Home » Hi-Fi » Forstærkere [TEST]: Små aktører med store forstærkere
Forstærkere [TEST]: Små aktører med store forstærkere

Forstærkere [TEST]: Små aktører med store forstærkere

Share

På hi-fi-markedet boltrer de små leverandører sig stadig – der er en skøn mangfoldighed af ”ukendte” mærker. Vi har til denne test sat luppen på en britisk lavprisnyhed og en lækker sag fra tyske højttalerspecialister

Inden for hi-fi er der stadig en herlig masse større eller mindre leverandører. Blandt de mere eller mindre kendte producenter har vi her fundet to, som ser med friske øjne på noget så traditionelt som en forstærker.

Tibo er et i Danmark ret ukendt, britisk brand, som vi er snublet over i online-butikken HiFifreaks. Her har det traditionelle, 43 cm brede hi-fi-design fået et sejt twist, og samtidig er prisen attraktiv.

Så er der mere historisk vingesus over tyske Elac, som i 2016 kunne fejre sit 90-års jubilæum. Elac kender mange af os for spændende og ofte ganske kostbare hi-fi-højttalere. Elac har udvidet sortimentet med nogle mere budgetvenlige højttalere, samtidig med at man er begyndt at bygge elektronik, heriblandt en ualmindelig smart integreret forstærker.

Det siger vist alt om Tibos prispolitik, at topmodellen AMP440 er en hi-fi-forstærker på nominelt 2 x 80 W til 2299 kroner. For de penge får man en ekstremt solid metalkonstruktion med en 5 mm tyk alufront, en seriøs ringkerne-transformator, forgyldte terminaler og et par blåt belyste viserinstrumenter, der angiver effektniveauet i dB.

Matchende cd og tuner

Til musikstreaming fra smartphones og tablets er der Bluetooth (A2DP til stereo, men ikke aptX til næsten-cd-lydkvalitet). Der er også blevet råd til en pladespillerindgang plus fire linjeindgange, såvel en optisk som en koaksial digitalindgang og en linjeudgang, for eksempel til en subwoofer. Både komponent- og byggekvaliteten er imponerende høj for prisklassen.

I RIAA-sektionen (pickup-forstærkeren) sidder der gode foliekondensatorer i de frekvensbestemmende led. Effektforstærkeren har en imponerende køleprofil og er opbygget med en stor power-chip i hver kanal, hvad der er nemmere og meget billigere – og ikke nødvendigvis dårligere – end såkaldte diskrete komponenter (separate transistorer, dioder osv.).

En cd-afspiller og en tuner i 440-familien matcher forstærkeren i design, og hele trekløveret kan styres med den fjernbetjening, som følger med hver enkelt enhed.

Tibo AMP440 ser rå ud med sine viserinstrumenter og firkantede metalkonstruktion, men dens spillestil er faktisk overraskende raffineret og detaljeret. Det kan også udtrykkes på den måde, at den gennemført solide opbygning med fornuftig kabelføring er med til at dæmpe støj og interferens.

Desuden er der gjort meget for at holde signalvejene korte. Der er ingen omskiftere på vejen mellem effektforstærkeren og højttalerterminalerne, og under skift mellem alle indgangene lyder der lystige klik fra nogle fine små relæer, som sidder klos op af terminalerne.

AMP440 er meget glad for rock, men den kan også sagtens forsøde tilværelse for en mere klassisk orienteret lytter. Så vil det dog nok være smart at afbryde viserinstrumenternes blå belysning eller sætte en stribe sort gaffatape på fronten.

Når AMP440 bruges sammen med cd-afspilleren og tuneren, er det rart, at det hele kan styres med en enkelt fjernbetjening. En app ville nu også være på sin plads, for multimediemaskinen TI400 presser alt for meget information ind på et alt for lille display, når den bruges som internetradio eller musik-streamer.

Vores effektmålinger bekræfter så rigeligt Tibos løfter. I 4 ohm pumper forstærkeren 2 x 90 W ud ved 1 kHz og mindre end 1 % THD (total harmonisk forvrængning), og i 8 ohm klarer den 2 x 48 W uden at blive mere end smålun.

 

TAGS
afstemning af subwoofer
elac
forstærkere
tibo

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S