Home » Sikkerhed » Flere og flere it-kriminelle er danske
Flere og flere it-kriminelle er danske

Flere og flere it-kriminelle er danske

Share

Der var engang hvor digitale svindelnumre foregik ved en SMS eller et telefonopkald på gebrokkent engelsk. I dag er de digitale fupmagere blevet langt mere avancerede i deres metoder, og mange af fupnumre foregår på pæredansk

Mange af de henvendelser danskerne modtager i dag, er skrevet på perfekt dansk, og mange af telefonopkaldene kommer også fra dansktalende personer, der repræsenterer velkendte danske virksomheder eller myndigheder.

”De digitale fupmagere er langt mere snedige i dag end tidligere, og vi skal forberede os på, at henvendelserne kommer til at se endnu mere troværdige ud i fremtiden. Det er derfor yderst vigtigt, at danskerne har kompetencerne til at kunne gennemskue hvornår noget er fup eller ej,” udtaler Bjarke Alling, formand for IT-Branchens udvalg for it-sikkerhed.

Stadig flere danskere bliver udsat for digital kriminalitet

En befolkningsundersøgelse foretaget i samarbejde med Dansk Erhverv viser, at 30% af danskerne, svarende til 1,7 mio. borgere, har modtaget falske opkald og henvendelser.

Den digitale kriminalitet er et voksende problem i Danmark – både i forhold til antallet af ramte danskere, men også i forhold til de beløb, det lykkedes at franarre dem.

Se også:  Good bye Big Brother, hello Big Amazon.com

På blot de tre første kvartaler af 2019 lykkedes det de digitale fupmagere at frarøve danskerne for 24 mio. kr. Det er en stigning på mere end 10 mio. kr., hvis man sammenligner med tallene for 2018.

Sådan undgår du at gå i fælden

Selvom de fleste danskere vil betegne sig selv som digitalt kyndige, er der stadig stor risiko for, at man som borger, på et eller andet tidspunkt, vil blive udsat for digital kriminalitet.

For at advare danskerne om digital kriminalitet samt informere om, hvordan man som borger skal forholde sig til digitale svindlere, har IT-branchen udarbejdet en række guidelines, som er gode at have i mente, når man som borger agerer digitalt.

  • Udlever aldrig brugernavne, adgangskoder, pasnummer, kreditkortnummer eller andre private informationer via telefon eller SMS.
  • Installér aldrig apps eller andre programmer som en fremmed beder dig om at downloade, uanset om det er via SMS, e-mail eller telefonisk.
  • Afvis ethvert argument om at det haster, er vigtigt eller nødvendigt. Hvis det haster så meget som afsender giver udtryk for, ville de ringe til dig.
  • Brug altid de officielle kanaler som Netbank, e-boks, telefon via hovednummer eller personligt fremmøde til retursvar.
  • Hvis du modtager en SMS eller mail med et tilknyttet telefonnummer, anbefales det, at man slår virksomhedens telefonnummer op via deres officielle hjemmeside, da telefonnumrene ofte ikke vil stemme overens, hvis det er et fupnummer.
Se også:  Stor sikkerhedsbrist i Windows - vigtigt at opdatere med det samme

Derudover har Forbrugerrådet udarbejdet appen ”Mit digitale selvforsvar”, der skal hjælpe forbrugerne på vej til en tryggere digital hverdag. Appen giver gode råd og vejledning til digital sikkerhed i hverdagen, hvad man skal gøre hvis uheldet er ude, samt holder dig opdateret omkring digital svindel løbende.


TAGS
fup
internet-svindel
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S