Home » Underholdning » Fremtidens børnebog skal læses med mobilen i hånden
Fremtidens børnebog skal læses med mobilen i hånden

Fremtidens børnebog skal læses med mobilen i hånden

Share

Dysterdragen er den tredje smart book fra tidligere spilskaber Søren Jønsson. Her får læseoplevelsen en helt ny dimension via mobiltelefonen, som bruges sammen med bogen. Medskaber på bogen er Lakserytteren, som har tæt forbindelse til målgruppen via sin populære YouTube-kanal. Vi fik en snak med de to

”Målet er at give børn lyst til at læse. Det er drivkraften bag det her. Læselysten er faldende, og her prøver vi at se hvad vi kan gøre ved det”, starter Søren Jønsson og fortsætter:

”Den gamle bog er fantastisk men også udfordret af andre ting, de unge kan kaste sig ud i – spil, YouTube og sociale medier. Den digitale underholdning ender ofte med at stjæle opmærksomheden, for det er nemmere at tænde for skærmen end at engagere sig i en klassisk bog”.

Ifølge Søren er målet med smart-bøgerne derfor ikke at trække børnene væk fra skærmen, men at inddrage skærmen i en læseoplevelse, som er både sjov, kreativ og lærerig: ”Først og fremmest skal det være sjovt. Det er et eksperiment med bogformen, hvor målet er at give flere børn lyst til at læse mere. Vi synes også selv det er sjovt. Og så er der nok også andre der synes det”, siger han.

Skærmtid skal ikke være et fy-ord

Men nu har forældrene brugt deres energi på at få ungerne til at slippe skærmen, og så kommer I med en bog, der opfordrer til at de sidder og kigger i mobilen?

”Skærmtid er blevet et fy-ord. Det synes jeg er ærgerligt. Det handler ikke om hvor længe man er på skærmen, men hvad man laver på den. Hvad får børnene ud af tiden?”, siger Rasmus Kolbe, aka Lakserytteren.

”Det skal ikke være en kamp”, supplerer Søren. ”Mobilen er en del af vores hverdag. Skærmtid er ikke noget forkert. Jeg var ikke kommet hertil, hvis jeg ikke hvad spillet computer og læst AOD, da jeg var barn. Det er et spørgsmål om hvad man putter i den tid. Spil og YouTube kan være fint, men det er ikke sikkert, at børnene ved, hvordan de skal navigere i det. Bøgerne giver et sikkert miljø, der kombinerer elementer fra gaming med den traditionelle bogoplevelse”.

Rasmus Kolbe til venstre og Søren Jønsson til højre med den nye bog i hånden.

Rasmus Kolbe til venstre og Søren Jønsson til højre med den nye bog i hånden.

Vokset op med Alt om DATA

For Søren, som har en lang fortid i spilbranchen med titler som Pixeline og flere andre populære børnespil på resumeet, er det vigtigt at trække spiloplevelsen i en retning, der er tryg og sikker.

Se også:  Ny app gør det nemmere at putte ungerne

”Der er intet i vejen med at spille, men der er spil i dag, som bliver brug til noget forkert. Nogle nyere spil er designet til at fastholde børn og trække dem ind i en oplevelse, hvor det på et tidspunkt bliver nødvendigt at betale. Det sker ikke i vores bøger. Her bidrager spilelementet med nogle sjove oplevelser, som øger læselysten og motiverer til at lære”, siger Søren og fortsætter:

Spil har fyldt meget i mit liv, og de kan være enormt givende. Min far var mekaniker og vi havde nogle af de første computere i Skærbæk. Alt om DATA fik vi allerede fra det første nummer. Jeg lærte at kode via bladet. I skolen have jeg EDB, men syntes det var kedeligt, så jeg kodede hjemme i stedet for. Jeg kodede fra bladene og endda fra radioen. Vores første maskine var en Texas TI 99/4A, hvor jeg programmerede i Basic, så blev det en Amstrad med båndstation og dernæst en ZX Spectrum med gummidutter”.

Med tiden måtte Søren dog erkende at, selvom han syntes det var sjovt, var det ikke i programmering hans styrke lå.

Se også:  Arlo Baby [TEST]: Er dette den smarteste babyalarm?

”Jeg er storysteller, ikke programmør. Der er nogen, der er meget bedre til det med koderne end mig”, konstatere han ærligt.

Du er aldrig færdig med bøgerne

Mange af de udfordringer man møder i bøgerne har karakter af opgaver der skal løses – det kan både være talopgaver, ordopgaver og andet, der trækker i retning af undervisning. Er I ikke bange for at børnene synes det bliver for skoleagtig?

”Nej, jeg tror ikke det bliver for skoleagtig. Det kan være kedeligt at gå i skole, men det er ikke kedeligt at læse en smart book. Børnene synes at det er sejt”, siger Rasmus.

”Smart-bøgerne kan noget helt andet end traditionelle bøger,” forklarer Søren. ”Du er aldrig færdig med dem. Du kan altid læse dem igen og få en ny oplevelse. Dem der elsker bøgerne, elsker dem rigtig meget. Bøgerne bliver læst mange gange. Nogle læser dem 2, 3, 4, 5 gange i træk. Det gør man ikke man almindelige bøger”.

Prøv at hent Dysterdragen-app og hold din mobil over bogcoveret, så vil der ske spændende ting.

Prøv at hent Dysterdragen-app og hold din mobil over bogcoveret, så vil der ske spændende ting.

”Selv børn der ellers helt har afskrevet at læse, synes smart-bøgerne er sjove, da de er mindre tørre end de skolebøger de er vant til”, fortæller Rasmus, der via sin populære YouTube-kanal er i tæt dialog med målgruppen: ”Det er megaspændende at opleve reaktionerne”, siger han og tilføjer, at ligesom bøgerne er et trygt og sikkert miljø at være, føler han også et stort ansvar for at hans kanal er det: ”Min kanal skal være et sted hvor forældrene tænker at deres børn gerne må være”.

Teknologien må ikke være en barriere

Smart-bøgerne er konstrueret, så læseren hele tiden må tage stilling til, hvilken vej han eller hun vil gå. Det giver nye handlingsforløb og nye opgaver i mobil-app’en, som via AR-teknologi lægger et ekstra lag oven på bogens sider. En teknologi som har været gennemgående for alle de tre eksisterende bøger.

TAGS
børn
børnebog

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S