Home » Betalingssoftware » Første kig på Windows 8
Første kig på Windows 8

Første kig på Windows 8

Share

Vi ser ind i fremtiden, efter at Microsoft har givet os lov til at prøve Windows 8 …

Der er meget på spil, når det gælder mobile operativsystemer. Apple hersker over tablet-pc’erne og er nummer 2 efter Googles smartphones. På begge fronter sakker Microsoft agterud. Selskabet har desperat brug for, at lykken vender.

Developer Preview er en præ-betaversion, og der er derfor nogle begrænsninger og nogle skarpe kanter. Det værste er, at den tidlige version kun er x86. Den hardware, der skal køre de meget omtalte Arm-versioner, er endnu ikke lavet færdig.

Hvad fortæller denne version af Windows 8 os om den endelige udgave? En ting er sikker: Windows 8 er Microsofts operativsystem til desktop, laptop og tablet. Det samme system er beregnet til at gå fra skærme i dagligstuen over ultrabærbare notebooks til store spil-maskiner og professionelle systemer.

Det nye operativsystem omfatter også Windows Phones 7’s Metro-touchflade med levende fliser. Hvis du ikke har set det mobile operativsystem, kan vi fortælle, at fliserne er superikoner. En applikation såsom en aktiekurstjekker virker måske kun i lille format, mens andre fliser starter applikationer med fuldt skærmbillede.

Windows 8 omfatter også gestusstyring. Det virker på tablet-pc’er med touchskærm og med traditionelle maskiner med mus og tastatur. Gestussene gør det blandt andet muligt at lægge to applikationer på skærmen side om side. De virker også på en traditionel Windows-desktop, og man kan styre og interagere med mere komplekse applikationer.

[pt id=’2019685′ size=’large’ link=’file’]

 

Et enkelt svar

Intet andet operativsystem har prøvet at være så altomfattende som Windows 8. Spørgsmålet er, om systemet faktisk virker, eller har Microsoft været for ambitiøs? Ånden bag Windows Phone 7’s Metro-grænseflade er tydelig i grænseflade til skærmbillederne Windows 8 Lås og Start (der fuldstændig erstatter den traditionelle Start-menu).

[pt id=’2019676′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 8 giver mulighed for låste skærmbilleder og andet men den velkendte Start-menu er væk.”‘]

Windows 8 giver mulighed for låste skærmbilleder og andet, men den velkendte Start-menu er væk.

Windows 8 er dog ikke en slavisk kopi af telefonoperativsystemet. Der er stadig de forbløffende levende fliser og den personlige tilpasning, så man kan fastholde folk, rss-feeds og websider foruden applikationer, men systemet er mere farverigt, mere fleksibelt og bedre formgivet, så man kan arrangere og bruge mange applikationer samtidig.

Man kan skræddersy både den skærm, man ser på Windows 8’s lås-skærm, og detaljer i ulæste e-mails og tabte beskeder. Man kan knytte desktop-applikationer såsom Office eller Jobliste til link-skærmen, og man kan endda føje et link til desktoppen.

[pt id=’2019683′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Man kan holde øje med de ressourcer applikationerne bruger i den omarbejdede Windows Jobliste.”‘]

Man kan holde øje med de ressourcer, applikationerne bruger i den omarbejdede Windows Jobliste.

Få fliserne, som du vil have dem

Man kan gruppere sine fliser (man kan navngive grupperne eller lade være, hvis man foretrækker det) og give hver enkelt flise enkelt eller dobbelt bredde. Man kan ændre flisens størrelse, fjerne tilknytningen til applikationen eller helt afinstallere den.

Det kan man også gøre med forud- installeret Metro-software (Microsoft opfordrer oem’erne til at inddrage det på nye Windows 8-pc’er).

[pt id=’2019678′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Velkommen til Windows 8! Vift til venstre og højre og rækker af applikationer kommer susende. Tryk blot på den flise du vil have adgang til.”‘]

Velkommen til Windows 8! Vift til venstre og højre, og rækker af applikationer kommer susende. Tryk blot på den flise, du vil have adgang til.

Man kan flytte en flise ved at trække i den, men man kan også trække den øverst op på skærmbilledet med en finger og holde den der, mens man vifter over skærmen for at komme til det sted, hvor man vil slippe den – det gør det nemt at håndtere en lang række fliser.

Kommende udgaver af Windows 8 vil gøre det muligt at zoome ud, så man kan se alle fliserne på skærmen samtidig.

