Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Flere maskiner end mennesker taler sammen i 2021

I 2021 vil der være 27,1 mia. digitale enheder på globalt plan – og mere end halvdelen vil være maskiner, der taler med andre maskiner. Det er særligt ting i folks hjem og på arbejdspladsen, der vil kommunikere med hinanden. Det fremgår af en ny rapport fra Cisco, der også forudsiger en årlig vækst i forbundne biler på 29 pct. frem mod 2021.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Termostater, biler, højttalere og ure er blot nogle af de ting, der kommunikerer med hinanden på nettet. Tingenes internet er i rivende udvikling, og i 2021 vil der være flere maskiner end mennesker, der kommunikerer med hinanden på nettet.

I 2021 vil 13,7 ud af de i alt 27,1 mia. enheder på nettet være maskiner, der taler med andre maskiner. Det viser en ny VNI-rapport fra Cisco, der har undersøgt global internettrafik.

”Digitalisering er vigtig for fremtidens forretningsmodeller, og man hører ofte nyheder, der berører forbrugerne, fx om nye smartphone-modeller eller apps. Men når man ser på det samlede antal enheder, er den virkelige historie, at maskinerne fylder mere og mere. De kommer til at forandre måden, vi udvikler nye tjenester på, og optimere mange af de ting vi har i dag. Et af de største områder er vores hjem, hvor der fortsat er mange ting, der kunne tale sammen, men ikke gør det,” udtaler Henrik Stær, der er teknisk chef i Cisco.

Ud af de 13,7 mia. enheder i 2021, vil de 6 mia. være i folks hjem, fx termostater, lyspærer eller elektroniske dyrehalsbånd. Derefter følger arbejdspladser, hvor der vil være 4 mia. forbundne enheder, der bl.a. dækker over printere, routere og overvågningsløsninger.

Stor vækst i biler på netværket

VNI-rapporten forudsiger en stor vækst i internetforbundne biler. I rapporten fremgår det, at antallet af forbundne biler vil vokse med 29 pct. årligt frem mod 2021. Ifølge Henrik Stær giver det nye muligheder for måden, vi tænker transport på – og man ser allerede tendensen udfolde sig i Danmark, hvor flere biler er forbundet digitalt, hvilket muliggør en ny brugeroplevelse og giver ny viden om bilernes adfærd på vejene.

”Væksten inden for forbundne biler vil blive enorm. Vi forventer årlige vækstrater på 29 pct. de næste fire år på globalt plan. Herhjemme ser man flere biler, der taler sammen og som kan tilgås via forskellige apps. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan optimere trafikken i vores byer ved at udnytte data målrettet.”

Ifølge Henrik Stær skal man dog som det første tænke på sikkerheden bag de nye løsninger:

”Arbejdet med digitaliseringen medfører nye udfordringer i forhold til sikkerheden, da de nye kommunikationsmønstre og forbindelser til internettet kan åbne nye døre for cyber-kriminelle. Derfor er det vigtigt, at virksomheder prioriterer dette område højt og kræver, at sikkerhed indgår i designet af ny teknologi fra start, og ikke er noget, man først klarer bagefter.”

Herunder andre tal fra rapporten:

• Antallet af internetbrugere vil vokse fra 3,3 mia. til 4,6 mia. fra 2016 til 2021.
• 10 mia. flere internetforbundne enheder og -forbindelser fra 17,1 mia. i 2016 til 27,1 mia. 2021
• 2,4-dobling af maskine til maskine-enheder fra 5,8 mia. i 2016 til 13,7 mia. i 2021
• I 2021 vil den årlige IP-trafik udgøre 3,3 zettabytes. Det er en 14-dobling af internettrafikken i 2010.
• Indonesien går mobil-amok – de har haft ca. 140 pct. stigning i mobiltrafik i løbet af 2016.
• Japan går imod trenden og har mere end 50 pct. vækst i bredbåndstrafik, mens mobiltrafik kun er vokset med knap 40 pct. i løbet af 20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere