Home » Styresystem » Forbered dig på Windows 10
Forbered dig på Windows 10

Forbered dig på Windows 10

Share

I morgen kommer det, og du får det helt gratis. Men bliver Microsofts nye styresystem den tilbagevenden, som alle håber på? Læs alt du skal vide om Windows 10 her …

Microsoft satser på en ny, universel æra

Windows 10 indvarsler en afsked med Windows Media Center. Det er væk, og det bliver ikke erstattet. Det er en stor nyhed. Men vi ved kun, at det er dødt, ikke andet. Vores fulde overblik over, hvor Windows 10 står lige nu, og hvad det kan, begynder på side 46. Her er foreløbig lidt flere detaljer.

[pt id=’2035761′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Startmenuen er tilbage hos os igen.”‘]

Startmenuen er tilbage hos os igen.

Lanceringsdatoen

Vi ved, at man kan få Windows 10 til pc’er og tablets i 190 lande og på 111 sprog den 29. juli. Brugere af Windows 7, 8, og 8.1 vil kunne opgradere gratis inden for det første år. Derefter modtager man gratis serviceopdateringer i hele enhedens levetid. Det gælder endda også, hvis man køber en Windows 8.1-enhed nu. Til gengæld ved vi ikke, hvad der sker efter enhedens levetid, eller hvis man køber/bygger en ny enhed efter, at styresystemet er kommet på markedet (se “Til tjeneste”).

Et andet uafklaret spørgsmål er: Hvornår kan vi vente at se andre versioner af Windows 10 på markedet? Vi ved dog, at der kommer flere versioner af operativsystemet (se “De syv udgaver af Windows 10” på side 49), og at de ikke får samme behandling, når det gælder lanceringsdatoer.

Pc’er og tablets bliver de første, der får glæde af et tocifret Windows, mens telefoner, HoloLens, Xbox One og andet må vente til senere på året. Derfor er det sandt, at Windows 10 kommer den 29. juli, men ikke på alle de skærme, du har.

Mobile win

Meget af den seneste tekniske information er kommet fra Microsoft Build Developer Conference, der blev afholdt i april. Her fik firmaet mulighed for at vise udviklerne, hvad situationen var på det tidspunkt.

På den første dag overraskede Microsofts Terry Myerson publikum, da han meddelte, at Win10 skal understøtte apps, der er skrevet til iOS og Android. Med lidt tilpasning, naturligvis. Det vil utvivlsomt skabe trængsel i Windows 10’s app store.

Når Windows 10 for Phones kommer senere på året, kan man for eksempel køre Android-apps på telefoner og små tablets (men ikke på en Surface, notebook, eller desktop-pc). De skal køre på et Android-subsystem, der sandsynligvis kommer til at bygge på KitKat (på samme måde, som man engang lagde et POSIX-subsystem i Windows NT).

Men det betyder ikke, at enhver Android-app kan køre. “Vi erstatter Android-tjenester med vores egne,” forklarede Microsofts Kevin Gallo. “Vi kører dem i vores egen container som en universel app, og derfor bruger vi et middleware-lag til at oversætte API’er, men de kører stadig i Windows’ app-sikkerhedsmodel.” Det kommer til at forbedre ydelsen og batteri-levetiden i forhold til Android. Standard-platformfunktioner bliver omdirigeret til Windows-ækvivalenterne, altså filsystemet, kontakt- og fotointegration, kamera, sensorer og netværksforbindelser.

Ikke alle Android-apps fungerer lige godt på denne måde. Som Gallo udtrykte det: “Besked-apps og apps med dyb integration i baggrundsopgaver får sandsynligvis problemer med at køre, og kvaliteten af deres ydelse spiller også en rolle. Men det er heller ikke enhver app, der kan køre i enhver Android distribution.”

Android-apps på Windows Phones er ikke den eneste måde, hvorpå Microsoft prøver at få udviklere og deres apps med over på Win10. Der er også muligheden for at samle Win32-apps og Silverlight-apps i App-V-containeren eller bundle et website som en app (med API-kald, der tilføjer Windows 10-funktioner) og fordeler dem via Windows Store. Hertil kommer, at iOS-udviklere kan tage et Xcode-projekt ind i Visual Studio og dele kildekoden mellem et iOS og en Windows-app.

