Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Linksys Velop WHW0303: Finmasket Wi-Fi-netværk dækker hele huset

Mesh-teknologi gør det muligt for Linksys at love fuldt udbytte af et bredbåndsabonnement og 100 % internethastighed helt ud til kanten af et trådløst Wi-Fi-netværk.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Router-veteranen Linksys, som blandt meget andet kan prale af at have været det første firma til at sælge 100 millioner enheder, går nu ind på det stærkt voksende marked for hurtig og stabil Wi-Fi-dækning over alt i private hjem.

Opkoblede mennesker vil være online, uanset hvor de befinder sig, og de gider ikke have bøvl med teknik. Til denne kontante karakteristik hører, at deres forbindelser ikke må sætte grænser for, hvad de kan tilgå, downloade eller streame på deres mobile enheder. Om det så er UHD/4K-indhold, skal det være tilgængeligt, hvor det passer brugerne – ikke hardware-leverandørerne.

Mesh-teknologi

Wi-Fi-netværk fungerer ved hjælp af radiobølger, og som enhver smartphone kan demonstrere, er denne teknologi fuld af huller, hvor signalerne kan blive svage eller helt forsvinde.

I et privat hjem kan man – ud over at trække kabler, naturligvis – eksperimentere med placeringen af den centrale router, prøve at finde en model med højere sendestyrke og/eller øge routerens rækkevidde med en eller flere extendere. Eller også skal man prøve at løse problemerne med mere avanceret teknologi.

I øjeblikket hedder det hotteste bud på sådan en teknologi ”mesh”, der kan oversættes ved maske – som i vævet eller strikket stof, ikke Zorros varemærke. Mesh har længe været brugt til professionelle installationer på steder som hoteller, konferencecentre og lufthavne (hvor hastighederne dog sjældent er imponerende, red.), og i 2016 blev de første mesh-løsninger tilgængelige for private brugere.

Princippet bag mesh er enkelt: Frem for at forlænge et netværk med extendere, bruger man et antal, grundlæggende identiske enheder, hvor hver enkelt fungerer som både router, extender, adgangspunkt og bro. I et ægte mesh-netværk er der mindst tre enheder, og de kommunikerer på kryds og tværs med hinanden, så de altid holder de højest mulige hastigheder.

Dynamiske algoritmer til kanalscanning vælger de bedste bånd – 2,4 GHz eller 5 GHz – og finder de mindst fyldte kanaler, uden at brugeren mærker andet end glæden ved en hurtig, stabil forbindelse. En umiddelbar gevinst ved mesh i forhold til extendere er, at mesh ikke halverer hastigheden, hver gang signalet skal passere gennem et knudepunkt – en node, som det hedder i telefonindustrien.

Linksys Velop er et stuevenlige 3-pack-sæt

Linksys var ikke først ude med en mesh-pakke til privatkunder, men de mener selvfølgelig, at netop deres løsning, som lyder bogstavkombinationen ”Velop”, har været ventetiden værd. Det synspunkt deles åbenbart af andre, for firmaet kunne vende hjem fra CES 2017 med både et ”Innovation Award Honoree” og et ”Best of CES” trofæ til amagerhylden.

Velop udsender nogle helt andre designsignaler end de traditionelle Linksys-routere, der ligesom flere andre mærkers modeller kan minde om strandede hvaler med strittende antenner og ikke ligefrem hører hjemme i et unørdet boligmiljø. Den nye enhed er et fikst lille hvidt tårn, der rager 185 mm op over underlaget og sagtens kan stå sammen med en Lyngby-vase. Fodaftrykket er så beskedent som 78 x 78 mm, hvor vores trofaste EA8500 er sort og har et flademål som et A4-ark.

En Velop-enhed skal selvfølgelig have strøm, og det får den fra – hold på hat og briller! – en smart designet og kompakt lysnetadapter. Strømindtaget og de to ethernet-terminaler er gemt af vejen i bunden af hver enhed, og de medfølgende kabler er så bløde, at de kan føres meget diskret. Pænere bliver det ikke.

Et Velop-sæt består som udgangspunkt af to eller tre enheder, og det er muligt at tilkøbe flere – til en ikke specielt attraktiv etstykspris. Denne test handler om 3-pack-sættet, som gør det muligt at implementere en ægte mesh-løsning, som her udgøres af en enhed i maskinrummet i kælderen, en anden enhed i stuen og en tredje på første sal.

Tri-Band Wi-Fi og Bluetooth

Rent teknisk har en Velop-enhed en Tri-Band AC2200 radiokonfiguration med en total hastighed på op til 2200 Mbps, som fordeler sig med 867 Mbps på hvert af de to 5 GHz-bånd plus 400 Mbps på 2,4 GHz-båndet. Det er pænt, men ikke ligefrem prangende, og Linksys har flere fordele gemt i ærmet.

