Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mageløse medie-monstre

Er du inkarneret filmfan og ynder, i det hele taget, at
have adgang til mobil underholdning i hjemmet, er en multimediebærbar måske
lige sagen for dig.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her på Alt om DATA har vi kigget på flere forskellige typer bærbare gennem tiderne. Men det er vist ikke forkert at sige, at vi ikke har fokuseret på multimediebærbare i en stortest gennem meget lang tid. Siden widescreen-formaterne er slået igennem på de bærbare computere er filmfremvisning på en bærbar unægteligt blevet meget sjovere. Det har været motivationsfaktoren til at kigge på bærbare fra en lidt anden vinkel end normalt.

HD-filmformaterne er kommet for at blive, og nu ikke blot på stuens tv. Vi satte os derfor for at kigge på modeller, som producenterne af forskellige årsager betegner som værende multimediemodeller. Indledningsvis håbede vi at få lutter modeller ind med Full HD altså en skærmopløsning på 1920x1080 pixel. Det gik ikke helt efter planen, men alle modeller er dog HD modeller der alle kan præsentere HD-materiale i et regelret format.

Ikke blot en filmboks

Multimediebærbar betyder ikke, at computeren kun skal kunne anvendes til filmvisning og lignende. Der er i dens reneste form snarere tale om en specialiseret allroundbærbar, der er målrettet til at udfylde den generelle rolle som mobil underholdningsplatform. Mobil i den forstand, at deltagerne her i testen er lette at transportere rundt i hjemmet.

Sammenlignet med de mange lette bærbare, der kan erhverves i dag virker de gumpetunge. Og så trives deltagerne bedst i nærheden af en stikkontakt, det kan ligeså godt pointeres med det samme. Ak ja, det er svært at få det hele især for det halve. Kompromisser skal indgås ved enhver investering, om så ikke andet med den bedre halvdel.

Men hvad kan der så forlanges eller forventes af en multimediebærbar? Som sagt er store dele af oplevelsen bundet op omkring en god skærm, der skal kunne bære at vises film på, såvel som være egnet til at præsentere andet grafisk indhold på en fordelagtig måde. Desuden skal enheden råde over en tilstrækkelig stærk processorkraft og deslige grafikstyrke til, at kunne afvikle multimedieindhold uden at der opleves ulemper derved.

Men enheden skal ligeledes være så alsidig, at den såvel kan håndtere flere typer multimedieindhold såsom film, lyd, fotos, spil, animationer og andre opgaver, der er rettet mod at give en indlevelsesfyldig brugeroplevelse såsom interaktiv internetbrug og lignende.

Men almindelige arbejdsopgaver skal den bærbare selvfølgelig også have overskud til at mestre. I forhold til gamer-bærbare behøver processoren, og især grafikkortet, ikke at være ligeså voldsomt proportioneret. Men hvad der betyder en hel del for forståelsen af en multimediebærbar, er de dele, der knytter sig til brugeroplevelsen, og hvor god enheden er til at understøtte de medfødte egenskaber.

Features er specielt vigtige for en multimediebærbar. Det kan være, hvor god den indbyggede lydchip og de medfødte højttalere er til gengivelse af den lydmæssige indhold af multimedieindholdet. Det kan også omhandle, om enheden har tv-tuner eller ikke mindst Blu-ray-drev.

Men for at være en god egentlig multimediebærbar, skal enheden også tilbyde godt med tilslutningsmuligheder såsom hdmi, eSATA og så videre, der kan være med til at øge brugeroplevelsen i forbindelse med multimedieindholdet.

I dag er husets fladskærme i sig selv ved at udvikle sig til små computere og letheden, hvormed man kan afspille sine HD-film fra den bærbare på tv'et, skal ikke undervurderes som værende en væsentlig del af det at være en multimediebærbar.

Desuden er det en fordel, hvis det er muligt, at betjene den anvendte multimediesoftware uden, at man skal rode rundt i softwaremenuer. Det kan være via integrerede brugerinterfaces samt eventuelt fjernbetjeninger.

Sådan testede vi

Ud fra devisen, at den multimediebærbar skal kunne lidt af hvert, udsatte vi deltagerne for en todelt undersøgelse. Den ene gik på forskellige målinger på, hvorledes de enkelte bærbare ydelsesmæssigt var i stand til at klare opgaver lige fra diverse multimedieopgaver til almindelige kontoropgaver.

