Home » Erhverv » Fremtidens danske råstof er it
Fremtidens danske råstof er it

Fremtidens danske råstof er it

Share

Supercomputere, højhastighedsnet og massiv datalagring udgør den e-infrastruktur, som er med til at bringe dansk forskning frem i forreste række. Men der er brug for flere investeringer på området, viser DeIC Årsrapport 2014

DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) er en virtuel organisation under Uddannelses- og Forskningsministeriet. DeIC har nået meget i 2014, herunder åbningen af det første af tre planlagte nationale supercomputercentre. Væksten i brugen af højhastighedsnetværket, forskningsnettet, fortsatte, og en national strategi for lagring af data fra forskningsprojekter blev vedtaget. Det fremgår af DeIC Årsrapport 2014, som netop er udsendt.

”DeIC skal understøtte, at dansk forskning kan konkurrere internationalt. Det har vi haft succes med i 2014, hvor vi i samarbejde med forskningsinstitutionerne har taget et langt og godt skridt, blandt andet med basis i den oprindelige engangsbevilling fra forskningsinfrastrukturpuljen på 50 millioner kroner. Men i forhold til sammenlignelige lande skal Danmark investere betydeligt mere i fremtiden for at kunne tilbyde de danske forskere den nødvendige e-infrastruktur, så de kan klare sig i den internationale konkurrence. Det er vigtigt, at der sikres betydelige nationale midler til den fortsatte opgradering af e-infrastrukturen – ikke mindst på supercomputer-området,” siger bestyrelsesformand Børge Obel, DeIC.

[pt id=’2035751′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Børge Obel bestyrelsesformand hos DeIC.”‘]

Børge Obel, bestyrelsesformand hos DeIC.

Computerome

Den første supercomputer i DeIC-regi hedder Computerome og befinder sig hos DTU Risø. Den er målrettet de krav, forskere inden for life sciences stiller. I DeIC Årsrapport 2014 fortæller professor Bent Petersen fra DTU, hvordan supercomputeren har skåret uger af den tid, han tidligere skulle bruge på beregninger i forbindelse med kortlægning af arvemateriale: Før tog det tre-fire uger at sekventere et enkelt genom, nu kan han klare 27 genomer på 10 dage.

Se også:  Danske forskere vinder VM i industrirobot

I marts 2015 blev den næste nationale supercomputer åbnet på Syddansk Universitet. Det er en generel facilitet, der tilgodeser et bredt udsnit af dansk forsknings beregningsbehov og gør det muligt for nye forskningsområder at udnytte mulighederne. Den tredje nationale supercomputer i rækken er et såkaldt kulturarvs-cluster, der vil gøre det muligt at arbejde med de store mængder af data, der er tilgængelige på Statsbiblioteket.

Forskningsnettet er et højhastighedsnetværk, der forbinder universiteter og andre forsknings- og uddannelsesinstitutioner med hinanden og med resten af verden. Den internationale datatrafik steg fra omkring 3,5 Gbit/s i begyndelsen af året til 6 Gbit/s mod slutningen. DeIC har taget de første skridt til at opgradere forskningsnettet. Det vil ske i form af en ny optisk infrastruktur, der ventes indført i 2016.

Se også:  Nu erstatter simulatorer hundedyre bil-crashtest

Find DeIC Årsrapport 2014 i digital form på www.deic.dk.


TAGS
forskning
IT arbejde

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S