Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fokus: Bag om ID1

Efter et kun 9 måneder langt udviklingsforløb lancerer et lille dansk firma en smartphone, som vender op og ned på de fleste forestillinger om, hvordan en mobiltelefon skal betjenes.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Christina Agger er en af de danskere, som virkelig brænder for mobiltelefoner. Med 15 års erfaring fra både hardware hos Nokia og tjenester hos Telia har hun en enestående baggrund. Hun nåede også at være salgsansvarlig hos danske Lumigon, som efter flere års tilløb endnu mangler at få gang i deres ellers meget lækre smartphones.

I februar 2015 besluttede Christina sig for at blive selvstændig, iværksætter og CEO (adm. direktør) for sin egen virksomhed ID2ME, og helt efter planen kunne hendes firma den 5. januar 2016 holde premiere på ID1-smartphonen.

Tryk og slip
Umiddelbart minder ID1 meget om masser af andre smartphones med 5”-skærm i 16:9-format, men så snart den tændes, adskiller den sig radikalt fra mylderet af iPhone- og Android-enheder på markedet.

Læs vores test af ID1 her.

Startskærmen er ikke den sædvanlige side fra et frimærkealbum med ikoner. Til at begynde med er den blank med en baggrund af røde prikker, som bekræfter, at der er liv i elektronikken. Derfra kan man ved at føre tommelfingeren vandret hen over den nederste del af skærmen komme frem til nogle hjul med de velkendte apps fra Android-universet.

Utroligt, men sandt – en Android-startskærm uden ufjernelig bloatware. Med et vandret swipe kommer du ind i mappemenuen med apps, som du selv kan organisere. Utroligt, men sandt – en Android-startskærm uden ufjernelig bloatware. Med et vandret swipe kommer du ind i mappemenuen med apps, som du selv kan organisere.

Men hvor disse apps hos mange af os ligger hulter til bulter – bortset fra den bloatware, som producenten tvinger ned i halsen på os – har ID1-udviklerne organiseret dem i mapper med navne som ”Kreativ”, ”Værktøjer”, ”Social”, ”Medier” og ”Favoritter”. Det virker noget mere fleksibelt end

Androids standardmuligheder ”Brugerdefineret rækkefølge”, ”Alfabetisk” eller ”Mest brugte”.

Der er i princippet ingen grænser for, hvor mange mapper man kan oprette, og i hvilke af dem man kan vælge at have sine apps liggende.

Navigationen i brugerfladen er designet til sms-generationen med store tommelfingre og lynhurtige reflekser. På ID1 bliver app-oversigten ikke stående ret længe, så du kan ikke i ro og mag orientere dig og tappe på det ønskede ikon. Derimod skal du have en tommelfinger solidt plantet på skærmen og bruge denne finger til først at vælge mappe ved at swipe vandret. Derefter kan du ved at swipe lodret vælge den ønskede app, og den aktiveres så, når du slipper skærmen.

ID1 skifter tilbage fra et mappehjul til startskærmen efter 1,3 sekunder uden berøring. Det lyder som en meget kort frist, men ifølge ID2MEs softwareudvikler Kasper Larsen er det intet problemfor målgruppen mellem 15 og 25 år.

Den unikke mappehjul-struktur er designet som en overbygning på en standard Android-platform, og Kasper oplyser, at den ikke kan fjernes med en form for jailbreak. Hvis man forelsker sig i ID1, men ønsker en mere konventionel brugerflade, er der egnede laun-chers til download i Google Play-butikken.

Mappehjulet ”Favoritter” på en spritny ID1 giver direkte adgang til syv velkendte apps. De grå plustegn kan erstattes af andre ikoner, som efter brugerens eget ønske skal tilhøre denne kategori. Mappehjulet ”Favoritter” på en spritny ID1 giver direkte adgang til syv velkendte apps. De grå plustegn kan erstattes af andre ikoner, som efter brugerens eget ønske skal tilhøre denne kategori.


Constant Beta
ID2ME er ikke blinde for, at it-produkter aldrig bliver helt færdigudviklede – i hvert fald ikke før de er forældede. Løbende opdateringer af styresystemer og apps er en del af livet. Men denne ofte irriterende situation vil firmaet vende til noget positivt ved at lancere ID1 ud fra en Constant Beta-filosofi og gøre op med den envejskommunikation, som stort set alle producenter har med deres brugere.

Denne vision skal realiseres ved oprettelse af et IDLAB, som både er et fysisk showroom og et digitalt rum, hvor brugerne ikke alene kan lære at rykke rundt på deres apps, men også kan komme til at påvirke fremtidens udvikling inden for smartphone-anvendelse.

Som Christina Agger udtrykker det:
”Vi tror på, at de unge ligger inde med masser af kreativitet og innovation og gerne vil engagere sig i at udvikle fremtidens telefon. Med IDLAB ønsker vi at imødekomme de unges ønsker om personalisering og involvering, og med en åben tilgang ønsker vi løbende forbedringer og videreudvikling af telefonen – eksempelvis inden for lyddesign, grafisk design og apps. Vi vil med andre ord give vores brugere indflydelse og i samarbejde med dem skabe en bedre smartphone-platform.”

Op ad bakke
Christina og hendes team er helt på det rene med, at ID1 er et nicheprodukt, som næppe giver søvnløse nætter hos Apple eller Samsung. Deres smartphone er i danske butikker nu, og senere i år kommer telefonen til Sverige. Derefter er det planen at gå videre til andre europæiske lande. Hvis det lykkes at inddrage brugerne som planlagt og programmere dem med ID2MEs pionerånd, har vi måske oplevet fødslen af et Linux til mobiltelefoner.

CEO Christina Agger omgivet af fire af sine i alt 20 medarbejdere i ID2ME. Til venstre sidder softwareudvikler Kasper Larsen. CEO Christina Agger omgivet af fire af sine i alt 20 medarbejdere i ID2ME. Til venstre sidder softwareudvikler Kasper Larsen.