MU-MIMO (Multi User, Multiple Input, Multiple Output) er nærmest en selvfølge i routere i dag, selv om det er småt med kompatible enheder.

Mere relevant er dynamisk kanalvalg, hvor den enkelte enhed scanner de tilgængelige frekvensbånd og selv vælger den optimale kombination af bånd og kanaler. Denne feature hænger naturligt sammen med, at Velop understøtter ét netværksnavn og én adgangskode til alle tre frekvensbånd samt ét gæstenetværk til hele hjemmet.

På den måde skal en bruger ikke selv vælge bånd til sine forskellige enheder, men blot logge sig på, hvorefter han/hun kan bevæge sig frit i hele hjemmet – uden at skænke teknikken en tanke.

Ny betjeningsfilosofi

Normalt opsætter man en router ved at åbne dens adresse i en internet-browser. Det kan give mening i et traditionelt it-miljø med en stationær maskine i centrum, og de fleste mærker har efterhånden lært at forprogrammere standardindstillinger, som passer til typiske brugere.

Men det kan gøres endnu nemmere, mener Linksys, der har udviklet en app, som kommunikerer med Velop via Bluetooth og guider brugeren gennem en meget pædagogisk trin for trin-proces. Appen er multisproget, og den danske version er virkeligt velskrevet – ingen spor af Google Translate.

Den medfølgende trykte opsætningsguide lyder i sin helhed således: ”Download Linksys-appen for at komme i gang. Den er påkrævet til opsætning. Følg vejledningen i appen for at fuldføre opsætningen. Så nemt er det.” Godt gemt i emballagen er der dog en lille tryksag med de sædvanlige ansvarsfraskrivelser vedrørende hastighed og rækkevidde samt noget så oldnordisk som en 8 cm cd med en egentlig 35-siders PDF-manual på engelsk og fransk.

Problemfri opsætning via Bluetooth

Linksys-appen er genial i den forstand, at den ikke alene guider brugeren gennem installationen. Den kommer også med meget letforståelige forklaringer og tips undervejs, så arbejdet går nemmere, og man får tillid til produktet samt folkene bag det.
Men hurtig er installationen ikke. Hver gang smartphonen aktiverer en søgning eller indstilling, kvitterer skærmen med et ”(det kan tage nogle minutter)” – og det gør det.

Hvis jeg havde kunnet styre min utålmodighed, kunne jeg nok have klaret opsætningen af de tre enheder på en times tid. Det dobbelte tidsforbrug er dog stadig acceptabelt i forhold til flere andre routere, som har været forbi denne adresse.

Når Velop-enhederne er sat op, skifter appen ansigt til et Dashboard, der bruges til administration af det trådløse netværk. Denne del af betjeningen er mere routeragtig, og mit gæt er, at de færreste vil bruge disse ellers ganske intuitive menuer. Skal der foretages væsentlige ændringer af netværket, vil det efter min mening være nemmest at nulstille enhederne, afinstallere appen og starte forfra.

Imponerende hastigheder

Efter at jeg har fået indlagt bredbånd med en download-hastighed på over 300 Mbps, er det blevet meget nemmere at teste routere og andre netværksprodukter. Nu kan jeg simpelthen bruge internetopkoblingen, f.eks. fra en notebook eller smartphone og hele vejen igennem systemet.

Kontoret, værkstedet og køkkenet er de rum i huset, hvor fartbehovet er størst, og det har jeg taget højde for ved placeringen af Velop’erne. Resultaterne taler for sig selv. Når jeg kører appen SpeedTest på en HTC 10 smartphone, ligger download-hastigheden over 300 Mbps.

Det er også fint, at upload kan foregå ved næsten 70 Mbps, men det har kun betydning i kontoret. I tv-stuen og på første sal dropper farten til henholdsvis godt 150 Mbps – her kunne det måske være rart med en Velop til – og 261 Mbps. Tættere har jeg endnu ikke været på ”fuld internethastighed” i hele huset.

Energiprisen for disse præstationer er ikke afskrækkende. Jeg har målt effektforbruget for hver enhed til godt 5 W, så vi taler om ca. 16 W i alt eller 300 kr. om året. Hertil kommer et tilsvarende beløb for det noget mere forslugne YouSee-modem. 

En Velop-pakke består af – i dette eksempel tre – helt identiske enheder.

Nøgletal

Pris: 5290 kr. (2-pack 3495 kr.,
1-pack 2395 kr.)
Produkttype: Wi-Fi-system med mesh-teknologi
Båndbredde: Op til 2,2 Gbps pr. enhed
Frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ac + gæstenetværk
Tilslutninger: 2 x 1 Gbps WAN/LAN, 6 indbyggede antenner