Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Quad Core computere til under 8.000 kr

Desktopcomputere med Quad Core processorer nærmer sig
økonomiklassen. Alt om DATA viser, hvor meget du får for maksimalt 8.000 kroner.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har indtil for nyligt, groft sagt, været således, at desktopcomputer segmentet har været delt op i tre forskellige markedssegmenter.

Efter fremkomsten af netbooks har de små atom-, og nu også ionbaserede desktopcomputere, dækket markedet for billige og sparsommelige computere med hovedvægten lagt på internetbrug.

Tokernede system har dækket markedet helt fra de billige modeller og op til det dyrere markedssegment alt efter konfiguration.

Quad Core baserede desktopcomputere, som vi kigger på denne gang, har hidtil vært forbeholdt de dyreste desktopcomputere. Selv skrabede desktopmodeller har i dette segment kostet over 10.000 kr.

Men nu er det reelt muligt at erhverve en kraftig desktopcomputer med en firekernet processor for 8.000 kroner eller mindre.

Otte kerner, mange valgmuligheder

Alt om DATA har valgt at kigge på Quad Core baserede desktopcomputere denne gang, fordi vi mener tiden er moden til, at de vil opnå stor udbredelse i de danske hjem.

Vi har inviteret producenter og systembyggere til at levere deres bud på en Quad Core baseret desktopcomputer med minimum 4GB ram, og til en pris af højest 8.000 kroner.

Vi har satset på, at få såvel AMD og Intel baserede systemer, hvilket har resulteret i to AMD baserede computere og seks Intel baserede computere.

Prismæssig er forskellen på de deltagende computere ikke så stor, men det er filosofien bag deres hardwaremæssige sammensætning til gengæld. Således er spredningen mellem det valgte hardware forholdsvis stor.

Blandt andet er intet mindre end syv forskellige processormodeller repræsenteret i testens desktopcomputere trods det lille prisspænd mellem deltagerne.

Grafikkortene er lige så forskelligartede med seks forskellige grundmodeller, endda syv forskellige, hvis vi kigger på specifikationer.

Udover dette er der i testen en enkelt med SLI opsætning, en med RAID opsætning og en enkelt computere med Blu-ray drev.

Deltagerne har fra 4GB til 8GB ram, og der anvendes skiftevis ddr2 og ddr3 ram.

Der er ligeledes deltagere fra kendte computerproducenter, og deltagere fra danske systembyggere, hvor det i vid udstrækning er muligt selv at sammenstykke sit computersystem. Derfor har det heller ikke i de sidste tilfælde altid været muligt, at angive et egentligt computernavn.

De mange scenarier

Deltagerne er som sagt alle Quad Core baserede computere, men det udelukker ikke at deres udgangspunkt er vidt forskelligt. Der er multimediemaskinen, egentlige allroundcomputere til diverse computeropgaver samt deltagere, der hælder mere eller mindre til at være prædestinerede til, at have hovedparten af styrken i forbindelse med computerspil.

Alle deltagere vil dog have tilstrækkeligt med kraftoverskud til langt de fleste computerbrugere. Men som sagt er der forskellige præferencer der gør, at vinderen af testen eller den anbefalede deltager, ikke er noget for enhver.

Vi tester alle deltagere ud fra deres egenskaber indenfor fem områder. Ydelse, støjniveau denne gang dog subjektivt vurderet, elforbrug i forskellige situationer, hvilke features deltagerne besidder samt, hvorledes modellen er prissat i forhold til de øvrige kvaliteter den besidder.

En computer med et koøje, kan det nu også passe? Ja det kan det for så vidt godt. X-One fra danske Inter-Data har i fronten forneden indbygget et koøje lignende statusinterface. Her kan man iagttage klokken, blæserhastigheder og temperaturaflæsninger for computeren.

X-One må betegnes som værende en allround kunstner, den har også en stærk Intel Core 2 Quad Q9550 processor på 2,83GHz at bygge på. Det suppleres af 8GB ddr2 ram så der skulle ikke mangle rå regnekraft.

Der, hvor der er sparet i hvert fald til en vis grad, er på grafikkortet, i maskinen sidder et NVIDIA GeForce 9800GT grafikkort med 1GB ram. Det er alt rigeligt til de fleste formål, men hvis man er engageret computerspiller kan de sidste nye spil godt begynde at trække tænder.

