Home » Mobiltelefon » Foldbare mobiler: Sådan er den næste generation af smartphones
Foldbare mobiler: Sådan er den næste generation af smartphones

Foldbare mobiler: Sådan er den næste generation af smartphones

Share

Står mobiltelefonen foran en ny revolution? Vi kigger nærmere på de foldbare skærme, som kan være starten på en ny ære for smartphones

Tid til at folde

Med Samsung Galaxy Fold og Huawei Mate X har vi fået en helt ny verden af mobiltelefoner, som kan forvandles til en tablet på et splitsekund. Fremtiden er foldbar.

Efter mange års ventetid på den første foldbare telefon, som er værd at købe, dukker der pludselig to op inden for et par måneder. Samsung annoncerede sin Galaxy Fold smartphone til lancering, men efter fejl i skærmen på de første, er den først på vej ud nu. Annonceringen blev hurtigt efterfulgt af Huaweis afsløring af Mate X, som formentlig er på markedet i november.

Det virkelig interessante er, at disse to pionerer ser så forskelligt på konceptet. Samsung Galaxy Fold har to adskilte skærme. Når mobiltelefonen er lukket sammen, er der en 4,5” OLED-skærm at kigge på (“Cover Display”) med en opløsning på 840 x 1960 pixel. Den kan du bruge som på en traditionel smartphone, selvom så lille en skærm nærmest er blevet en sjældenhed.

God pixeltæthed

Hvis du vil have noget større at kigge på, lukker du bare telefonen op og et større display af OLED-typen dukker op. Det er den foldbare skærm. Den har en størrelse på 7,3” og en opløsning på 1536 x 2152. Det er måske lidt “low-res” sammenlignet med skærmene på tidens high end-mobiler, men det giver da stadig en pixeltæthed på 362 pr. tomme, hvilket er rigeligt til at skabe et skarpt billede.

Se også:  Årets mest ekstreme mobil: Xiaomi Mi 10 Ultra har 120W opladning og 120 x zoom

Når du åbner telefonen, vil det, som foretager dig, blive flyttet over på den anden skærm. Nu kan du bare se mere af det. Dertil kommer, at du kan åbne flere apps på samme skærm. Det ser ret fikst ud – ud fra det, som Samsung hidtil har vist med deres One UI Android-skin. Men vi har dog ikke haft produktet i hånden endnu.

Vi tilbageholder derfor også vores dom over designet. Chassisets finish ser dog umiddelbart fint ud, men de store, tomme felter over og under frontskærmen er ikke pæne, og hele smartphonen virker noget stor og klodset, når den er lukket. Men måske vil den ligge godt i hånden.

Kun en enkelt skærm

Huawei gør det på en anden måde. Den nye Mate X har kun en enkelt skærm, som folder sig omkring ydersiden modsat Samsungs løsning, der ligger på indersiden. Når Mate X er lukket, ser du en 6,6” stor skærm med 1148 x 2480 pixel. Dermed ligger den opløsningsmæssigt ganske tæt på ikke-foldbare topmobiler.

Se også:  Den ultimative arbejdsmobil: Holder til alt og har termisk kamera

Resten af skærmen folder sig omkring bagsiden af mobiltelefonen, hvor den faktisk kan bruges som en sekundær (om end smal) skærm. Her kan du vise andre personer det, som dukker op på hovedskærmen – eller den kan bruges til at planlægge selfies. Når du vil bruge Mate X som én skærm i tabletstil, skal du trykke på en lille knap i højre side og kan derefter folde bagskærmen op. Herefter har du én stor skærm på 8” (“Full View”) og med en opløsning på 2480 x 2200.

5G hos Huawei

Samsungs tabletlignende display har et størrelsesforhold på cirka 4:3 ligesom de fleste iPads og Samsungs egen Galaxy Tab S4. Huawei-skærmen er udfoldet næsten kvadratisk (8:7,1), så måske gør den bedre brug af den tilgængelige plads.
Begge maskiner har lynhurtig hardware og topkameraer. Huawei lover endda 5G-understøttelse.

Men de skal også have den ypperste teknologi. For de to nyheder bliver hamrende dyre. Apples XS Max er det rene slagtilbud ved siden af. De danske priser kendes ikke, men Galaxy Fold vil nærme sig de 15.000 kroner, og forvent, at Huawei Mate X ligger en smule højere endnu. Det er selvfølgelig alt for meget for en mobiltelefon, men mon ikke vi ser nogle helt andre priser i løbet af et par år?

TAGS
foldbar mobil
foldbar skærm
smartphone

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S