Byg videre

Afsløringerne under Build var vidtløftige, men generelt fattige på detaljer. Man kan nu køre Windows 10 på microcomputeren Raspberry Pi 2 og Intel Minnowboard Max, for eksempel. Men det krævede specifik skræddersyning for at afvikle operativsystemet på disse bittesmå maskiner, og resultatet var en version af styresystemet, der fik navnet Windows 10 IoT Core.

[pt id=’2035762′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Microsoft har besluttet at dybfryse det gamle lagerdesign. “‘]

Microsoft har besluttet at dybfryse det gamle lagerdesign.

Microsofts stemmebaserede virtuelle assistent, Cortana, leverer i mellemtiden information, der bygger på, hvordan folk bruger nettet og deres pc’er. Cortana-interfacet foreslår nye applikationer på baggrund af, hvad folk leder efter, og det lader brugerne interagere med applikationerne via stemmestyring.

Et sikkert valg

Microsoft har altid taget sikkerheden alvorligt og har ofte frigivet daglige patches. Nu går man et niveau op på det område med to faktor-godkendelse (2FA), der bliver standard på enterprise-udgaverne af styresystemet.

Microsoft vil også beskytte brugeridentiteter ved at lagre brugeradgangstegn i en sikker beholder, der kører oven på Hyper-V-teknologi, isoleret fra resten af styresystemet. Windows 10 vil også omfatte en løsning til forebyggelse af datatab, der gør det muligt for brugerne at adskille deres arbejdsidentiteter fra deres private udgaver.

[pt id=’2035763′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den mobile version af Windows 10 vil understøtte Android- og iOS-apps.”‘]

Den mobile version af Windows 10 vil understøtte Android- og iOS-apps.

Det er noget af det, som Windows 10 lover for fremtiden. På næste side ser vi på, hvordan landet ligger lige nu.

Så vidt vi ved, er det mest spændende aspekt ved Windows 10 den medfølgende lancering af DirectX 12. Vi har haft store forventninger til tidligere versioner af dette gaming-API, men dette bliver første gang, vi faktisk ser et markant fokus på forbedret ydelse – i modsætning til blot flere funktioner og effekter, som de færreste udviklere drømmer om at bruge.
Et af elementerne er en stor reduktion af cpu-belastningen, når man kører spil. Microsoft hævder, at DX12 vil begrænse cpu-belastningen med hele 50 procent. En anden god nyhed er, at DX12 skulle være kompatibel med de fleste nyere grafikkort og skal rulles ud til pc’er, mobile enheder og Xbox One. Et enkelt grafik-API hersker over dem alle.

[pt id=’2035764′ size=’large’ link=’file’]

 

Det står endnu ikke klart, hvilke kort der bliver kompatible, men Nvidia siger, at dets eksisterende DX11-gpu’er kan klare ærterne. AMD siger ingenting, men det er troligt, at i hvert fald alle kort med AMD’s GCN vil være kompatible.

Square Enix, der udviklede Final Fantasy, gav os en lille forsmag på, hvad DX12 allerede kan, under Microsofts Build Conference i april, og det var spændende. Det visuelle indtryk er ganske enkelt fascinerende. “Hver af disse scener består af over 63 millioner polygoner,” forklarede John Shewchuk fra Microsoft under demonstrationen. “Det er mellem seks og 12 gange mere, end vi kunne opnå med DX11. Jeg kan give jer et indtryk: De teksturer, I ser her, er 8K gange 8K. Væsentligt mere, end vi kunne før.”

Naturligvis omfatter demoen ikke halvt så mange grafiske elementer, som et offentliggjort spil ville gøre. De “63 millioner polygoner” er begrænset til et ret lille område, så man skal ikke forvente, at det næste Final Fantasy kommer til at se helt så godt ud. Men det burde være meget tæt på.

Microsoft købte sidste år Mojangs Minecraft for den nette sum af 2,5 milliarder dollar. Den loyale fanskare var bekymret for, hvad købet ville betyde, men det lader til, at Microsoft forstår miljøet bedre, end mange havde ventet. Under Build 2015 meddelte firmaet, at moddingværktøjer til Minecraft er blevet inkorporeret i dets Visual Studio-udviklingsmiljø via en add-in. Det gør, at nogle af spillets basale funktioner nemt kan blive ændret, og der er også support af skabeloner, som er blevet lavet af andre modders.

