Home » Forskning » Forskerne kan nu gemme data på atomer
Forskerne kan nu gemme data på atomer

Forskerne kan nu gemme data på atomer

Share

Hollandske forskere har forvandlet et atomtyndt lag af klor til et datalager. Kapaciteten er så stor, at indholdet af alverdens bøger vil kunne rummes på et frimærke

Kontorcomputere, servere og superdatamater har et fælles problem. Den mængde af data, de har brug for at kunne lagre, stiger og stiger. Siden midten af 1960’erne har den berømte Moores Lov, der siger, at kapaciteten af computerchips groft sagt bliver fordoblet omtrent hvert andet år, dog heldigvis holdt stik. De seneste harddiske, ssd’er og hukommelseschips følger passende godt med og sørger for, at den øgede datamængde stadig kan opbevares på nogenlunde overskuelig plads. 

Se også:  Den ultimative guide til backup

På det seneste er det imidlertid blevet stadigt vanskeligere og ikke mindst dyrere at fordoble den såkaldte datatæthed. Ganske enkelt fordi det er umuligt at fortsætte formindskningen og klemme digitale elektromagnetiske informationer ned på mindre og mindre plads i al uendelighed. Mange har allerede være ude med spådomme om, at grænsen er nået eller i hvert fald er kommet alarmerende nær.

0,778 bit pr. kvadratnanometer

Nu har et hold forskere fra Department of Quantum Nanoscience ved det tekniske universitet i Delft i det sydvestlige Holland ikke desto mindre skubbet den truende grænse et stykke bagud igen, da de har fundet en metode til at lagre digital information ved at flytte rundt på enkelte atomer.

Se også:  Danske forskere vinder VM i industrirobot

Forskerne har opnået en datatæthed på 0,778 bit pr. kvadratnanometer, hvilket svarer til hele 502 terabit pr. kvadrattomme eller cirka 500 gange så mange data, som de bedste og tætteste nuværende harddiske kan rumme. Og op til 100 gange højere end det bedste, der kan præsteres på de ypperste ssd-harddiske eller med flashlagring. Det vil i praksis sige, at alle bøger i verdens største biblioteker kunne rummes i en terning med en sidelængde på 0,1 mm. Og alle bøger, der nogensinde har eksisteret, ville kunne lagres på et areal på størrelse med et frimærke.

Hollandske forskere har gemt en del af en berømt forelæsning om nanoteknologi i dette nanodatalager.

TAGS
Datalagring
forskning
IBM

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S