Det viser sig til dels i H.A.W.X, hvor frame-raten dropper lige så snart Antialiasing sluttes til og kvalitetsindstillingerne øges. Crysis klarer X-One ganske fornuftigt og endnu spilbart i 1680x1050 pixel, dog skal man måske satse på de mere beskedne indstillinger.

I PCMark Vantage og I Cinebench viser computeren, at den har en processor med store kraftreserver. Her brænder intet på, X-one yder solidt i Cinebench og råder desuden over en virkelig hurtig harddisk.

Netop fordi den ikke har et så voldsomt grafikkort, forbruger den ikke så meget energi i idle i forhold til, hvor ydelsesstærk den er. Selv i spil, hvor den trods alt mestrer det meste forudsat ikke alt øjenguf er slået til.

Computeren byder på mange features, foruden displayet eksempelvis eSATA.

Der er en stor blæser i siden af kabinettet med blåt lys, det er dog muligt vat slukke for dette hvis det skulle irritere. Støjniveauet er hørbart, uden at det er decideret generende.

Denne desktopcomputer fra fynske Topdata præsenterer sig ud af til ganske traditionelt med sit Cooler Master kabinet.

Men man skal ikke altid skue hunden på pelsen. Der kan godt gemme sig et monster underneden. I dette tilfælde et udpræget spilmonster baseret på testens anden og hurtigst AMD processor, en Phenom II X4 955. Det er testens anden højest taktede processor, og den der fra producentens side var taktet højest.

Grafikkortet, der ligeledes er en stor medvirkende årsag til, at dette er en fantastisk spilcomputer, er en XFX Extreme OC HD4890 med 1GB lynhurtige gddr5 ram.

Det hele er rammet ind i et Elite 334 kabinet fra Cooler Master. Der mangler heller ikke ram, da der i computeren er installeret 8GB ddr3 ram fra Kingston.

Det er lidt af en outsider blandt de sejrsvandte Intel desktopcomputere, men denne desktopcomputer viser, at stykker man et AMD-system rigtig sammen fås power i rigeligt mål. Prisen ligger endog en plovmand under de skarpeste konkurrenter.

Computeren ligger godt til i 3Dmark Vantage, hvor den må stryge flag overfor PowerPC samt Adesk.

I PCMark Vantage stryger de direkte ind på anden pladsen med stærke scores i flere discipliner.

I Cinebench kan den ligeledes hævde sig, hvorimod harddisken ikke hører til blandt de bedste i testen.

Når det kommer til spil, er den en ulv i fåreklæder, her kan kun almægtige PowerPC med dens voldsomme overclockning i Crysis holde den bag sig.

I H.A.W.X holder den også ufortødent fast i højeste gennemsnitscore heler vejen gennem indstillingerne. Støjmæssigt ligger den pænt i midten, dog kan den høres når det går hedt til. Den største ulempe er energiforbruget, den ligger med godt 150 watt ret højt i idle.

Dette vilddyr af en computer er for den vovede computerbruger, der ikke er bange for at springe ud i en handel af de mere udsædvanlige. Der er nemlig tale om et, for testen, enestående koncept, intet mindre end model fra PowerPC's nye Extreme I7 modelserie, bestående af 10 forskellige modeller.

Fælles for dem alle er, at de er præ-overclockede fra PowerPC's side, så man får en computer, der er langt hurtigere end, hvad den anvendte processor ellers giver anledning til at tro.

PowerPC yder to års garanti på modellerne, så helt så risikabelt er det ikke, og man slipper for selv at rode med overclockning, i hvert fald i første omgang.

Processoren er en Intel I7 920, der som standard arbejder ved 2,66GHZ, men som her er sat op til voldsomme 3,6GHz.

Som om dette ikke skulle være nok, er grafikkortet en GeForce GTX275, der interessant nok kan overclockes ved at trykke på en knap bag på grafikkortet, når computeren er slukket.

Overflødighedshornet for denne computer fuldføres ved, at den anvender to 500GB harddiske i RAID 0, det sikrer testens absolut hurtigste læsehastigheder. Det er af en helt anden verden, når data skal hentes fra drevene.

Ikke helt overraskende er denne computer et uhyre, når der tales ydelse - så meget saft og kraft for 8.000 kr er næsten utroligt.

Nu kunne de andre deltagere jo også overclockes i større eller mindre grad, men humlen er, at PowerPC gør det, så du ikke behøver tænke over det.

