Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Flotte farver på udskrifterne

Epsons lille nye printer, Stylus Photo P50, gør det rigtig godt i vores test. Flotte billeder, fin tekst og nem betjening, men lidt malurt er der dog i bægret.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er længe siden, vi har kigget på en Epson-printer her på redaktionen, men tidligere har Epson stort set altid leveret nogle gode printere, så vores forventninger var klart på den høje side, da vi gik i gang med testen.

Stylus Photo P50 er ikke nogen stor printer, det er en A4-printer, og Epson har gjort en dyd ud af ikke at have nogen form for display på den overhovedet. Den eneste form for betjening, du finder på selve printeren, er tre knapper. En, der tænder og slukker for printeren, en, der sætter dig i stand til at skifte patronerne, og endelig en, du skal bruge, hvis der sidder papir i klemme.

Kræver ledning

Da vi installerede printeren, var der en ting, der undrede os, nemlig tilslutningsformen. I disse tider, hvor selv de billigste printere er udstyret med trådløs tilslutning til hjemmenetværket, er eneste måde at slutte P50 til din computer et usb-kabel.

Det var en anelse skuffende, for det betød, at vi var nødsaget til at placere printeren lige ved siden af computeren, og personligt vil jeg gerne have min printer så langt væk som muligt fra mit skrivebord – jeg bruger den jo trods alt ikke alt for ofte.

Selve installationen af printeren gik i øvrigt let. Printeren pakkes ud og sluttes til strøm, hvorefter den medfølgende cd køres på computeren. Den beder selv om, at printeren sluttes til computeren, og på under 10 minutter er printeren klar til brug.

Vanen tro har Epson fokus på billed- og fotoudskrifter, hvilket afsløres, allerede da farvepatronerne skal installeres. I stedet for de vanlige to, eller i gode tilfælde fire, patroner, er den udstyret med ikke mindre end seks farvepatroner. De to ekstra farver er en lys cyan og en lys magenta, hvilket skulle hjælpe med til at give bedre farver, når det er billeder af mennesker, der skrives ud. Hudtoner skulle blive langt bedre, hvilket vi så frem til at teste.

Printeren har en anden lille smart funktion, nemlig muligheden for at skrive ud direkte på cd eller dvd. Det kræver naturligvis cd’er, der kan skrives på, men har du dem, så følger der både software og holder med til cd’en.

Og nu vi er ved software, så hører Epson desværre til blandt dem, der leverer meget forskellig software med til sin printer. Ud over kontrolpanelet, der lægger sig i systembakken, så bliver der også installeret tre genveje på skrivebordet. En til håndbogen, en til at skrive ud på cd og en til at udskrive billeder. Samtidig bliver der oprettet ikke mindre end tre programmapper, så der kommer masser af ting ind på din computer.

Det virker overdrevet, og flere af funktionerne kunne med fordel være indarbejdet i selve printerdriveren.

Flotte udskrifter

Vi valgte at skrive tre forskellige opgaver ud på printeren. Dels ren tekst, dels rene billeder, dels sider med blandet tekst og billeder.

Vi målte tiden, fra der blev klikket på ’Udskriv’, og til første print var klart, og vi testede, hvor tørre udskrifterne var, når de kom ud af printeren.

Billeder og blandede udskrifter skrev vi ud på Epsons eget fotopapir, og tekstudskrifterne kom ud på almindeligt printerpapir.

Udskriftshastigheden var forventeligt ikke specielt langsom, men heller ikke vildt hurtig. Has-tigheden er dog rigeligt fin nok til en hjemmeprinter. Og da vi først så udskrifterne, ville vi have været villige til at tilgive den for at være langsommere, end den var.

Det var nogle imponerende flotte udskrifter, vi fik. Farverne stod knivskarpe, og det eneste, vi kunne dadle dem lidt, var, at printeren havde en tendens til at komme lidt for meget magenta i. Det betød, at rød meget hurtigt blev ”postkasserød”, og i hudfarverne kunne vi godt se, at der måske var en anelse mere rødmen, end der burde have været.

Men derudover var det meget flotte udskrifter, som selv vores grafiker var imponeret over.

Tekstudskrifterne var ligeledes flotte og kom pænt hurtigt ud. Det irriterede os dog, at da vi skrev 20 sider ud, så kom de ud i omvendt rækkefølge. Det troede vi ellers, var noget, kun meget gamle printere gjorde.