Home » Hovedtelefoner og højttalere » Fra LP til smartphone
Fra LP til smartphone

Fra LP til smartphone

Share

Fortvivl ikke, hvis kælderen bugner af gamle og gode lp-plader, som du aldrig får hørt. Det bedste råd er en gang for alle at konvertere pladerne til digital form, så du kan lytte til musikken på din computer, streame den til trådløse højttalere eller endda høre de fede indspilninger på din smartphone

Du har kasser af lp’er med herlig musik i kælderen eller på loftet. Men du lytter aldrig til pladerne, for pladespilleren er for længst skrottet, eller den står – defekt – og samler støv sammen med pladerne. Men de gamle hits er ikke gået tabt. Du kan nemlig overføre musikken til din computer, så du kan høre den på pc’en, streame den til trådløse højttalere eller sågar lytte til den på din smartphone. Når først musikken er digitaliseret er mulighederne nærmest uendelige!

[pt id=’2028409′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En lille pladespiller som denne Pro-Ject Debut fås for omkring 1000 kroner og opefter med pickup. Denne model fås endda i en variant med indbygget riaa (pickupforstærker) og USB-udgang så du kan tilslutte den direkte til din pc.”‘]

En lille pladespiller som denne Pro-Ject Debut fås for omkring 1000 kroner og opefter med pickup. Denne model fås endda i en variant med indbygget riaa (pickupforstærker) og USB-udgang, så du kan tilslutte den direkte til din pc.

Der er ikke noget teknisk svært ved at genoplive den gamle lp-samling, men det kræver dog, at du investerer i – eller låner, hvis du kan det – en pladespiller med USB-udgang. Mange hi-fi-forretninger fører USB-pladespillere, og priserne går lige fra 500 kroner og op i skyhøjde. 1000 kroner er et godt kompromis mellem ens budget og kravene til høj lydkvalitet.

[pt id=’2028408′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Mange moderne pladespillere er udstyret med en USB-udgang så du uden videre kan forbinde den gammeldags analoge musikafspiller med en moderne computer.”‘]

Mange moderne pladespillere er udstyret med en USB-udgang, så du uden videre kan forbinde den gammeldags, analoge musikafspiller med en moderne computer.

Indbygget special-forstærker

Signalet fra vinylplader er meget svagt. Derfor skal det forstærkes – faktisk 100 gange. Stort set alle USB-pladespillere har en sådan riaa-forstærker indbygget, så du kan bare tilslutte pladespilleren direkte til en af din computers USB-porte.

Se også:  B&O genopliver designklassikere - Beogram-pladespiller gør comeback

Hvis du har en fungerende grammofon af høj kvalitet fra gamle dage (som helt sikkert ikke har nogen indbygget riaa-forstærker) og vil benytte denne pladespiller til at overspille dine plader, kan du købe en separat forstærker med USB-udgang. Den separate riaa-forstærker placeres i så fald mellem grammofonen og computeren.

[pt id=’2028407′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Record Box-USB fra Pro-Ject er en separat riaa-forstærker som du skal sætte ind mellem din grammofon og computer hvis pladespilleren ikke har indbygget riaa-forstærker.”‘]

Record Box-USB fra Pro-Ject er en separat riaa-forstærker, som du skal sætte ind mellem din grammofon og computer, hvis pladespilleren ikke har indbygget riaa-forstærker.

Når du optager fra en pladespiller til din computer kræver det et styringsprogram i computeren (gælder også, hvis du overfører cd’er til din computer). Et program som Audacity (gratis) kan anbefales. Men du kan også bruge Windows Lydoptager.

I praksis beder de fleste programmer dig om at starte optagelsen og trykke stop igen, når den er slut.

Med vinylplader kan du ikke speede processen op, som når man kopierer en cd. Du bliver nødt til at spille hele pladen til ende, vende den og tage næste side.

Det hele kommer med over, også skrat og støj fra vinylen. Men det er jo charmen ved det gamle medie. Alligevel er det en god idé at støve pladen godt af inden optagelsen. Det kan klares med en speciel børste eller et tørt og helt rent viskestykke.

