Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Forstærkere: Små aktører med store forstærkere

På hi-fi-markedet boltrer de små leverandører sig stadig – der er en skøn mangfoldighed af ”ukendte” mærker. Vi har til denne test sat luppen på en britisk lavprisnyhed og en lækker sag fra tyske højttalerspecialister.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Inden for hi-fi er der stadig en herlig masse større eller mindre leverandører. Blandt de mere eller mindre kendte producenter har vi her fundet to, som ser med friske øjne på noget så traditionelt som en forstærker.

Tibo er et i Danmark ret ukendt, britisk brand, som vi er snublet over i online-butikken HiFifreaks. Her har det traditionelle, 43 cm brede hi-fi-design fået et sejt twist, og samtidig er prisen attraktiv.

Så er der mere historisk vingesus over tyske Elac, som i 2016 kunne fejre sit 90-års jubilæum. Elac kender mange af os for spændende og ofte ganske kostbare hi-fi-højttalere. Elac har udvidet sortimentet med nogle mere budgetvenlige højttalere, samtidig med at man er begyndt at bygge elektronik, heriblandt en ualmindelig smart integreret forstærker.

Det siger vist alt om Tibos prispolitik, at topmodellen AMP440 er en hi-fi-forstærker på nominelt 2 x 80 W til 2299 kroner. For de penge får man en ekstremt solid metalkonstruktion med en 5 mm tyk alufront, en seriøs ringkerne-transformator, forgyldte terminaler og et par blåt belyste viserinstrumenter, der angiver effektniveauet i dB.

Matchende cd og tuner

Til musikstreaming fra smartphones og tablets er der Bluetooth (A2DP til stereo, men ikke aptX til næsten-cd-lydkvalitet). Der er også blevet råd til en pladespillerindgang plus fire linjeindgange, såvel en optisk som en koaksial digitalindgang og en linjeudgang, for eksempel til en subwoofer. Både komponent- og byggekvaliteten er imponerende høj for prisklassen.

I RIAA-sektionen (pickup-forstærkeren) sidder der gode foliekondensatorer i de frekvensbestemmende led. Effektforstærkeren har en imponerende køleprofil og er opbygget med en stor power-chip i hver kanal, hvad der er nemmere og meget billigere – og ikke nødvendigvis dårligere – end såkaldte diskrete komponenter (separate transistorer, dioder osv.).

En cd-afspiller og en tuner i 440-familien matcher forstærkeren i design, og hele trekløveret kan styres med den fjernbetjening, som følger med hver enkelt enhed.

Tibo AMP440 ser rå ud med sine viserinstrumenter og firkantede metalkonstruktion, men dens spillestil er faktisk overraskende raffineret og detaljeret. Det kan også udtrykkes på den måde, at den gennemført solide opbygning med fornuftig kabelføring er med til at dæmpe støj og interferens.

Desuden er der gjort meget for at holde signalvejene korte. Der er ingen omskiftere på vejen mellem effektforstærkeren og højttalerterminalerne, og under skift mellem alle indgangene lyder der lystige klik fra nogle fine små relæer, som sidder klos op af terminalerne.

AMP440 er meget glad for rock, men den kan også sagtens forsøde tilværelse for en mere klassisk orienteret lytter. Så vil det dog nok være smart at afbryde viserinstrumenternes blå belysning eller sætte en stribe sort gaffatape på fronten.

Når AMP440 bruges sammen med cd-afspilleren og tuneren, er det rart, at det hele kan styres med en enkelt fjernbetjening. En app ville nu også være på sin plads, for multimediemaskinen TI400 presser alt for meget information ind på et alt for lille display, når den bruges som internetradio eller musik-streamer.

Vores effektmålinger bekræfter så rigeligt Tibos løfter. I 4 ohm pumper forstærkeren 2 x 90 W ud ved 1 kHz og mindre end 1 % THD (total harmonisk forvrængning), og i 8 ohm klarer den 2 x 48 W uden at blive mere end smålun.

 

Den første forstærker

Elacs første selvstændige elektronikprodukt i nyere tid er den spændende musikserver Discovery DS-S101-G, som blev lanceret i 2016 og vakte berettiget opsigt for sin kapacitet og brugerflade. Den kompakte server kunne trække aktive højttalere, men til konventionelle (passive) højttalere kræves der en forstærker, og sådan én kan der nu også stå Elac på.