Når man starter applikationer, kan man bruge gestus til at arrangere dem. Når man vifter fra venstre, skifter man til den næste applikation, men man kan også vifte og trække og dermed lægge to applikationer på skærmen side om side. En af dem kan være Windows’ desktop.

Fliser til applikationer

Der er kun tre vinduesstørrelser til applikationer, der bliver arrangeret på den måde, herunder fuld skærm. Det betyder, at udviklerne ikke skal bekymre sig om at få en endeløs række layouts til at se godt ud. En mulighed er en tynd qvga-visning på hver side af skærmen, den anden er en større vga-visning. Det er derfor, det kun fungerer på pc’er med widescreen og en opløsning på 1.366.

Selvom Windows 8’s desktop bliver vist i fuld størrelse, kan man stadig bruge Aero Snap til at arrangere to vinduer. Hvis desktoppen er i snap-visning, kan man få thumbnails til alle kørende desktopapplikationer, og man kan åbne dem ved at trykke på dem.

[pt id=’2019680′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Aero Snap gør det hurtigt og nemt at arrangere to vinduer på samme skærm.”‘]

Aero Snap gør det hurtigt og nemt at arrangere to vinduer på samme skærm.

Det er en god kombination, der giver mulighed for at bruge to applikationer samtidig på en tablet. Det er noget, som kun Android-tablets kan, og de kan det kun med et begrænset antal applikationer. Det gør det også nemt at skifte fra Metro-applikationer til desktop-applikationer og tilbage igen.

Hvis man vifter ind på skærmen fra højre, får man det, Microsoft kalder Windows 8’s ”charms”, søg og del, der virker med forskellige applikationer og med enheder og indstillinger og en knap til at skifte mellem den nye Start-menu og desktoppen.

Settings giver adgang til mulighederne i den aktuelle Metro-applikation. Her er der også valgmuligheder for lydstyrke, lysstyrke, beskeder, netværk og sprog, og man kan vælge dvale, luk og genstart. Det er glimrende at have disse indstillinger på samme sted for hver applikation. Det er også et logisk sted til kommandoer som genstart, der plejede at være på Start-menuen, simpelthen fordi der ikke var andre steder at lægge dem. Vi blev ved med at lede efter et link til Kontrolpanelet, der i øjeblikket blot er en flise på Start-skærmbilledet.

Tilbage til desktoppen

Hvis man åbner en applikation, der kræver Windows’ desktop, får man den velkendte desktop med Papirkurv, Jobliste og Start-knap. En nyhed for traditionelle Windows-brugere: Start-knappen åbner Start-skærmbilledet igen. Den gamle Start-menu er væk.

Se også:  Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Den måde, desktop og desktop-applikationer ser ud på, bliver ændret før lanceringen af Windows 8. Vi forventer, at den nye Jobliste giver et praj om brugerfladens endelige stil, men båndet dukker op i Stifinder. Det er altid kontroversielt, men vi tror, at det virker udmærket til organisering af valg og samling af værktøjer.

Hvis man bruger flere skærme, er desktopstyringen omsider blevet nemmere. Man kan vælge at have Start-skærmbilledet på en skærm og desktoppen på en anden, og de to brugerflader bliver holdt adskilt.

Hvis man bruger flere skærme, bruger man sandsynligvis desktop-applikationer. Heldigvis kan man kopiere proceslinjen på begge skærme eller vælge, hvilke ikoner man kan se på proceslinjen for hver skærm. Man kan også lægge en forskellig desktopbaggrund på hver skærm – den mulighed har vi længe savnet.

[pt id=’2019677′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du bruger to skærme vil du elske Windows 8. Man kan for eksempel have forskellige baggrunde i hvert billede.”‘]

Hvis du bruger to skærme, vil du elske Windows 8. Man kan for eksempel have forskellige baggrunde i hvert billede.

Søgning i Windows 8

Som sagt er der ingen Start-menu i Windows 8, men man kan søge, som om den stadig var der. Tryk knappen [Start] på tastaturet (eller på en tablet-pc), og begynd at skrive. De resultater, man ser på skærmen, er for applikationer.

Derfor skal man ikke vifte sig gennem fliserne for at starte det ønskede program. Systemet giver også mulighed for at se, om der er indstillinger eller filnavne, der matcher. Man kan vælge applikationer her og søge direkte, herunder sociale programmer og musikprogrammer og Internet Explorer, der søger på Bing.

[pt id=’2019679′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sæt en nål på et Bing-kort og organiser dit liv og dine interesser ved at vifte med fingrene.”‘]

Sæt en nål på et Bing-kort, og organiser dit liv og dine interesser ved at vifte med fingrene.