[pt id=’2035765′ size=’large’ link=’file’]

 

Microsoft viste, hvad man kunne, med hjælp fra Aiden Brady, der var manden bag den populære Mekanism-mod til Minecraft. Med nogle få linjer kode kunne han ændre størrelsen på trotyl-eksplosioner ved hjælp af Intellisense-funktionen med Visual Studio. Dette er ikke en erstatning for det eksisterende Eclipse-værktøj, der er kernen i mange mods, men er i stedet udviklet til at komplementere det og levere nem adgang til nogle af spillenes svært tilgængelige funktioner.

Vi prøver den nyeste version af Windows 10

Hvordan fungerer Windows 10 i dagligdagen? Vi har været med i Windows Insider-programmet, der har givet folk tidlig adgang til forskellige faser i udviklingen. Denne anmeldelse bygger på den nyeste version 10.0.10074 (build 10074) af styresystemet.

Se også:  Guide: Gør det nemmere at bruge mus og tastatur i Windows 10

Den strålende nyhed er, at selv i de tidlige versioner er Windows 10 hurtig og stabil. Vi er naturligvis stødt på problemer, men de er enten blevet glattet ud eller – som med nogle hastighedsproblemer i den nye Startmenu og Cortana – vil blive ordnet før den endelige version. Håber vi. Men her er de mest spændende funktioner.

Den nye brugerflade

De, der sprang Windows 8 over, har intet at frygte. I vil føle jer hjemme. I daglig brug er Windows 10 ikke en million kilometer fra Windows 7. Man har stadig Startmenuen (selvom den er markant ændret), og man får adgang til nøglefunktionerne via proceslinjen, der virker ligetil og funktionel. Designet er raffineret. Således er vinduesrammerne for eksempel smallere, men fornyelserne er subtile.

[pt id=’2035766′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Microsofts nye fikse apps åbner direkte på skrivebordet. Ikke flere tile-sider.”‘]

Microsofts nye fikse apps åbner direkte på skrivebordet. Ikke flere tile-sider.

Hvis du kastede dig ud i Win8, får du et lille problem, idet Amuletterne er blevet fjernet. Microsoft sagde, at de var fremtiden. Det er de ikke. Alle de tidligere Amuletter-funktioner ligger nu i et nyt Meddelelsescenter, som man starter fra proceslinjen, og som skal svare til Meddelelsesopsætningen i Windows Phone.

Fra at være en prototype er Meddelelser nu både anvendelig og stærk. En række individuelle indstillinger (ved navn Hurtige handlinger) omfatter standardsager såsom at slå Bluetooth, Wi-Fi eller Placering til og fra, og de er gode at have. Man kan også gå til Indstillinger herfra som alternativ til Startmenuen, og man kan skifte til Tablet-tilstand. Under Indstillinger kan man vælge, hvilke Hurtige handlinger der skal komme frem i Meddelelsescentret, og hvilke applikationer der kan sende Meddelelser til en.

Start igen

Startmenuen er meget Win8.1-agtig, idet den rummer Live Tiles, der giver hurtig information. De spillede ingen større rolle for mange Windows 8.1-brugere på grund af mangel på ordentlige applikationer, men det ændrer sig sandsynligvis nu. Det vil dog vise sig, hvor nyttig denne funktion kan være (vi har brugt den nogle få gange til at se vejrmeldinger og e-mails, men ikke til ret meget andet).

[pt id=’2035767′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Her er den ekspanderede Startmenu til touchskærm og tablets.”‘]

Her er den ekspanderede Startmenu til touchskærm og tablets.

Resten af Startmenuen ligner langt mere Windows 7. Her kan man slukke og genstarte pc’en, og de hyppigst brugte programmer er opregnet i alfabetisk rækkefølge. Stifinder, Dokumenter og Indstillinger bor også her. Man kan forstørre Startmenuen med henblik på touch-enheder via en knap øverst oppe til højre, og det minder mere om Windows 8.1’s Startskærm. Man kan selv vælge størrelse. Og hvis du skulle være i tvivl:

Superbrugermenuen er der stadig. Man skal blot højreklikke på Windows-logoet. Også her kan man minimere det hele ved at klikke i højre ende af proceslinjen.
Stifinder har fået en ansigtsløftning. Nu har man et Hurtig adgangsområde, hvor man kan placere og flytte de mapper, man vil bruge hyppigt. I Stifinders basis-skærmbillede kan man også se Hyppige steder og Seneste filer. Det er langt mere anvendeligt nu.

