Home » AOD Pro » Borgmester frygter kaos i Helsingør kommune: Stadig forbud mod Google i skolerne
Borgmester frygter kaos i Helsingør kommune: Stadig forbud mod Google i skolerne

Borgmester frygter kaos i Helsingør kommune: Stadig forbud mod Google i skolerne

Share

Situationen omkring Chromebooks og Google Workspace i det danske skolesystem spidser til, efter at Datatilsynet har valgt at opretholde et forbud i Helsingør kommune. Borgmesteren er stærkt utilfreds

Uvisheden råder i Helsingørs kommuneskoler – og måske i alle de mange skoler, som benytter Googles Chromebooks og skytjenesten Google Workspace for Education. For Datatilsynet opretholder forbudet mod Google i Helsingør kommune. Læs forhistorien her.

Nu er det totalt kaos, og Undervisningsministeriet skal til at vågne op, siger borgmester Benedikte Kiær ifølge Helsingør Dagblad.

Forbuddet får ikke kun konsekvenser for undervisningen, men også for udgifter til sagsbehandling, indkøb af bøger, omlægning af undervisning, usikkerhed om eksaminer og fagligt udfordrede elevers mulighed for at gøre brug af hjælpeværktøjer, forklarer borgmesteren ifølge Helsingør Dagblad.

Ifølge Datatilsynet har kommunen fortsat ikke dokumenteret, at den har nedbragt de høje risici, der er for børnene i kommunens skoler, lyder det i afgørelsen.

Se også:  Dét tjener musikere på Spotify
Datatilsynets forklaring

“Lærere og elever står lige nu i en svær situation, hvor de ikke kan benytte de redskaber, de plejer. Vores afgørelse forbyder på ingen måde brug af it i skolerne – men den konkrete brug af nogle bestemte redskaber i kommunen er ikke forsvarlig over for børnenes oplysninger. Og lidt firkantet sagt er det en konsekvens af kommunens valg og fravalg gennem flere år,” siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, i en meddelelse.

“Målet her er ikke at leve op til noget uigennemskueligt bureaukrati, men at passe på elevernes oplysninger. Børn har ifølge GDPR krav på en særlig beskyttelse. Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem,” forklarer Datatilsynets jurist.

Datatilsynets kritik mod Helsingør – og årsagen til forbuddet – går på, at kommunen ikke har gennemført en risikoanalyse, så man undgår, at skolebørnenes data bliver misbrugt, herunder at de ikke kan blive udleveret til amerikanske myndigheder. Kommunen lever ikke op til de gældende persondataregler på området.

Se også:  Chromebook-affæren fortsætter – to kommuner får to måneder til at lovliggøre
Hver anden kommune bruger Google

Næsten halvdelen af kommunerne i Danmark anslås at benytte Google Workspace for Education, så det kan have voldsomme konsekvenser for undervisningen i den danske folkeskole, hvis der kommer et generelt forbud mod Googles tjeneste. Der findes ikke nogen alternativ platform i øjeblikket, som umiddelbart kan erstattet Googles tjeneste, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at skolernes planlægning af skoleåret bryder sammen og må organiseres på en ny – eller måske snarere: gammel – måde. Midt i skoleåret.

Helsingør Kommune vil fredag i denne uge holde møde med Datatilsynet, Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet om afgørelsen.


TAGS
Chromebook
Cloud
Google
Google Workspace
skyen
undervisning

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S