Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Fire NAS til det lille kontor

Soliditet i bredeste forstand, en kraftig ydelse og de rette features må være krav til <a title="Mere indhold om nas" href="/tag/nas">NAS</a>-servere, når de indgår i en virksomhed. Vi har denne gang valgt at kigge på 2-bay NAS, der brugsmæssigt befinder sig i grænsezonen mellem den krævende private bruger og det mindre kontor, hvor NAS’en kan indgå som filserver med mere i det lokale kontormiljø.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De deltagende 2-bay NAS er alle kendetegnet ved, at de for det første kan indgå i en virksomheds domæne, hvilket i sig selv dog ikke er så usædvanligt for en NAS. Et punkt, hvor de deltagende NAS skiller sig ud fra langt størstedelen af NAS til hjemmebrug, er ved, at der anvendes langt kraftigere processorer i disse fire NAS.

Når det kommer til NAS til erhvervslivet, er det naturligvis nødvendigt med hardware, der er tilpasset den noget højere og først og fremmest mere konstante belastning, som en erhvervs-NAS udsættes for i forhold til en gennemsnitlig hjemme-NAS. Krævende hjemmebrugere, folk med hjemmekontor samt foreningslivet er andre områder, hvor der er brug for den stabilitet, ydelse og belastbarhed, som disse NAS står for.

Træerne vokser selvfølgelig ikke ind i himlen, de fire deltagende NAS er mindre NAS beregnet til bordbrug og ikke store rackmonterede NAS til tungt brug. Men de understøtter som udgangspunkt alle de samme teknologier, som større rackmonterede NAS gør.

Som det måske ses, er de fire deltagere hotte på hver deres måde, og det på den gode måde forstås.

Der kan være forskel på, hvor mange features der understøttes i den enkelte NAS’ medfødte operativsystem i forhold til andre NAS fra samme producent. Men som udgangspunkt anvender alle NAS fra samme producent jo samme operativsystem. Så kender man til operativsystemet fra en anden af producentens NAS, så er man godt hjulpet, hvis man skal vurdere, om en given NAS er noget for en selv.

NAS til det mindre kontor

Udover at den enkelte NAS skal kunne være medlem af et domæne, så er der en række ekstra krav til en NAS, hvis den skal anvendes i et kontormiljø. Det første er, at den skal være pålidelig, det gælder om at vælge drev til enheden, der er kendt for at være pålidelige, her kan de specielle harddiske til NAS anbefales.

Dernæst skal man vælge en opsætning med fejltolerance, hvilket vil sige, at NAS’en helst skal opsættes i raid 1 eller en anden tilsvarende raid-opsætning. Sikkerhed er også et aspekt, der skal tages seriøst, virksomhedens netværk er naturligvis i forvejen beskyttet af sikkerhedstiltag, men derfor kan kryptering af NAS’ens indhold være en glimrende tilføjelse.

Når vi taler virksomheder, er features som SCSI og tilknyttede LUN essentielle. NAS’ens evne til at håndtere virtuelle maskiner vil også i forskellig grad være interessant for virksomheden.

Ellers så drejer det sig om hastighed, således understøtter alle fire deltagere to 1 Gbit/s LAN-porte med understøttelse af link aggregation, der i forbindelse med virksomhedens netværk sikrer højere datahastigheder til og fra NAS’en samt giver mulighed for at sikre oppetiden, hvis en LAN-forbindelse skulle svigte.

Det spiller selvfølgelig også en rolle, hvor mange forskellige serverfunktioner den enkelte NAS understøtter, alt efter hvilken rolle den enkelte NAS er tiltænkt at spille på kontoret.

Sådan testede vi

Vi har til testen udstyret hver NAS med to 6 TB Western Digital RED harddiske, der er specielt beregnet til at blive brugt i NAS-servere. Vi har enkeltvis tilsluttet NAS’en til en switch, og fra en Windows 8.1 computer er NAS’en siden blevet sat op.

Vi har foretaget målinger med CrystalDiskMark 5.0.2 med datamængden sat til 100 MB og til 32 GB for at se om det gjorde den store forskel. Hastighedsmålingerne er af praktiske årsager foretaget med enkel LAN-tilslutning. Vi har vurderet operativsystemet, dets brugervenlighed og features.

 

Læs testene her:

Netgear ReadyNAS 312 RN31200-100EUS

Synology DiskStation DS715

QNAP TurboNAS TS-253 Pro

ASUSTOR AS5102T