Apps

Microsoft satser stort på såkaldte universal apps. Man nærer et stort håb om, at udviklerne vil udvikle deres apps, så de kan køre på Windows 10 på pc, mobiltelefon og Xbox – i realiteten på enhver skærmstørrelse. Dette fænomen kaldes Universal App Platform (UAP).

Det erstatter det, der i Windows 8 og 8.1 var kendt som Metro-apps eller Modern UI-apps. De er anderledes end desktop-apps, men kan nu leve sammen med desktop-apps på skrivebordet. De har også Live Tiles, der bor i Startmenuen.

Microsoft vil ikke gentage den fejltagelse, man begik med Windows 8 – forestillingen om, at udviklerne vil kaste sig over det nye styresystem. Derfor gør man det nemt for udviklerne at konvertere eksisterende Android-apps, og Microsoft Visual Studio 2015 understøtter nu også Objective C (som man bruger til at lave iOS-apps) og kan kompilere til universal apps.

[pt id=’2035768′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”For en gangs skyld giver Windows Update ingen problemer.”‘]

For en gangs skyld giver Windows Update ingen problemer.

Windows App Store

Der kommer også en ny Windows Store. Den er stadig på betaniveau (i Preview-builds havde Microsoft inddraget den oprindelige Store, fordi betaversionen endnu ikke var helt funktionsdygtig). Foruden et ændret design vil den nye butik rumme både desktop-apps og universal apps.
Ligesom universal apps bliver desktop-apps, der bliver installeret fra Windows Store, styret derfra. Teoretisk set bliver de installeret hurtigt (uden at man skal gøre andet end at klikke én gang for at downloade/installere), man kan afinstallere dem uden bøvl, og de kører i en sandkasse, isoleret fra resten af systemet i stil med universal apps.

Udviklerne vil bruge en Application Virtualization-container (App-V) til at pakke deres desktop-apps til Windows Store.
Firmaer vil også kunne bruge apps fra deres egne versioner af Windows Store. Alt det bliver styret fra Business Store Portal, der håndterer softwarelicenser, centraliseret betalingsinfo og andet.

Vi nævnte tidligere, at universal apps sameksisterer på skrivebordet. Det har betydet, at Microsoft har måttet finde en ny måde at styre dem på, idet Amuletter fra Windows 8 og 8.1 Charms ikke længere eksisterer. Det har betydet en ny menubjælke øverst til venstre, plus standard-ikoner til at minimere, maksimere og lukke ikoner øverst til højre. Man kan selv vælge størrelsen.

Heldigvis er de indbyggede apps’ kvalitet blevet meget bedre. Der er en ny Photos-app, som omfatter et komplet bagkatalog plus funktioner til redigering og filtrering. Sport og Nyheder er også blevet forbedret, selvom de stadig virker en lille smule overflødige. Det bedste af det hele er, at alle disse apps starter hurtigt.

[pt id=’2035769′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Opgaveskift og hurtig visning er omsider smukt integreret i Windows. “‘]

Opgaveskift og hurtig visning er omsider smukt integreret i Windows.

Oversigt

Man har altid haft Alt–Tab – i hvert fald siden Windows 3.x – til at skifte mellem åbne programmer. Men i de seneste 20 år har Microsoft luftet forskellige andre metoder, fra Proceslinje (Win95) til Windows Flip (Vista) og strygning i Windows 8.

Nu har vi Alt–Tab og en ny ting, der hedder Opgavevisning. Med den får man en programoversigt, hvor man med musen kan vælge det program, man ønsker. Det er ret fikst. I alle versioner af Win10 er der et ikon til funktionen på proceslinjen.

Der er imidlertid noget andet, som Opgavevisning kan levere: flere skriveborde. Med et ikon forneden til højre kan man tilføje endnu et skrivebord, så man for eksempel kan have et skærmbillede til e-mail og et andet til Photoshop. Det er en god ny funktion, men det var også på tide. Mac har haft den siden 2009.