[pt id=’2028410′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”LpDine lp’er rummer masser af fed musik som du ikke længere kan lytte til. Overfør musikken via en USB-forbindelse.”‘]

LpDine lp’er rummer masser af fed musik, som du ikke længere kan lytte til. Overfør musikken via en USB-forbindelse.

[pt id=’2028405′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”ComputerI computeren digitaliseres lp’ens musiksignal og musikken lagres på computerens harddisk.”‘]

ComputerI computeren digitaliseres lp’ens musiksignal, og musikken lagres på computerens harddisk.

[pt id=’2028406′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”NASDu kan overføre den digitaliserede musik til en netværksharddisk så alle i hjemmet kan få adgang til den via det trådløse net.”‘]

NASDu kan overføre den digitaliserede musik til en netværksharddisk, så alle i hjemmet kan få adgang til den via det trådløse net.

[pt id=’2028404′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”SmartphoneNår først lp-musikken er nået frem til NAS’en kan du høre de ”gamle” toner på trådløse højttalere smartphones og lignende enheder.”‘]

SmartphoneNår først lp-musikken er nået frem til NAS’en, kan du høre de ”gamle” toner på trådløse højttalere, smartphones og lignende enheder.

Du kan også overføre alle dine cd’er til computeren – men processen er nemmere end med vinylplader. Du skal blot lægge cd’en i computerens dvd-drev eller et eksternt drev og overføre musikken til harddisken via Windows Media Player. Her kan du vælge forskellige formater (se boks herom), og så er det bare at kopiere. Processen kan speedes op, så du skal ikke afspille cd’en i realtid som med vinylplader. Overspilningen kan ofte klares på få minutter for et helt album.

Se også:  MusicCast Vinyl 500 [TEST]: Nem pladespiller med små udfordringer

Når du har overført musikken, kan du overveje at lægge den ud på en netværksharddisk (NAS), så alle i boligen kan nyde musikken via det trådløse netværk. Det er nemt!

Når du gemmer musik fra lp’er eller cd’er, skal du tage stilling til, hvilket filformat tonerne skal gemmes i. Her får du en lille formatguide.

MP3 – mest til mobile afspillere
Det format, som du vil have færrest problemer med, da stort set alle afspillere er kompatible med det. Formatet giver små lydfiler – faktisk fylder musikken en tiendedel af det, som den gør på en cd. Lydkvaliteten er ikke i top, men i orden til mobile afspillere, hvor det lyttes over hovedtelefon.

WMA – Windows eget format
Windows Media Audio er, som navnet antyder, Windows’ eget lydformat. WMA minder om mp3, men tilbyder lidt flere muligheder for at justere på lyden. Her kan du blandt andet vælge forskellige bitrates, så du selv mere eller mindre kan bestemme kvaliteten og størrelsen af lydfilerne.

AAC – bedre lyd
AAC står for Advanced Audio Coding og er et lydformat, som minder om mp3, men giver bedre lydkvalitet, fordi musikken bliver delt op i finere digitalbidder. AAC fylder noget mere end mp3, men dette er kun et problem, hvis du skal lagre meget musik på for eksempel en smartphone med begrænset hukommelse.

FLAC – entusiastens valg
Dette format vinder større og større udbredelse. Free Lossless Audio Codec er et lydformat på samme måde som mp3, AAC og WMA, men som navnet antyder, er det tabsfrit. Musikken bliver ikke komprimeret som i de andre formater, og FLAC giver den bedste lydkvalitet. Du bør vælge det, hvis du har et godt musikanlæg og nyder den ypperste hi-fi-kvalitet. Som udgangspunkt skal du ikke forvente at din smartphone eller pc uden videre kan læse formatet. Men programmer som winampcom, mediamonkeycom, getsongbird.com og Fluke (Mac) kan konvertere det.


TAGS
Guide
LP
lyd
lydredigering
pladespiller
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S