Den anden, og ikke uvæsentlige del, var en hands-on test, der gik på, hvorledes den enkelte bærbare føltes i brugerøjemed, når de enkelte opgaver skulle klares. Vi udførte en lang række målinger i SiSoftware Sandra, PCMark Vantage, HD Tune Pro, CineBench R10 og endeligt de i Crysis indbyggede benchmarks for at kunne vurdere enhederne evne til forskellige arbejdsopgaver. Selvfølgelig gennemløb alle deltagerne vores Battery Eater 2.70 i klassisk-indstillingerne, der er en optegnelse af værst tænkelig scenarie for de stakkels batterier.

Testens dyreste deltager, til gengæld også et udstyrsstykke med testens eneste ordinære quad core-processor, Intels Core 2 Quad Q9000-processor på 2,00GHz. Alt ved modellen skriger multimedie, herunder også den 18,4” Full HD-skærm.

Skærmen er af glare-typen og er glimrende som hos alle deltagere, men det er snarere de ekstra deltaljer og omfanget af features, der gør denne mutilmediebærbar til noget særligt. Aspire 8930G har blandt andet indbygget tv-tuner, og råder desuden over en Blu-ray-brænder, hvilket kun én anden deltager her i testen kan prale af.

Det indbyggede optiske drev fra Pioneer er desuden hurtig til at skrive til medier. Filmfremvisning var en fornøjelse på skærmen, og grundet den store skærm kunne man godt gå lidt på afstand, så den medfølgende fjernbetjening kunne anvendes fornuftigt.

Men ellers er Aspire 8930G et eksempel på, hvor godt en bærbar kan tilrettes til en bestemt arbejdsopgave, men det har så også vist sig i prisen. Da kabinettet har den størrelse den har, er der blevet plads til et fuldt tastatur med numerisk tastatur og i venstre side et decideret betjeningspanel til multimedieindhold. Dette berøringsfølsomme interface til styring af lyd og Windows Media Player var den sejeste løsning til kontrol af lyd med led-ikonerne, som var placeret i en halvbue.

Desuden havde enheden fem kanals Dolby Digital Theater surround-system, der leverede testens mest kraftfulde og imponerende lydtæppe. Som det kan ses i specifikationsskemaet er der ikke meget, man savner. Ellers er der ikke meget at sige end, at det er enheden med de fleste kræfter i PCMark Vantage, CineBench R10 med flere kerner og i Sandra generelt. De to 500GB harddiske er også hurtige, dog skal det siges, at 8930G uventet ikke fik så god score i Crysis som de bedste.

Asus N90Sv imponerer om ikke andet med sin størrelse. Det er testens største enhed fysisk set. Sammen med Acer-modellen er det også eneste model med en 18,4”-skærm. Den var ligelede udstyret med et Blu-ray-drev, hvilket synes logisk til en multimediebærbar i disse tider. Her var der dog tale om et multidrev med mulighed for at brænde dvd’er og ikke Blu-ray-medier.

Ikke desto mindre havde N90Sv visse grundlæggende fællestræk med modellen fra Acer. Tasterne var store ikke superflade med en god størrelse og ledsaget af et numerisk tastatur. Også her kunne multimedieindhold administreres fra venstre side af tastauret, her i form af en dreje- og fire trykknapper.

Lydniveauet kunne bestemmes via drejeknappen, der i operation dog ikke efterlod det store indtryk og virkede lidt glat trods små friktionsknopper. Mutefunktionen og de andre knapper der styrede skærmtilstand og deslige virkede dog som en drøm.

Udstyrsmæssig kunne den ikke følge med Asus-modellen, men til filmbrug var den dog isoleret lige så anvendelig, hvis man kan leve uden alle ekstrafunktionerne. Grafikkortet er til gengæld et GeForce GT130M med 1GB ram hvilket gjorde, at den med 25-27 fps i cpu og gpu tests i Crysis viste sig som en af de bedste til dette spil. Og dette selv om den ikke scorede overvældende i PCMarks gaming suite.