Den smadrer alt på sin vej, og kabinettet er praktisk ved at være stort og meget let at åbne via håndtag i siden.

Ulempen er et stort energiforbrug i idle, og selvfølgelig når uhyret presses.

Features er der ikke så mange af, ingen eSATA og få stik foran.

Stor voldsom og hældende, her er en desktopcomputer der ikke går stille med dørene. Det store, lidt utraditionelle, kabinet spiller på imponatoreffekterne.

Processoren er en Intel Core 2 Quad Q 8200 på 2,33GHz, hvilket er ret beskedent i denne test.

Til gengæld prøver Packard Bell at udligne dette ved, at have isat to GeForce GT130 grafikkort i SLI konfiguration. Det stiller intet mindre end 1,5GB dedikeret grafikhukommelse til rådighed.

Udover at være stor, råder denne computer i toppen over et pænt antal stik til rådighed, blandt endet råder den over intet mindre end en 21-in-1 kortlæser, samt et eSATA stik i et bayområde oven på toppen af computeren.

Et sted hvor denne store computer synes at lide af mindreværdskomplekser er på harddiskområdet, hvor den råder over testens mindste lagringskapacitet med 640GB.

Et af forcerne ved at så stort kabinet er, at der er plads til udvidelser, og at det er let at komme til inden i. Det kunne jo være at man senere vil opdatere de to grafikkort til større modeller, eller måske erstatte dem med en større enkeltkort.

For når man ser på at det er en Intel baseret computer og at den har den svageste Intel processor her i testen, så forbruger IPOWERX9510NC en pæn mængde energi. Især i standby og i idle. I Crysis holdt den sig dog under 200 watt forbrug.

Uheldigvis hænger det sammen med en ydelse, der ikke aftvinger voldsom respekt i spiløjemed. Selv om den slås op på at være et spilmonster, er det snarere en rigtig god allround computer med gode kræfter til det meste. I hvert fald indtil at man skifter grafikkortsløsningen ud med en anden. Til gengæld er den ganske fornuftig støjmæssigt - her ligger den i midten i testen.

Multimedie er mit navn, her gør jeg gavn, kunne være denne computers tilnavn.

Der er tale om en computer, der med sit Blu-ray drev tydeligvis er beregnet til at være hjemmets kraftige multimediecomputer. Den har med et GeForce GT120 derfor testens ubetinget svageste grafikkort, også selv om denne råder over 1GB hukommelse.

Hvis man ynder at spille computerspil udover de enkle af slagsen, er dette ikke computeren for en. Til gengæld opleves den som værende testens mest støjsvage computer i forbindelse med diverse opgaver. Og en ting mere, det er ikke testens billigste, men som reklamerne siger - det kan den blive.

Der er nemlig ingen konkurrence, når talen falder på energiforbrug, her er denne HP model langt den sparsommeligste deltager. Kun Acer er i nærheden af at bruge så lidt strøm, de andre deltagere når helt op og bruge to til tre gange så meget energi i idle, hvor computeren ikke laver noget.

Ydelsesmæssigt falder computeren igennem i 3DMark Vantage, H.A.W.X samt Crysis, hvor den hver gang er dårligst af alle deltagere. Crysis skal man slet ikke begynde på at spille på denne computer.

Processoren i sig selv er stærk nok, der ligger den pænt i forhold til de fleste deltagere, men harddisken er også den langsomste blandt alle deltagere.

I PCMark klarede den sig rimeligt, men igen for det meste langt efter de andre deltagere.

Men som sagt er det på multimediefronten at denne HP pavilion skal hævde sig, og den har som en selvfølge for dens placering i markedet indbygget trådløst netkort.

Pavilion Elite m9656sc udgiver sig ikke for at være andet end en multimediecomputer, og den vil passe fint i hr. og fru. Danmarks dagligstue.

Her har vi testens første deltager med en AMD processor. Den baserer sig på en AMD Phenom II X4 920 på 2,8GHz.

Det gør den ikke ubetinget til den hurtigste computer i testen på papiret. Den scorer da heller ikke toppoint i de fleste af vores test, men viser sig alligevel at have en del stamina.

Den scorer nemlig ganske fint i de enkelte tests, selv om den ikke er en decideret topmodel. Det viser bare, hvor kraftige Quad Core computere er.

Grafikkortet er et NVIDIA GeForce GTX260 med 896MB ram, og det hjælper garanteret også, at computeren har 8GB ddr2 ram at gøre godt med.