Programmer kan være åbne på mere end et skrivebord, men man kan ikke gå ind i vinduer, der er på det andet skrivebord. Tingene bliver holdt nydeligt adskilt. Alt–Tab virker kun på det skrivebord, man befinder sig i.

Man kan kun skifte skriveborde ved at gå ind i Opgavevisning og vælge et andet åbent skrivebord. Herfra kan man også lukke skriveborde.

Indstillinger

Hvis du brugte Indstillinger i Win8 eller 8.1, vil du vide, hvor halvfærdigt det var. Man kunne åbne det og konstatere, at man ikke kunne gøre det, man ville, hvorefter man gik til Kontrolpanel.

Kontrolpanel er der stadig i Windows 10. Og hvis man er en teknisk bruger, vil man komme derind af og til, for eksempel hvis man vil frakoble en netværks-adapter. Men de fleste af os kommer aldrig til at se det. Indstillinger er nu en langt mere omfattende løsning, langt mere logisk arrangeret. I tidligere Windows 10-udgaver virkede den stadig ufærdig, men nu har man stort set alt det, man skal bruge, klart opdelt i ni områder. Man kan også søge i Cortana efter en indstilling, og man kan søge inden i Indstillinger-funktionen.

[pt id=’2035771′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”indstillinger har fået et løft.”‘]

indstillinger har fået et løft.

Søg og Cortana

I Windows 7 var Søg-funktionen nederst i Startmenuen, men nu har den fået plads på proceslinjen. Det hænger sammen med, at Cortana, Microsofts virtuelle assistent, er inddraget, og man kan styre den med stemmen. Desværre kræver Søg stadig lidt arbejde, når man skal finde ting på sin egen pc. Microsoft er så opsat på at integrere potentielle websøgninger i Cortana-resultaterne, at man ofte skal klikke igen for at finde en fil på pc’en.

Det gælder især, hvis man leder efter et generisk filnavn som for eksempel “ferie”. Ligesom i tidligere versioner af operativsystemet kan man klikke på Windows-tasten og øjeblikkelig begynde at skrive søgeordet .

Se også:  Nu kan du køre Android-apps på Windows-computeren

Cortana kan vise information, der er af interesse for brugeren, og man kan oprette og se remindere og meget mere. Det er kun et spørgsmål om, hvor meget input, man leverer.

[pt id=’2035772′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Cortana-interface hvor alle dit livs beslutninger snart bliver truffet.”‘]

Cortana-interface, hvor alle dit livs beslutninger snart bliver truffet.

Cortana bliver også inkorporeret i Microsoft Edge, den nye browser til Windows 10.

Tablettilstand

Microsoft håber, at der bliver solgt mange tablets i de kommende år. Windows 10’s Tablettilstand hed oprindelig Continuum, og den er smart, fordi den er automatisk. Når man fjerner tastaturet, forbereder skrivebordet sig selv på touch, Startmenu bliver til Startskærmen, og apps fremkommer i fuld skærm. Proceslinjen bliver også mere touch-venlig. Ikonerne bliver større, og de fastgjorte app-ikoner bliver slet ikke vist. Dem blader man igennem i Opgavevisning.

Hvis man ønsker det, kan man skifte mellem tablettilstand og ikketablettilstand via indstillingerne i meddelelsesområdet.

AeroSnap

En af grundene til, at Windows 7 var så fremragende et styresystem, bestod i, at det gav os noget andet, AeroSnap. Fidusen ved at fastgøre vinduer til skærmens sider kan virke beskeden, men det er noget, som mange Windows-brugere har glæde af hver dag. Windows 8 fik det lidt galt i halsen, for man kunne kun fastgøre Modern UI-apps på bestemte måder, men det rådede Windows 8.1 bod på.

Windows 10 giver os noget andet: firvejs AeroSnap. Her kan man have fire applikationer i gang, en i hvert hjørne af skrivebordet. Hvis man har en laptopskærm, er det ikke så effektivt, men hvis man har en 27″-skærm, kan det være nyttigt. I tidligere versioner var funktionen så nyttig som en paraply i stormvejr, men nu er den ret god. Man vænner sig hurtigt til den.