Generelt set var den Core 2 Duo T6400-bestykkede enhed heller ikke blandt de bedste til krævende opgaver. Dog skal det siges, at det optiske drev klarede sig meget pænt, mens ydelsen for de to 320GB harddiske lå blandt de bedste. Batterilevetiden var med 1:45 time meget pæn for en enhed af denne størrrelse og type.

Lidt af et kuriosum i denne test, da der grundlæggende er tale om en business bærbar. Men skærmopløsningen på 1600x900 pixel sammen med medfølgende multimediesoftware gør, at HP vil lade den deltage som lidt af en outsider til titlen multimediebærbar.

Men HP har valgt at smide Intervideo WinDVD DVD-afspiller på maskinen, selv om den kommer med Windows Vista Business, så noget multimedia er der kommet ud af det.

Ser man på tilbehørslisten er den ikke imponerende, den strutter ikke med tilslutningsmuligheder og råder ikke over et Blu-ray-drev. Dog har en det 2.0 Megapixel webcam og skærmen på 17,3” med en skærmopløsning på 1600x900 pixels er ganske behagelig. Faktisk var det testens eneste bærbare, der ikke havde en skærm af glare-typen. Det gav ikke det ekstra pift til farveglansen, som denne type tilbyder, men til gengæld var den ret ligeglad med lysindfald. Det skal siges, at modellen også kan fås med glare-skærm.

To andre lyspunkter var prisen på knap 7.000 kr. der gjorde den til testens billigste og batterilevetiden, der blev målt til for denne test uhørte 2:16 timer. Tastaturet var for øvrigt af lavprofil-typen med mellemrum mellem tasterne og rigtig behageligt at anvende.

Musetasterne til touchpad krævede lidt tilvænning, da de vippede ved kontakt. Processoren, en Intel Core 2 Duo P7370 på 2,00GHz, var fin, grafikkortet - en ATI Mobility Radeon HD 4330 512MB - virkede dog en anelse hulbrystet.

Med en score på små 13 og 17 fps i de to Crysis-målinger og med en lav gaming score i PCMark Vantage, må det slås fast, at spil ikke skal fylde for meget i køberens bevidsthed. Det optiske drev var også lidt sløvt, hvorimod harddisken lå meget pænt til ydelsesmæssigt.

Også denne HP er lidt særligt, det er nemlig en udgående model. Men da vi ikke kunne få fat i efterfølgeren til testen, kom modellen alligevel med. Ene og alene på den baggrund at efterfølgeren, som hedder HDX16-1200eo Premium, er nærmest identisk.

Forskellen ligger i en nyere GeForce GT30M grafikkort med 1GB ram, i stedet for det i denne model anvendte GeForce 9600M GT med 512MB ram. Processoren i HDX16-1200 er en Core 2 Duo P7450 på 2,13GHz, så den er taktet lidt under 1000eo’s på 2,26GHz. Men udover dette er forskellene ikke til at pege på, selv prisen bliver den samme.

Hvad man eller må fastslå er, at der er tale om en multimediebærbar i ordets egentligste forstand med en 16”-opløsning på 1920x1080 pixel. Desuden råder enheden over Blu-ray/dvd-afspiller, tv-tuner og eSATA. Fjernbetjening fulgte også med.

Der mangler med andre ord ikke features. Skærmen står rigtigt flot, er dog også noget følsom over for indfaldene lys. Tastaturet er ikke ultrafladt, men føles meget behageligt, selvom det ikke var helt så let at anvende som eksempelvis på den anden HP-model.

Der var endvidere integreret fingerberørings paneler bag tastaturet, det hele virkede meget helstøbt og vel nok den bedste totale mulighed for kontrol med multimedieindhold. Med henblik på at visse målinger vil være anderledes på HDX16-1200eo, som jo er den model, der kan købes fra nu af, kan følgende siges:

Den klarede sig rigtigt godt i CineBench og lå meget fornuftigt i PCMark Vantage, hvor den scorede en høj gaming score. Den må forventes at blive endnu bedre i Crysis med det nye grafikkort, men det er også fra et moderat niveau. Målingerne på det optiske drev kunne desværre ikke foretages, og harddisken var, med 46,1 MB/sek, testens andet-dårligste.