EA101EQ-G er den mundrette betegnelse for en kun 21,5 cm bred og 2,5 kilo tung forstærker på 2 x 80 W, som leveres i et meget lækkert og gedigent design baseret på svære metalprofiler og en gummibelagt topplade. EA101’s killer-features er imidlertid forstærkerteknologien BASH og en digital rumkorrektion.

BASH, licenseret fra det amerikanske firma af samme navn, gør det muligt at stoppe de mange watt og digital signalbehandling ind i et kabinet, der er halvt så bredt som normalt.
Selve forstærkeren er en forholdsvis almindelig, analog Klasse-A/B konstruktion, mens strømforsyningen arbejder i Klasse-D med en switch-frekvens på 400 kHz og løbende tilpasser forsyningsspændingerne efter effektbehovet. Dette skal give næsten den samme effektivitet som ren Klasse-D med minimalt behov for køling, men med bedre lyd.

Elac har flere års erfaring med digital rumkorrektion og tilbyder denne feature til subwoofere, hvor en app via Bluetooth udnytter en iOS- eller Android-enheds indbyggede mikrofon og processorkraft til at justere de forskellige akustiske parametre. I EA101 er rumkorrektion nu også tilgængelig til et sæt hovedhøjttalere med eller uden subwoofer.

Man skal selv vælge et såkaldt højpasfilter til hovedhøjttalerne og lade smartphonen måle frekvensgangen i højttalernes nærfelt. Derefter justerer en Auto Blend-algoritme i softwaren et lavpasfilter til at give en optimal overgang til subwooferen, og endelig minimerer Auto EQ rumakustikkens indvirkning på klangen.

Bag på den kompakte forstærker er der blevet plads til to sæt analoge linjeindgange, tre digitalindgange (to optiske og en koaksial), en USB-indgang, en subwoofer-udgang og banankompatible højttalerterminaler. Den indbyggede Bluetooth-modtager har aptX-teknologi, så musik kan streames ved op til 352 kbps, der subjektivt kommer meget tæt på ukomprimeret cd-lyd.

De blåt lysende viserinstrumenter på Tibo AMP440 er nok ikke alles smag, men gaffatape er jo opfundet.

Suveræn rumtilpasning

Elac EA101 er testet sammen med et sæt af firmaets kompakte standerhøjttalere Debut B5 til 2500 kr. og en ST10EQ-subwoofer til 4500 kr., som understøtter forstærkerens app-styrede rumkorrektion. Det vil sige, at vi taler om et hi-fi-system til en samlet pris på godt 12.000 kroner.

For en Datatid TechLife-læser bør det ikke være noget problem at få det hele op at køre, men lidt fortrolighed med apps er ingen ulempe.

Uden subwoofer er EA101/B5 en letspillende kombination, der virker meget nærværende. Bassen kan blive lidt fed, hvis højttalerne står tæt på en væg, hvilket nok er mest møbleringsvenligt. Mellemtone og diskant gengives meget klart og detaljeret, hvad der er fint til digitalt indhold i høj kvalitet, men måske lidt for afslørende til vinyl, som ikke er helt nyt og jomfrueligt. I hvert fald er man ikke i tvivl, når pickup-nålen forcerer selv den mindste ridse.

Med den nævnte ST10EQ subwoofer får man bas for alle pengene, men samtidig bliver bunden i lydbilledet meget mere kontrolleret. Dette skyldes, at B5’ernes unoder bortfiltreres, samtidig med at subwooferen optimeres til rumakustikken. Man oplever med andre ord kun den bas, der er i musikken.

Den kompakte forstærker får ikke åndenød af at slæbe B5-højttalerne ved nabofjendtlige niveauer, og når EA101 aflastes af subwooferen, spiller den virkeligt velfornøjet derudad. I 4 ohm belastning holder EA101 præcis, hvad fabrikken lover – 2 x 80 W ved 1 kHz og under 1 % THD. I 8 ohm følger den Ohms lov og leverer 2 x 41 W. 

Med Elac tager det kun få minutter at få en subwoofer afstemt til et sæt hovedhøjttalere og rummets form. Du bruger bare din smartphone.