Home » Foto » Guide: Flotte HDR-fotos med gratis programmer
Guide: Flotte HDR-fotos  med gratis programmer

Guide: Flotte HDR-fotos med gratis programmer

Share

Hvis du kommer til at gøre for meget af masken gennemsigtig, kan du gøre den uigennemsigtig igen ved at male den hvid. Når du er færdig, gemmer du billedet og dermed lag og masker. Med Export-funk-tionen kan du generere en jpg-fil, der kombinerer alle lag og masker korrekt.

Håndtering af bevægelse

Enhver bevægelse mellem optagelserne er et potentielt problem. Skyer, der driver over himlen, er et udbredt eksempel, men en byscene med mennesker og køretøjer, der bevæger sig, er naturligvis en langt større udfordring. De to metoder, vi her har set på, leverer ikke nøjagtig den samme HDR-virkning, men tilstedeværelsen af bevægelse kan påvirke, hvad for en af dem man vælger at bruge.

I modsætning til nogle former for HDR-software hævder Luminance HDR at kunne håndtere bevægelse. Der er imidlertid en grænse for, hvor godt det fungerer, og resultatet bliver måske ikke helt tilfredsstillende. Man kan imidlertid komme ud for scener med store bevægelige objekter, og så er der måske ikke noget alternativ.

Når det gælder skyer, som bevæger sig på himlen, kan kombinationen af to billeder i GIMP meget vel give de bedste resultater. Det skyldes, at horisonten fungerer som afgrænsning mellem de to billeder, og man tager derfor kun himlen og skyerne til det færdige billede fra en af optagelserne. At skyerne på den anden optagelse måske er et helt andet sted på himlen, er derfor irrelevant.

Den automatiske metode

Man kan bruge GIMP til at oprette et HDR-billede med mere end to fotos, men hvis du ønsker at gå videre end det, vi netop har vist, og vil kombinere et langt større antal fotos, er en dedikeret HDR-pakke vejen frem. Vi skal her vise, hvordan vi bruger programmet Luminance HDR (http://qtpfsgui.sourceforge.net/), som efter vores erfaring giver gode resultater.

Se også:  Guide: Kom i gang med Photoshop – del 3

Vores første eksempel er måske ikke net-op typisk, men vi har valgt det, fordi det har en usædvanlig høj dynamisk rækkevidde. Den pågældende scene (øverst til venstre på siden) er optaget i indgangen til en grotte set indefra og ud. Når man fotograferer sådan et motiv, sker det ofte med landskabet udenfor eksponeret normalt, således at hulen fremstår som næsten helt sort. Det kan sagtens være en helt acceptabel komposition, men vi vil opnå noget andet og har derfor taget ikke færre end seks fotos med forskellige eksponeringer, der er adskilt af 1 EV.

I den ene ende af skalaen blev landskabet udenfor renderet fint; i den anden fremstår det ydre som helt hvidt, mens man kan se nogle detaljer i grotten. Selv i det sidstnævnte tilfælde var grottens indre beskedent belyst. Vi kunne have gået videre, men vi besluttede os for, at en grotte gerne må se lidt skummel ud.

Vores første skridt i arbejdet med at gøre disse fotos til et HDR-billede er at starte Luminance HDR. Brugen af programmet er ret ligetil. Vælg “New HDR Image”. I HDR Creation Wizard vælger du nu de billeder, som du kombinerer. Billederne bliver ind-læst, og du får et estimat af eksponeringen for hvert af dem. Den kan du korrigere, hvis du får brug for det. Klik “Next” for at komme til guidens andet skærmbillede. Fravælg “Preview”. Nu ændrer Compute-knappen sig og bliver til en Finish-knap, og den skal du nu klikke på. Efter et stykke tid bliver du ført til Tonemap-vinduet.

Når Tonemap-vinduet bliver vist, er HDR-billedet allerede blevet genereret, men der er et problem. Ligesom et kameras CCD ikke kan optage et HDR-billede, kan almindelige (ikke-HDR) skærme ikke vise dem, og printere kan ikke udskrive dem. Ud fra den betragtning er oprettelse af et HDR-foto en meningsløs øvelse, eller det ville det i det mindste være uden tone-mapping.

Se også:  Guide: Kom i gang med Photoshop – del 1

Tone-mapping har til hensigt at bearbejde et HDR-billede og bevare så meget som muligt af den farveskala, som det rummer, samtidig med at billedet bliver gjort egnet til fremvisning på almindelig hardware. Det vil uundgåeligt medføre nogle ændringer, og de kan spænde fra det meget beskedne til det ekstreme – selv det sidstnævnte kan resultere i et visuelt attraktivt resultat, selvom det slet ikke ser naturligt ud.

Tonemap-funktioner

I venstre side af Tonemap-vinduet er der en lang række valgmuligheder til styring af den måde, tone-mapping virker på. Ved siden af dem er der en oversigt over de aktuelle indstillinger, og til de brugere, som ønsker lidt færre valgmuligheder, repræsenterer de små billeder forskellige forudindstillinger, som man kan vælge imellem. Vi vil foreslå, at du begynder med at blade gennem dem. Hvis ingen af dem tiltaler dig, kan du begynde at lege med de individuelle indstillinger. Du bør dog huske, at med 15 forskellige operatorer (algoritmer), mellem en og fem skyderindstillinger og flere markeringsfelter kan du meget nemt få tiden til at gå.

Standardindstillingerne tone-mapping er vist som eksempler, og de har en tendens til ikke at omfatte de surrealistiske og usmagelige former for billeder, man normalt forbinder med HDR. De fleste af dem er i forskellig grad moderat realistiske i deres udseende. Hertil kommer, at eksperimenter med indstillingerne ikke fører til virkelig forrygende resultater. Hvis du gerne vil opnå det “traditionelle” HDR-look, vil vi foreslå operatoren Mantiuk ’06 med minimal “Contrast Factor” og maksimal “Saturation Factor”. Hvis det ikke er nok for dig, kan du altid importere resultatet af Luminance HDR i GIMP og lave lidt efterbearbejdning.

TAGS
Billedbehandling
fotoredigering
hdr

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S