Man skal være mere end almindelig dygtig for, ved første øjekast, at kunne se forskel på de to Sony-modeller. Men den er der, og det er en glimrende mulighed for at løfte en kroget finger i vejret og påpege noget nærliggende. Hvis en test af en bærbar i en modelserie af bærbare skuffer, så tænk over at med en anden konfiguration eller modelnummer, kan det være en vindermodel. Dette er den lille udgave, hvilket dog ikke betyder, at den er tandløs.

Fælles for begge Sony Vaio-modellerne er, at de ikke strutter med specielle multimedie interfaces, som de inkarnerede multimediemodeller her i testen. De har en mere stilet og designet tilgang til multimedieanvendelse.
VGN-FW41E/H præges af den flotte 16,4” glareskærm med en opløsning på 1600x900 pixel. Tastaturet er en fryd at bruge, ligeså med touchpad.

Lydmæssigt klarer de to Vaioer sig godt, dog ikke i niveau med de store deciderede multimediebærbare med specielle højttalersystemer. Blu-ray-afspiller er det heldigvis blevet til. Modellen baserer på Intel Core 2 Duo T6400 2,00GHz, og enheden klarer sig generelt godt både i PCMark Vantage samt i Crysis.

I CineBench imponerede processoren ikke, ligesom harddisken med sine 53,5 MB/sek lå godt, dog ikke i toppen. Hvor enheden virkeligt slog igennem var, når det indbyggede ATI Mobility Radeon HD 4650 512MB blev sat på arbejde. Den gjorde sit arbejde så godt, at de to Vaio’er dominerede Crysis-testene, kun storebror VGN-FW41M/H var en smule hurtigere end denne Sony.

Det skal dog siges, at det optiske drev ikke var helt på omdrejningshøjde med de bedste i testen, om det skyldes, at de to Sony bærbare var præ-produktionsmodeller vides ikke.

VGN-FW41M/H har blandt andet Full HD-skærm med en opløsning på 1920x1080 pixels. Desuden råder den over testens stærkeste processor målt på frekvens, nemlig en Intel Core 2 Duo P8400 på 2,53GHz. Der er også tale om en virkelig stærk bærbar, der scorer bedst af alle bærbare med dual core-processorer i PCMark Vantage og ligger med i toppen i Cinebench benchmark sammen med HP Pavilion HDX16-1000eo, når man ser bort fra multikernemålingen, hvor Acers fire kerner selvfølgelig vinder.

Ellers er der igen, undtaget når vi taler om Acer, tale om processoren med de største ydelsesresserver, harddisken viste sig desuden at være testens hurtigste i gennemsnit med 62,6MB/sek. Batterilevetiden er derfor med 1:19 minutter heller ikke noget at råbe hurra for. Men de andre deltagere klarede sig for det meste ikke markant bedre.

På multimediesiden skal det tilføjes, at Blu-ray i Sony Vaio VGN-FW41M/H som blot den anden i testen, ikke blot er en afspiller men samtidig en Blu-ray-brænder. Grafikdelen sørger ATI Mobility Radeon HD 4650 512MB også for her, og det mærkes. I Crysis er denne Sony med cirka 28 og 36 fps i henholdvis cpu og fpu test den bedste, dog skal det siges, at FW41E/H ikke ligger langt fra. Det optiske drev lå også her i den lave ende med en målt hastighed, der lå nær det halve af, hvad de hurtigste drev i testen kunne præstere.

Da de to Vaio’er er nærmest identiske er tastaturet her også fantastik, og nej der er ikke blevet plads til numerisk tastatur. Hvor stærk denne model er kan ses ved, at den vinder to af de syv deltests som PCMark Vantage består af og indtager andenpladsen i fire tilfælde udover dette.

Eneste af de deltagende multimediebærbare, hvor skærmen har et størrelsesforhold på 16:10, resten holder sig til det endnu mere filmorienterede 16:9 format. Den 15,4” store skærm med opløsningen 1440x900 pixel virker også nærmest filigran sammenlignet med testens største skærme, hvilket kan virke en anelse beskæmmende ved direkte konfrontation. Skærmen er ellers af glimrende kvalitet.

Qosmio F50-113 er også testens eneste deltager, der har en indbygget Quad Core HD-processor. Det kan sammenlignes med en co-processor, der aflaster hovedprocessoren i forbindelse med HD-streaming, billedgenkendelse og billedbehandling. Det medfører da også, at Toshiba Qosmio F50-113 er ret god til at opskalere dvd-film til HD-format. Bevares fuldstændig Blu-ray-kvalitet opnås ikke, men det er nu meget pænt alligevel.

