Home » Foto » Guide: Flotte HDR-fotos med gratis programmer
Guide: Flotte HDR-fotos  med gratis programmer

Guide: Flotte HDR-fotos med gratis programmer

Share

Tag endelig så mange billeder, som du vil, men husk, at når det gælder om at bearbejde dem, kan du måske ikke bruge dem alle. Navnlig fotos, som er overbelyste med mere end 3 EV, kan have effekter, der fremstår slørede eller give et regnbueagtigt udseende. Den skarpsindige læser vil måske bemærke den virkning i et par af de bille-der, vi benytter i denne artikel.

»Mange har taget et foto med en farveløs himmel,
til trods for at den
faktisk havde en nydelig blå farve.«

Med tiden kan man lære at minimere disse fænomener i efterbearbejdningen, men det nemmeste er at undgå dem fra begyndelsen. Effekten kaldes lysglimt, og man ser den relativt hyppigt på modlysbilleder. Det hænger sammen med, at overeksponering øger risikoen for, at det bliver synligt. Det er altid en god idé at bruge en modlysblænde.

Se også:  Nu bliver PaintShop Pro styrket med AI-funktioner som konkurrenten ikke har

Endelig skal vi give nogle gode råd om, hvordan man undereksponerer og over-eksponerer sine fotos. Der er generelt set to fremgangsmåder. Man kan indstille kame-raet til blændeprioritet og vælge en blændeåbning. Det indebærer, at kame-raets blændekompensations-funktion tilpasser lukkertiden. Man kan også indstille kameraet til lukkerprioritet og vælge lukkerhastigheden. Det indebærer, at kameraets blændekompensations-funktion tilpasser blændeåbningen. Der er fordele og ulemper ved begge metoder, men i de flerste tilfælde opnår man de bedste resultater ved HDR-arbejde, hvis man bruger blænde-
prioritet. Det skyldes, at blændeåbningen påvirker dybdeskarpheden, og den bør være den samme ved de forskellige fotos.

Når man bruger GIMP til at kombinere et foto med korrekt eksponeret forgrund med et foto, der har en korrekt eksponeret himmel, kan resultatet blive en dramatisk solnedgang samtidig med en fuldt synlig forgrund.

Den manuelle metode

Mange har oplevet at tage et foto, der viser sig at have en næsten formløs hvid eller lysegrå himmel, til trods for at den faktisk havde en nydelig blå farve med kontrasterende hvide skyer, da den blev fotograferet. Det sker, når kameraet belyser optagelsen, så forgrunden er korrekt – med det resultat, at himlen bliver overbelyst. Lad os lægge ud med at tage netop dette eksempel på, hvordan man øger den dynamiske række-vidde manuelt ved hjælp af fotomanipulations-software.

Se også:  Guide: Kom i gang med Photoshop – del 2

TAGS
Billedbehandling
fotoredigering
hdr

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S