Deling virker på samme måde. Når man bruger Share, kan man vælge en kontakt at e-maile til eller en social applikation, der har meldt sig til deling. Det betyder i praksis, at man kan sende en tweet eller uploade et foto til Facebook på samme måde som fra enhver Metro-applikation. Hvor vellykket det er, må afhænge af, hvor mange applikationer der bruger disse funktioner. Det er noget, udviklerne må bygge ind i deres programmer.

[pt id=’2019681′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Tryk på tastaturets Windows-knap for at få stærke søgemuligheder.”‘]

Tryk på tastaturets Windows-knap for at få stærke søgemuligheder.

Internet Explorer 10

IE10 kører i Windows 8’s Metro-brugerflade og på desktoppen. Hvis man vil ændre indstillingerne – for eksempel slå lister til sporingsbeskyttelse til eller gemme en hjemmeside – skal man vifte til applikationsbjælken og trykke på knappen. Så bliver siden åbnet på desktoppen.

Man får også adressebjælken og listen over åbne faner. Tryk på [+]-knappen for at åbne en ny fane. Tryk og hold nede for at åbne en ny fane til InPrivate-browsing, der hverken gemmer cookies eller historik. Det meste af tiden er det alt, hvad man kræver af en browser, og IE10 fungerer glimrende som Metro-applikation.

[pt id=’2019682′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Man kan åbne Internet Explorer som en Metro-flise eller som en mere traditionel fuldskærmsapplikation ved at vifte med fingeren.”‘]

Man kan åbne Internet Explorer som en Metro-flise eller som en mere traditionel fuldskærmsapplikation ved at vifte med fingeren.

Den virker også godt som en moderne browser – den har langt hovedparten af de anvendelige standarder i html 5 og css 3. Den er også hurtig på grund af hardwareaccelerationen, og den nyder godt af fremragende sikkerhed, takket være Microsofts SmartScreen Filter.Internet Explorer 10 har stadig Flash Silverlight og alle de andre plugins, som andre tabletbrowsere ofte mangler.

Windows 8-applikationer

Metro-applikationer behøver ikke at virke på samme måde i Windows som Windows-applikationer, men nogle ting går igen. Vift op fra bunden af skærmen eller ned fra toppen og applikationsbjælken, og eventuelle styrefunktioner kommer frem. Det svarer til Windows Phone 7’ menu-gestus, men er bedre egnet til en større screen.

Developer Preview omfatter en snes Metro-applikationer, herunder funktioner til at indstille alarm, et lille udvalg af spil og de obligatoriske værktøjer til Facebook og Twitter.

Et af dem er en medie-applikation, der er sjov, men ret enkel. Vi har endnu ikke set versioner af Media Center, Windows Media Player eller Zune til Windows 8. Med en anden applikation kan man male med fingrene og skrive noter og huskesedler i hånden. Man kan lede videre og tilbringe mange salige stunder med at læse rss-feeds, der er arrangeret som siderne i et magasin.

[pt id=’2019684′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Selvom håndskriften ikke er smuk gør Windows 8 en god indsats for at tolke den.”‘]

Selvom håndskriften ikke er smuk, gør Windows 8 en god indsats for at tolke den.

Disse applikationer til Windows 8 blev skrevet af Microsoft-praktikanter på ti uger i sommer, og de strækker sig fra det kønne, men enkle (Tweet@rama kommer ikke til at erstatte Seesmic) til accelerometerspil, der er umådeligt sjove.

De virker i høj grad som Windows Phone-applikationer i større skala, og de kan snildt være bedre end mange trivielle applikationer til Android-tablets og iPad. De lever ikke op til de bedste applikationer på andre platforme, men de styrker tilliden, og vi kan ikke vente med at se, hvad udviklere med mere tid og flere ressourcer kan levere.

Skrivning af Windows 8

Windows-applikationer til desktop er de samme Windows-applikationer, som de altid har været, i hvert fald på x86. Vi har ganske vist set en prototype på Arm Windows’ version af Office, men Microsoft siger, at alle Arm-applikationer bliver Metro-applikationer.

Men det betyder ikke, at de nødvendigvis er web-applikationer. Udviklerne kan skrive Metro-applikationer, der bruger de nye Windows 8-runtime-interfaces i html, css og JavaScript – eller i Virtual Basic, C# C++ eller Silverlight. Imidlertid kræver Silverlight-kode, der er beregnet til at køre på Windows Phone 7 eller i en browser, nogle mindre ændringer, hvis den skal fungere som en Metro-applikation.

