt til at se og forveksles nemt med et støvkorn. Forskere kan nu 3D-printe en kameralinse for enden af en fiberledning, på tykkelse med et hår strå, der kan indsprøjtes direkte i kroppen med en kanyle. Smartdust sensorer kan også injiceres i kropsvæv og kontrollere helbred og sundhed.

 

TAGS
Mikrosensorer
overvågning
Smartdust
ultraminiatur-sensorer
ultraminiaturekammera

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S