Som de fleste deltagere råder computeren fra Føniks over en 1TB harddisk, her fra Samsung. Dette drev er ikke blandt de hurtigste i testen, det betyder dog ikke den er sløv, men at harddiskene her i testen viser holder et virkeligt godt bundniveau.

I 3DMark Vantage scorer den godt takket være grafikkortet, og i Crysis klarer den ligeledes alt til Ug. Her dukker kimen frem til den erkendelse, at dette er en ganske god spilcomputer.

Den klarer også renderingen i Cinebench ganske godt, ikke til topkarakter, men noget over de svageste deltagere her i testen.

Svaghederne, sammenlignet med de Intel baserede computere, ses specielt i PCMark Vantage. Her klarer Føniks AMD baserede computere sig til dels fornuftigt i nogle tests, hvorimod den falder totalt sammen i andre tests.

Computeren er fornuftigt udstyret, og har blandt andet eSATA stik foran. Den største ulempe ved denne computer må siges at ligge i energiforbruget, for den er ikke specielt støjende - her ligger den i midten af feltet. Desværre har den testens største forbrug i standby og idle, uagtet det ikke er testens stærkeste computer.

Acer Aspire M5800 er kendetegnet ved at være testens billigste deltager, samt at være en af de deltagere der med sit miditower kabinet rager mindst i vejret. Den er desuden ret stillig og har den tilbagelænede elegance, der gør, at mange gerne vil have den stående fremme.

Det er samtidig sammen med computeren fra HP langt de sparsomste computere i testen, det kan primært føres tilbage til valget af grafikkort. Processoren i denne computer er en Intel Core 2 Quad Q9400 på 2,66GHz, der er 8GB ddr3 ram til rådighed.Som sagt er grafikkortet ikke et monster, der er tale om et NVIDIA GeForce 230GT med 1,5GB ram til rådighed.

Denne computer har sin styrke i at være prisbillig, støjsvag i de fleste situationer samt at være god til at spare på strømmen.

Og så er det den deltagercomputer, der har mest lagringsplads. Med 2 1TB harddiske fra Hitachi mangler der ikke lagringsplads lige med det samme.

Det eneste der kunne bekymre var de høje temperaturer, som vi målte harddiskene til arbejde ved. Det kunne tyde på at ekstra køling var på sin plads omkring harddiskene, for 51-53 grader celsius er foruroligende meget, og langt over hvad de konkurrerende computere viste.

Aspire M5800 er også en af de deltagere, der har indbygget trådløst netværkskort, hvilket er meget smart i disse dage, hvor de trådløse netværk har opnået stor udbredelse i hjemmene.

Acer Aspire M5800 vil være et godt bud på en typisk hjemmecomputer, hvor der skal laves diverse opgaver, men hvor computerspillene ikke har så fremtrædende en rolle. I så fald kan man få en fornuftig computer med gode features og smarte løsninger, såsom det vipbare multimedia bay på oversiden af fronten.

Stor og mægtig og osende af kvalitet, således kan kabinettet til denne computer beskrives. Den minder også i en vis grad om en to-vejs højttalerkabinet med attitude.

Processoren er heller ikke at spøge med, det er en Intel Core 2 Quad Q9650 på 3,00GHz.

Grafikkortet er også af ypperste slags med et NVIDIA GeFOrce GTX275 med 896MB ram.

Der er dog blot 4GB ddr2 ram til rådighed for at understøtte de medfødte muskler. Det lader dog ikke til at holde denne computere tilbage. Den ligger støt i svinget i de fleste benchmarks, og er ofte med helt i top.

I 3Dmark er den næstbedst efter PowerPC, og i PCMark bliver det til en flot tredjeplads.

Sammen med X-One har den testens hurtigste harddisk der ikke kører i RAID opsætning. Hos ADesk hedder den Seagate og hos X-One, Samsung, men de er begge på 1TB og lynhurtige.

Trods de mange muskler er Adesk ikke testens mest larmende computer, den er selvfølgelig hørbar med det kraftige grafikkort, men med en placering under bordet er det absolut udholdeligt.

I Cinebench er den igen med i den absolutte top, hvor den kun må give sig helt og holdent slagen af den balstyriske PowerPC.

I spil er denne computer også et kraftbundt, i H.A.W.X påvirker stigende kvalitetsindstillinger ikke computerens ydelse ret meget. I Crysis klarer den sig også forrygende med næsten 45 fps i den grafiske test. Her må den dog både give fortabt overfor PowerPC Extreme og overfor Topdatas bud på en Quad Core desktopcomputer.

Ser man på features tilbyder den et hav af stik, heriblandt et eSATA stik på fronten. Til sidst skal det siges, at sammenlignet med de kræfter maskeine råder over er energiforbruget rimeligt.

Det lykkedes at komme igennem denne omfattende test af desktopcomputere.

Som testen skred frem viste det sig, hvor alsidigt et oplæg til en desktopcomputer med Quad Core kan løses, selv indenfor et stramt defineret prissegment. Vores målinger, hvoraf vi desværre ikke kunne få plads til alle i artiklen, viste dette til fulde.

Det har været nødvendigt at kåre en vinder ud fra de samlede karakterer og en vurdering af, hvem der er lykkedes bedst med at producere en Quad Core desktopcomputer til cirka 8.000 kroner. Det har dog ikke været let, og denne test viser med al ønskelig tydelighed, at der kan være flere rigtige løsninger. Det kommer an på, om den enkelte bruger lægger vægt på ydelse, features eller pris.

Ydelse er heller ikke bare ydelse, en computer kan være specielt egnet til bestemte opgaver. Oven i det kommer ting som udseende og kvalitet.

Computeren fra ADesk vandt testen fordi den samlede det fornødne antal point, men også fordi den ret beset er skruet fremragende sammen til alle opgaver. Desuden er den ikke specielt larmende, og den forbruger ikke alverden strøm.

Bedste køb blev PowerPC desktopcomputeren, simpelthen fordi her får du så meget rå power, at der normalt skal investeres betydeligt mere for det samme.

Acer Aspire M5800 og Topdata computerne får anbefaler logoet, selv om de er diametrale modsætninger. Den ene er støjsvag, fornuftig og elegant. Den anden er en kraftkarl, der er som skabt til den engagerede computerspiller.

X-One computeren kunne i princippet være et lige så godt valg, den er mere allround end Topdata modellen og noget mere sparsommelig, dog larmer den lidt mere.

HP Pavilion Elite 9656sc er en virkelig god familiecomputer der er sparsommelig og energirigtig. Dog mangler den lidt overskud især til spilbrug.

Packard Bell IPOWERX9510NC og Føniks modellerne er ikke dårlige, de var bare op mod mere homogene modeller.

De otte desktopsystemer blev selvfølgelig udsat for samme behandling alle sammen.

Til at analysere computerne anvendtes Everest 5.02 Ultimate, samt Cpu-Z 1.52. Everest blev desuden anvendt til at aflæse systemernes temperaturer for cpu, grafikkort samt bundkort efter brug.

PCMark Vantage blev anvendt til at give et billede af computerens ydelse indenfor forskellige arbejdsopgaver. SiSoftware Sandra 2009 SP3 blev anvendt til at give oplysninger om cpu´ens, grafikkortets og hukommelsessystemets teoretiske ydelse.

HD Tune 3.50 Pro viste harddiskenes ydelse isoleret set, og anvendtes ligeledes til temperaturtjek af selv samme. CineBench R10 viste computernes evne til at rendere, og evne til at udnytte multitrådede processer.

3DMark Vantage 1.0.1 blev anvendt til at illustrere computernes teoretisk evne til at håndtere DirectX baserede spil, der blev kørt i såvel Performance samt High indstillingerne.

Til vurdering af evnen i spil blev Crysis med patch 1.2.1 ligeledes anvendt med demoerne for cpu, samt grafisk ydelse i opløsningen 16890x1050 pixel i kvalitetsindstillingen høj.

For at give et supplerende resultat i spiltest anvendtes H.A.W.X spildemoen, den indeholder ligeledes en indbygget benchmarkfunktion. H.A.W.X blev testet i opløsningen 1680x1050 pixel ved forskellige kvalitetsindstillinger. Effektforbruget måltes via vores SparOmeter ved standby, i idle på Windows skrivebord efter 10 minutters inaktivitet, samt i gennemkørsel af Crysis grafiktest.

Udover dette blev computerens features vurderet, herunder hvad havde den at byde på af funktioner, hvor godt var det implementeret og, hvorledes det almene kvalitetsindtryk var. Støjniveauet blev vurderet subjektivt, testopstillingen viste sig at være for påvirkelig til brug af måleudstyr.