Af hensyn til sikkerheden kører Metro-applikationer i deres egne sandkasser. De kan bruge ens placering (hvis man giver dem tilladelse til det), tilgå filer og dele information med andre applikationer, men det er begrænset til adgang til dokumenter og billeder, ikke hele filsystemet.

Udviklingsværktøjerne til at lave Metro-applikationer er de samme stærke applikationer, som Microsoft har til at skrive almindelige Windows-programmer og applikationer til Windows Phone, men med skabeloner til Metros layout. De omfatter fuld skærm, snap-visning og fuld visning i liggende og stående format ved forskellige skærmopløsninger.

[pt id=’2019686′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Man kan holde øje med de ressourcer applikationerne bruger i den omarbejdede Windows Jobliste.Styr operativsystemet med det touch-baserede tastatur eller vælg din foretrukne applikation via søgning.”‘]

Man kan holde øje med de ressourcer, applikationerne bruger i den omarbejdede Windows Jobliste.Styr operativsystemet med det touch-baserede tastatur, eller vælg din foretrukne applikation via søgning.

Denne brede sprogsupport burde berolige de udviklere, der har klaget over manglen på Silverlight-support, siden Microsofts tidligere serverchef Bob Muglia sidste år foreslog, at Silverlight blev sat ud af spillet. Vi ved ikke, hvorfor Microsoft ikke har forklaret situationen meget tidligere.

Se også:  Guide: Gør din pc klar til Windows 11

Nu kan udviklerne koncentrere sig om at lave interessante applikationer, og vi glæder os til at se, hvad de finder på.

Windows Store

Vi har allerede fået et smugkig på Windows Store, men den er ikke med i Developer Preview. Store er en Metro-applikation, der ligner Windows Phone Marketplace, men den kommer også til at omfatte desktop-applikationer.

Man kan søge efter noget specifikt eller browse i kategorierne, der fremhæver nye applikationer såvel som fremragende gratis applikationer og betalingsapplikationer. Udviklerne kan tilbyde prøveversioner og se, hvor populære deres applikationer er, og hvilke fejl der er blevet rapporteret.

[pt id=’2019687′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Takket være denne tidlige version bør Windows 8’s applikationsbutik være fuld når operativsystemet kommer på markedet.”‘]

Takket være denne tidlige version bør Windows 8’s applikationsbutik være fuld, når operativsystemet kommer på markedet.

Windows’ Steven Sinofsky har foreslået, at Microsoft skulle tage ved lære af Apples fejl og tillade køb i applikationer, men der forlyder ikke noget om, hvad det skal koste for udviklerne.

Vi ser op i skyen

Hvis man installerer en applikation fra Windows Store, dukker den op på alle ens pc’er. Giv den en Live-konto, så synkroniserer Windows indstillingerne mellem alle ens enheder. Windows synkroniserer desktopbaggrund, Lås-skærm, hvad man har sat på proceslinjen, foretrukne i IE, kodeord og browsinghistorik, så man kan finde den side, man har besøgt, uanset om man har åbnet den hjemme eller på arbejde.

Man kan også bruge SkyDrive til at tilgå en pc fra en anden over nettet, også selvom det er bag en firewall. Det er en ret fiks funktion, der betyder, at Photos-applikationer kan hente billeder fra alle ens pc’er. Metro-applikationer kan også synkronisere information ved hjælp af SkyDrive, men hvis de rummer en masse data, skal de bede om tilladelse, før de fylder ens plads op. Det kan desktop-applikationer også, men det er ikke så enkelt at lave den kode.

Når katastrofen rammer

Hardware svigter, og pc’er bryder sammen. Og sommetider kommer Windows ud i så meget rod, at det er nemmere at begynde forfra. Alt det er nemmere i Windows 8, takket være endnu en Metro-brugerflade.

Med den kan man vælge mellem en fuld oprydning og en opfrisker. En fuld oprydning kræver en admin-konto, fordi den formaterer drevet og sletter alle data. En opfrisker installerer en ren udgave af Windows 8, men beholder filer, foretrukne, låste fliser og applikationer.

Netværk med Windows 8

De nye Metro-funktioner ”charm” og Kontrolpanel gør det meget nemt at koble på WiFi eller mobile bredbånd. Der er indbyggede drivere til 3G-dongler og indbyggede radioer. Windows 8 bruger automatisk den hurtigste forbindelse, og det ved, at man skal betale for mobile bredbånd og holde rede på, hvor meget man bruger.

Det downloader ikke Windows Updates på ens 3G-forbindelse, og det kan automatisk bruge mindre båndbredde – for eksempel bede fotoapplikationer sende thumbnails i stedet for hele billeder.

Windows 8’s ydelse

Det er svært at vurdere ydelsen for kode, der ikke er længere fremme i udviklingen. Men da vi kørte Windows 8 på en nyere notebook, fik vi den samme fremragende ydelse som hos Windows 7, i det mindste ved desktop-applikationer. Koldstart og fuld nedlukning går imponerende hurtigt, og ikke kun med et ssd.

Systemkravene til Windows 8 er om noget lavere end til Windows 7. Det skyldes, at udviklerne skal skrive kode, der også kan køre på en Arm-tablet. Microsoft siger, at vi også kan forvente forbedret batterilevetid på x86-laptops. Minimumskravene er en processor på 1GHz, 1GM ram (2GB for 64bit-pc’er), 16GB diskplads (32GB for 64bit) og Direct X 9-grafik med WDDM 1.0.

Systemet prøver at spare på hukommelsen ved at dele den mellem applikationer på forskellig vis. Mange applikationer bruger de samme mapper og runtimes, og de kan derfor have en masse af den samme kode i hukommelsen.

Når Windows 8 konstaterer, at en af de 4K-sider hukommelse, som én applikation bruger, er den samme som den, en anden applikation bruger, beholder det kun en af dem og deler den mellem dem.

Umiddelbart ser Windows 8 ud til at bruge mindre hukommelse end Windows 7 på den samme hardware, men vi må teste det nye operativsystem grundigere for at se, hvordan det påvirker ydelsen.

Lager

Hvis du vil have noget moderne, understøtter Windows 8 de nye sektorstørrelser på større harddiske. Det understøtter også en række interessante sensorer – temperatur, lufttryk og strøm – foruden det sædvanlige: lys, bevægelse og placering. Det understøtter endda specialiserede sensorer såsom blodtryk med henblik på værktøjer, der overvåger helbredet.

Med Developer Preview-udgaven af Windows 8 skal man foretage en ren installation på pc’en, og det vil også gælde for betaen og eventuelle realease-versioner.

Release-versionen af Windows 8 vil kunne opgradere Windows 7-pc’er. Problemet med præ-release-versioner er, at der ikke er nogen mulighed for at rulle installationen tilbage. Man kan ikke fortryde, hvis noget går galt. Det er også sandsynligt, at man skal lave en ren installation af hver ny testversion af Windows 8. Ud fra de test, vi foreløbig har foretaget, virker Developer Preview-udgaven af Windows 8 ret driftssikker, men det kan man ikke sige om nogen af Metro-applikationerne.

Hvor kan jeg få den?

Microsoft har tidligere antydet en lanceringsdato for Windows 8, men man taler ikke officielt om en dato for x86-pc’er eller for nye Arm-enheder.

Vi kender heller ikke prisen endnu, og vi ved ikke, hvilke forskellige versioner af Windows 8 der kommer på markedet. Dette er kun en preview-version, der skal opmuntre udviklerne til at skrive Metro-applikationer, og minde brugerne om, at en iPad eller Android-tablet ikke er den eneste mulighed, når det gælder mobilt computerarbejde.

Vi mener, at det lykkes. Windows ser ud til at give en tabletoplevelse, der minder meget om Windows Phone på en større skærm, men den samme flydende, interaktive og meget personlige oplevelse. Plus den samme form for smart integration mellem forskellige applikationer.

Men man får også en desktop, der næsten svarer til det, man er vant til, med alle de applikationer, folk stadig køber pc’er til – i det mindste på x86-pc’er.

Start-skærmbilledet leverer en meget anderledes måde at arbejde på i forhold til den gamle Start-menu, og vi er ikke overbeviste om, at alle vil holde af det. Men kommende funktioner såsom semantisk zoom kan måske ændre på det. Overgangen mellem Start-menuen og desktoppen skurrer også lidt, selvom skiftet fra Metro til desktop-applikationer fungerer godt.

Det kan være, at Microsoft vil forbedre oplevelsen, eller at folk vænner sig til den. I øjeblikket er der afgjort nogle skarpe kanter, men Windows 8-oplevelsen er også ekstremt dragende og virkelig innovativ.


TAGS
metro
operativsystem
OS
styresystem
touchskærm
Windows
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S