Desværre er denne bærbare ikke udstyret med Blu-ray-drev, hvilket eller havde passet fint ind i enhedens multimedie tema. For her er igen en bærbar med separat kontrol af lyd og deslige udenom softwaren, desværre er drejehjulet til volumenindstilling ikke alt for nem at anvende. Det værste er den knasende fornemmelse, der breder sig, når hjulet anvendes. Man kan jo selvfølgelig også i stedet anvende den medfølgende fjernbetjening.

Processoren er en Intel Core 2 Duo P8600 på 2,4GHz, og grafikkortet er den velkendte GeForce 9600M GT. Derfor burde den klare sig fornuftigt i Crysis, hvad den underligt nok ikke gjorde.

Det var en spidsfindighed, for i gaming suiten i PCMark Vantage lå den på linje med Sony Vaio VGN-FW41E/H. Ellers lå den og havde ikke ret meget afstand op til den store Vaio med dens 133MHz hurtigere processor som forventet. Harddiskmålingen viste testens svageste resultat med 35,3 MB/sek. Til gengæld var det optiske drev blandt de hurtigste.

Nu er det op til jer læsere, hvad I vil kalde en multimediebærbar, og hvilke features der er vigtige for jer. Men en god stor skærm, helst i 16:9 formatet, og et Blu-ray-drev må nærmest obligatorisk.

De deltagende multimediebærbare kan groft ses deles op i to grupperinger. Den ene med stor vægt på multimediefunktioner af den en eller anden grad, hertil hører Acer, Asus, HP HDX16-1000eo samt Toshiba. Den anden grupperinger er enheder der er kan være lige så veklegenede, men hvor man må søge forgæves efter de ekstra finessser dertil hører de to Sony Vaio’er samt HP ProBook 4710s, der er testens mindst sandsynlige kandidat men som sagtens kan anvende stil formålet alligevel.

Man kan også dele op mellem spilorienterede og ikke decideret spilorienterede. Til første kategori tilhører Asus, de to Sony Vaio’er, og når dette er skrevet HP HDX16-1200eo. Hvad man søger er lidt op til en selv.

Acer Aspire 8930G-904G100WN vandt testen med et mulehår, selv om den er den mest komplette af samtlige multimediebærbare. Den er så også dyrere og måtte lide lidt under, at testdeltagerne oprindeligt var tiltænkt at ligge lidt højere prismæssigt, end de kom til at gøre.

Sony Vaio VGN-FW41M/H bliver anbefalet, fordi det er en virkelig god bærbar også til multimediebrug. Men først og fremmest har den en fremragende skærm og, som modellen fra Acer, testens to eneste Blu-ray-brændere. Her ville vi gerne tilføje HP HDX16-1200eo, men da vi teknisk set ikke har testet den, kan vi ikke rigtigt få os til at gøre det.

Den testede HDX16-1000eo er nemlig udgående, men forvent at HDX16-1200eo bliver en del stærkere til spil og grafikkrævende opgaver. Da resten, undtagen processoren, ikke ændrer sig, tøver vi ikke med at sige, at I brugere skal holde øje med HDX16-1200eo, den er ganske fremragende uden tvivl.

Sony VGN-FW41E/H render med prisen som bedste køb, her fås virkeligt meget multimedie og almen bærbar kunnen for rimelige penge. Acer N90Sv glimrer ved sin store og også flotte skærm, den mangler dog lidt til almindelige krævende opgaver.

HP ProBook 4710s er ikke en egentlig multimediebærbar, men den kan, grundet den glimrende skærm og den fornuftige batterilevetid, i højere grad kombineres med andre computergøremål, hvis ikke multimediebrug er andet end et supplement på den bærbare.

Den sidste model er Toshibas Qosmio F50-113, der i realiteten er en virkelig glimrende bærbar. Den mangler bare Blu-ray-drev. Den er dog meget stærk til forskellige computeropgaver, dog virker skærmen lidt som et antiklimaks sammenlignet med de andre multimediebærbare. Blev den testet alene ville begejstringen sikkert være større.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Sådan vægter vi bedømmelserne

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]