Hello og kommandoPrompt

Nye maskiner med Windows 10 og understøttelse af biometrisk sikkerhedshardware vil gøre det muligt at bruge fingeraftryksscanning eller irisscanning til at logge på Windows og applikationer, websites og netværk. Funktionen hedder Windows Hello.

[pt id=’2035773′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kopier og indsæt er omsider med i kommandoprompten efter blot 30 år.”‘]

Kopier og indsæt er omsider med i kommandoprompten efter blot 30 år.

Der er også en ny kommandprompt. Ikke ophidsende, mener du måske, men nu kan man vælge tekst, kopiere den og indsætte den. Ctrl–V virker faktisk. Teksten bliver også ombrudt, hvis vinduet ændrer størrelse.

Tidlig dom

Windows 10 er stadig undervejs. Men af ufærdigt arbejde at være er det forbløffende. Der er flere grunde til, at vi tror, at det bliver en succes. Der er den velkomst, som Microsoft byder udviklerne (hvis Microsoft ikke kan få det til at fungere, er der et problem). Og hertil kommer, at systemet kan hentes gratis af forbrugerne.

[pt id=’2035774′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows Back-up får sit triumferende comeback i operativsystemet.”‘]

Windows Back-up får sit triumferende comeback i operativsystemet.

Men det bedste af det hele er, at det er et operativsystem, der virker. Hvis Windows 8 havde den skrappest tænkelige indlæringskurve, er Windows 10 som at møde en nær ven, man engang kendte. Vennen er blot iklædt noget smart nyt tøj, og det kan vi lide.

[pt id=’2035775′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Fastgørelse af apps til hjørner i Windows 10 gør multitasking utrolig nem.”‘]

Fastgørelse af apps til hjørner i Windows 10 gør multitasking utrolig nem.

Microsoft Edge (tidligere kendt som Project Spartan) er den nye browser til Windows 10, og den er faktisk funktionel, så vi kan bedømme den.
Til at begynde med kan man i øjeblikket ikke flytte sine Foretrukne og bogmærker fra en anden browser, men det vil ændre sig. Den endelige browser vil også understøtte extensions, som udviklerne nemt kan portere fra Chrome. Desuden har Edge et smart nyt “globus”-logo, men det virker også udpræget ufærdigt.

Edge imponerer os ved sin rå ydelse. Siderne bliver renderet superhurtigt. Med Sunspider 1.0.2 til at teste JavaScript-ydelse gav Edge os en score på 201 ms. Det imponerer ikke i forhold til Internet Explorer 11, der fik 137 ms. Men det er bedre end Firefox 37 (260 ms) og Chrome 43 Beta (303 ms). Ikke så tosset, når man tænker på, at der ikke er tale om den færdige vare.

[pt id=’2035770′ size=’large’ link=’file’]

 

Browsing kræver stadig arbejde, og nogle af de mere komplekse websites virker ikke ordentligt. Vi kunne tjekke e-mail, men Hangouts blev ikke indlæst. Når vi prøvede at få forbindelse til sociale konti, tog det tre forsøg, før det virkede.

Mange funktioner virker klodsede. Skrivning i tekstfelter kan tage tid, og der er nogle sære detaljer. Man kan således ikke vælge en URL med et dobbeltklik i adressebjælken. Skift mellem faner var også en belastning, og i øjeblikket kan man ikke lukke faner. Der mangler visse ekstrafunktioner, for eksempel muligheden for at trække filer ind i browseren (for at vedhæfte dem til en e-mail eller uploade dem til et cloudlager).

Lad os dvæle ved de funktioner, der faktisk virker. Man kan finde sager og fremhæve specifikke ord med Ctrl-F. Kopier og indsæt virker fint. Der er en indbygget notesblok, således at man kan gemme og kommentere websider. Og en læsetilstand fjerner det indhold, man ikke har brug for.

Der er et pop up-panel, som man kan starte fra en download-pop up, eller med en knap på titelbjælken. Ligesom i IE kan dette panel vise Historik og Foretrukne. En anden visning viser ens Læseliste. Man kan vælge hvad som helst og “Spørge Cortana” om det, man har fremhævet, ved at højreklikke. Det fremkalder en bjælke med søgeresultater. Med Cortana-integration kan man nemt søge og føje info til sin Cortana-profil, og det bør være nyttigt.

Hvis vi skulle karakterisere Edge med få ord, bliver det: Browsing er o.k., men der er meget lidt pynt på kagen.

Microsoft afslørede under Ignite-konferencen i maj, at Windows 10 bliver den sidste version af Windows. Før du går ud med plakater, der varsler verdens snarlige undergang, kan vi berolige dig: Windows forsvinder ikke. I stedet arbejder Microsoft hen imod at levere styresystemet som en tjeneste. Det har man talt om før, men det ser ud til, at det nu kommer til at ske.

I stedet for at frigive en helt ny version af sit desktop-styresystem med få års mellemrum vil Microsoft anlægge en Apple-agtig facon og levere forbedringer via softwareopdateringer.

[pt id=’2035776′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”HoloLens får Win10 men efter pc-lanceringen.”‘]

HoloLens får Win10, men efter pc-lanceringen.

Det kan måske forklare det forsigtige forhold til lanceringsdatoer. Vi får måske ikke alle de funktioner, vi har talt om, 29. juli, men de bliver føjet til styresystemet med tiden. Microsoft lægger Windows 10 ud som en gratis opgradering til alle brugere af Windows 7, Windows 8 og Windows 8.1. Det er dog stadig uklart, hvilken form for abonnementspris der senere bliver indført.

Startmenuen og indbyggede applikationer er nu blevet frigjort fra selve operativsystemet, således at brugerne kan få hurtigere opdateringer. Fremover skal man ikke vente på en komplet Windows-opdatering.

Microsoft vil levere mindre selvstændige opdateringer. Det har vi set i Windows Insider Preview med applikationerne Mail og Calendar. Det betyder, at smartphone-producenter kan opdatere kerne-apps såsom kamera, fotogalleri og mail uden at vente på, at der kommer en komplet opdatering af styresystemet.

Microsofts næste større opdatering med kodenavnet Redstone forventes at komme i 2016, og den skal udbrede Windows 10-support på enheder som HoloLens.

Microsoft har bekræftet, at syv forskellige versioner af Windows 10 vil ramme smartphones, pc’er, tablets, HoloLens og professionelt udstyr senere på året.

Windows 10 Home er forbrugerudgaven til pc’er, tablets og 2 i 1-enheder. Xbox One-ejere vil også kunne spille spil på enhver Win10-pc efter lanceringen. Windows 10 Pro leverer større kontrol over pc’er, tablets og 2 i 1-enheder. Denne version sigter på små firmaer. Desuden kommer Windows 10 Mobile til telefoner og små enheder. Den vil i høj grad virke ligesom sin desktop-slægtning på grund af de universelle Windows-apps, der bliver brugt i Windows 10 Home og Mobile.

[pt id=’2035777′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Lanceringsdatoerne afhænger af de enkelte Win10-versioner. “‘]

Lanceringsdatoerne afhænger af de enkelte Win10-versioner.

Professionelle kunder vil få en speciel Windows 10-version, der bygger på Windows 10 Pro, men med mere avancerede styringsredskaber. Windows 10 Enterprise omfatter funktioner som evnen til at bruge Windows Update for Business, der styrer det tempo, hvori den nye teknologi bliver inddraget.

Denne version bliver komplementeret af Windows 10 Mobile Enterprise, der giver et højere sikkerhedsniveau og styring af mobile enheder, og som er fleksibel, når det gælder opdatering af de ansattes mobile enheder.
Endelig svarer 10 Education til Windows 10 Enterprise, bortset fra at den er gearet til skoler. Meningen er at få skoler og studerende, der bruger Windows 10 Home Pro, til at opgradere til denne version.

Microsoft har også bekræftet, at der kommer specielle versioner til andre enheder som pengeautomater, håndholdte terminaler og industrirobotter. Windows 10 IoT Core bliver lanceret på samme tid.

Læs meget mere om Windows 11 i Alt om DATA 11, der er ude i kioskerne nu. Du kan også købe en digital kopi af Alt om DATA, som du kan læse på computeren, eller Alt om DATA i iPad-version til blot 42 kroner.


TAGS
Microsoft
Windows
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S